Fel

Elsősegély nyújtás – amiben a gyerekek is tudnak segíteni

10X10CM_MENTŐK

Elsősegély nyújtás – amiben a gyerekek is tudnak segíteni

Az elsősegély nyújtást nem lehet elég korán elkezdeni megtanítani. Igaz jelen esetben nem  újra élesztésre gondolok, de egy- két alap trükköt érdemes megmutatni a gyerekeknek.

 

Telefon használata

Az óvodásoknak már elmagyarázhatjuk, hogy a telefon hogyan működik. Az okos telefonoknál sokszor csak a nevek vannak beírva, de ha elmondjuk a gyereknek, hogy az első az apa, vagy a nagyszülő száma, akkor azt biztos megjegyzik. Fontos, hogy mielőtt elmagyarázzuk a gyerekeknek, hogy miképp kell felhívni a másik szülőt, akkor ne ijesztgessük őket, hogy majd ha baj lesz, akkor őket kell felhívni. Hanem minden esetben tapintatosan, kedvesen magyarázzuk el, hogy miért fontos, ha ők is ismerik apa vagy a nagyszülő számát. Ezt sokszor gyakorolhatják is, így tanulva meg könnyedén használni a telefont.

Érdemes kiírni a nagyobbaknak a fontosabb telefonszámokat egy üzenőfalra, amit mindig lát. Ilyen számok: a mentő, rendőrség és a tűzoltó.

 

 Telefonat

 

Ajtó zár, kulcs használata

A bezárt lakásban történő baleseteknél fontos, hogy a gyerek tudja használni a kulcsot, s bármikor ki tudja nyitni az ajtót. Persze ez önmagában is veszélyes lehet, mert akkor bármikor kimehet a lakásból. Természetesen ez is nevelés kérdése, hogy ilyen ne történjen meg. Viszont, ha segítség kell a szomszédoktól, akkor fontos, hogy a gyerek is ismerje, melyik kulcs mit nyit és hogyan működik a zár.

 

schluessel-schloss-tuer-102~_v-img__16__9__xl_-d31c35f8186ebeb80b0cd843a7c267a0e0c81647

 

Egy pohár víz

Sokszor a hirtelen jött rosszulléteknél, pl. mikor leesik valakinek a vérnyomása egy kis víz is nagy segítség lehet. Ilyenkor a gyerekek ügyesen tudnak segíteni, de egy-két falat ételt, vagy kekszet is tudunk kérni tőlük.

 

Segítség hívása

Ma már egyre több eszköz áll a rendelkezésünkre, hogy segítséget hívjunk. Itt nemcsak a telefonra gondolok, hanem időseknek már a napi 24 órában biztosítanak segítséget kérő applikációkat, órákat. Ezeket is érdemes figyelembe venni, a gyerekeknek megtanítani a működését. A nagyszülőknek ilyen eszközökön keresztül is gyorsan kérhetnek segítséget, amennyiben baj van.

 

letöltés (11)

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása