Fel

Falvak – városok olvasóversenye az Alföldön

00001_271x163_normal

Falvak – városok olvasóversenye az Alföldön

Településeket hívnak olvasási/irodalmi versenyre alföldi, megyei könyvtárak. A vetélkedő célja az olvasás népszerűsítése játékos formában. Az a település lesz a nyertes, vagyis a Dél-Alföld Legtöbbet Olvasó Települése, amelynek lakói a legtöbb könyvet olvassák el a nyár közepéig.

 

A Dél-Alföld legtöbbet olvasó települése című vetélkedőt a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár hirdette meg az együttműködő partnereivel, a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárral és a békéscsabai Békés Megyei Könyvtárral. A vetélkedő célja az olvasás népszerűsítése játékos formában. Az a település lesz a nyertes, vagyis a Dél-Alföld legtöbbet olvasó települése, amelynek lakói (1 lakosra számítva) a legtöbb könyvet olvassák el a vetélkedő időtartama alatt.

 

Aki versenyezhet

A vetélkedőben a Dél-alföldi régió településeinek lakói vehetnek részt. A részvétel feltétele legalább egy, a játékhoz tartozó feladatlap beküldése, s bár mindehhez nem feltétel a könyvtári tagság, ám plusz pontot ér, ha a játék időtartama alatt növekszik a beiratkozott olvasók száma a településen. A vetélkedő február elsején vette kezdetét, ám még bőven van idő eséllyel csatlakozni, hiszen a versengés 2013. július 31.-én zárul.

 

A játék menete

A régió minden egyes települési könyvtára kap egy 200 könyvet tartalmazó könyvlistát, ahonnan olvasnivalót válogathatnak a játék résztvevői. Minden könyvhöz tartozik egy 3 kérdésből álló ellenőrző teszt, melynek kitöltésével igazolják a kiválasztott könyvek elolvasását. A játékban csak a helyesen kitöltött tesztek vesznek részt. A listát úgy állították össze, hogy lehetőség szerint mindenki találjon benne az érdeklődésének megfelelő olvasmányt. Így a listában szerepel klasszikus és kortárs szépirodalom, romantikus, szórakoztató, történelmi és kalandregények, krimi, sci-fi, fantasy és természetesen gyermekeknek szánt művek is.

Értékelés

A játékban résztvevő települések minden elolvasott könyv után 1 pontot kapnak. (A könyv elolvasását az ellenőrző teszt helyes kitöltése igazolja.) Az összesített pontszám a települések lélekszámának arányában kerül kiszámításra. Újonnan beiratkozott olvasóik után plusz pontokat is kaphatnak a települések. A vetélkedőt az összesítésben legtöbb pontot szerző település nyeri.

Díjazás

A játékban résztvevő megyék legtöbbet olvasó településeinek abszolút győztese megkapja „A Dél-Alföld legtöbbet olvasó települése” címet, a település könyvtára pedig 150.000,- Ft értékű könyvvásárlási utalványt kap jutalmul. A két másik megyéből kikerülő nyertes „A megye legtöbbet olvasó települése” cím birtokosa lesz, könyvtáruk pedig egy-egy 75.000,-Ft értékű könyvvásárlási utalványt vehet át jutalomként.

 

Könyvajánló lista felnőtteknek (pdf)

Könyvajánló lista gyermekeknek (pdf)

A további részletek megismerhetők a verseny honlapján

 

– nyp –

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása