Fel

Fagyöngy – az élősködő gyógyító

fagyongy5

Fagyöngy – az élősködő gyógyító

pixel

Furcsa egy növény a fagyöngy, amelyet, ha kertészeti szemszögből nézünk, akkor egyáltalán nem tarthatjuk fontos növénynek. Viszont, ha gyógyászati célból vizsgáljuk, akkor nagyon is fontos növényünk a fagyöngy. 

pixel

pixel

fagyongy4

Fanyűg-gyöngy
Gyönyörű neve van ennek a sárgás, fehéres növénynek. S itt gyorsan vegyük is ketté: mert van fehér illetve sárga fagyöngy. A fehér, amely a hasznos, tölgyfán termő növény, s amelynek gyógyértéke igen fontos. Viszont tudni kell róla, hogy mérgező növény, a kis bogyóit nem szabad megenni, csak az ágait. Ezért jobb, ha nem mi magunk gyűjtjük, hanem megvesszük.

fagyongy2

Legendák a fagyöngyről 
A fagyöngyről számtalan legenda maradt fent. A kelták szent növényként tisztelték, a harcosok sérthetetlenségét várták tőle. Sokszor akasztották bölcső felé, hogy megvédje az újszülöttet a gonosz tündérektől. A fagyöngy viszont a világ örökkévalóságának és a lélek halhatatlanságának a szimbóluma is. Viszont ezt kevesen tudják már, s a fagyöngyből csak az maradt fent mára, hogy az angolszász kultúrában karácsonykor, akik az ajtó fölé akasztott fagyöngy alá állnak, azoknak meg kell csókolniuk egymást.


Gyógyhatásai
A fagyöngy a vérnyomás problémák legfontosabb szere. Ha alacsony, ha magas ez mindig segít. Fontos viszont, hogyha komoly vérnyomás problémákkal küzd valaki, az mindenképp kérdezze meg orvosa véleményét. Ha viszont idegesség miatt, vagy még nem gyógyszerezett vérnyomás beállításra szeretnénk inni, akkor biztos, hogy fog hatni. Mint minden gyógyteánál itt is fontos a türelem, azaz ne várjunk az első tea után csodákat. A gyógyteákat mindig hat hétig kell inni, s utána, ha már hatott akkor sem szabad elhagyni. A fagyöngy teák fogyasztását hetente egyszer-kétszer ismételjük meg.

 

Amire még hasznos
A vérnyomáscsökkentő hatása miatt fontos megemlítenem még, hogy az erek áteresztő képességét segíti a fagyöngy, ezért hasznos még: szédülésre, fülzúgásra, visszérre, javítja a koncentráció készséget, s emellett vízhajtó hatása is van, sőt görcsökre is kiváló.
Németországban az antropozófikus orvoslás egyik fő szere a fagyöngy-kivonatból készült injekció, amellyel rákos daganatokat gyógyítanak. Rudolf Steiner az antoropozófia atyja így fogalmazott: “Ahogy a fagyöngy a természet rendjét megfordítja (télen zöldell és nyáron hervad), úgy állít egy tumor a testben mindent a feje tetejére.” Sajnos ez a gyógyszer hazánkban nem kapható. Pedig eredménye igazolt.

fagyongy5

A fagyöngy tea ivása segíti még a sejtek tisztítását is, azaz aki rákos daganatos betegségből épül fel, annak mindenképp ajánlott innia.

 

Felhasználása
A fagyöngyből soha nem készítünk forrázatot, ezt a növényt mindig áztatni kell. Egy teáskanálnyit áztassunk be este, tiszta, mészmentes vízbe, hagyjuk állni 12 óra hosszat, majd reggel leszűrve, kicsit megmelegítve ihatjuk. 
Magas vérnyomásban szenvedőknek: napi egy csésze reggel 
Szívbetegeknek: este lefekvés előtt egy csésze
Immunerősítésre: havonta 2-3  csésze

 

Forrás: Kati-Patika blog

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása