Fel

Diákok szerkesztik a virtuális Zöldmúzeum tárlatát

Diákok szerkesztik a virtuális Zöldmúzeum tárlatát

A magyar weben egyedülálló interaktív Virtuális Ökomúzeum nyitotta meg kapuit a július első napjaiban. Az internetes tárlatok virtuális betekintést nyújtanak a legégetőbb környezetvédelmi kérdésekbe, illetve bemutatják szűkebb és tágabb természetes környezetünket. A szervezők leginkább a diákok aktív bekapcsolódásával kívánják bővíteni a kiállítás termeit-tárlóit.

 

Több mint képek gyűjteménye

 

2010 júliusától a nagyközönség számára is elérhetővé vált a Virtuális Ökomúzeum. A nagyszabású mozgalom célja a környezettudatos szemlélet terjesztése. Budapest XVIII. kerület Önkormányzatának kezdeményezésére az ICI Interaktív Kommunikációs Zrt. szakmai munkájával hozták létre a Zöldmúzeumot. A virtuális kiállítótermekben barangolva a látogató megismerkedhet a környezetvédelem, az éghajlat változás legfőbb kérdéseivel, de hasonló fontossággal bír a Kárpát-medence természeti értékeinek bemutatása vagy akár bolygónk élővilágának ismertetése. Az ismeretterjesztő leírásokon kívül egyedi illusztrációkkal, csodálatos természetfotókkal találkozhat a honlapra látogató.

 

Azonban a múzeum több mint képek gyűjteménye, a virtuális tárlaton rengeteg hasznos információt, ismeretet szerezhet a látogató. A szerkesztők a képeken és a szöveges leírásokon túl videók, fotósorozatok, számítógépes animációk elhelyezését tervezik a jövőben. Továbbá a kiállítások tematikája folyamatosan bővül, új kiállítások, azon belül pedig új termek nyílnak.

 

 

Várják az iskolák, diákok csatlakozását

 

„Természetesen a kiállítás a nagyközönség számára készült, fő célunk azonban, hogy a diákokat, a kerület, fővárosunk és az ország iskoláit bevonjuk az ökomúzeum termeinek berendezésébe” mondja Wendl Bernadett az ICI Interaktív Kommunikációs Zrt munkatársa. Az oldal szerkesztői szeretnék minél szélesebb körben bevonni a magyar iskolákat is a portál további fejlesztésébe, bővítésébe. Tervezik, hogy az újabb és újabb kiállítási anyagokat vagy az ottani szakkörök készítenék el, vagy különböző iskolai táborok keretein belül születhetnének ökológiával, környezetvédelemmel vagy például időjárással kapcsolatos alkotások. Egy-egy projekt keretében akár több iskola is összefoghat – példa lehet erre a helyi ökoszisztémák, időjárási viszonyok összehasonlítása. A program teret biztosít továbbá az iskolák és diákok kezdeményezéseinek megjelenéséhez is. A távlatokban gondolkodva a szerkesztők szeretnének akár külföldi, partneriskolákat is bevonni a tartalmi fejlesztésbe.

 

Természetesen a diákokon kívül a Magyarországon működő számos zöld civil szervezet és nemzetközi környezetvédelmi mozgalommal is szándék van a szakmai együttműködésre, tapasztalatcserére.

 

 

Interaktív tartalom, regionális összefogás

 

„A kiállítás eredetileg 51 témával indult, de mára ez 55-re bővült. Az eredeti témaköröket Cseresznye Gyula ökológus dolgozta ki, melyeket aztán az szerkesztők rendeztek el logikusan egymásra épülő kiállítótermekké” mondja Wendl Bernadett. És ahogyan ez egy ilyen internetes interaktív portáltól elvárható a kiállítás nem statikus tartalomra épül. A portál céljai túlmutatnak egy passzív ismeretterjesztő portál lehetőségein. Az alkotók egy interaktív web múzeumot álmodtak meg, melynek szépítése a hazai és a régió partneriskoláin keresztül történne, diákok, tanárok, és más laikusok összefogásával bővülne a kiállítás tárháza.

 

A szerkesztők célja, hogy a folyamatosan bővülő és az olvasók által „szerkesztett” tartalommal még közelebb hozzák a természetet és a környezetvédelmet az emberekhez. Továbbá a tartalombővítéseken kívül, a már meglévő kiállításokhoz Fórum, illetve Vendégkönyv rovatában lehet hozzászólni, kommentálni.

 

Mindezek szellemében a szerkesztők vallják, hogy természetes környezetünk megóvása, a fenntartható fejlődés támogatása, az ember és környezete sérülékeny kapcsolatának titka az összefogásban rejlik

 

 

 

Szűcs Dóra

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása