Fel

Mesés összefogás a mélyszegénység ellen

00002

Mesés összefogás a mélyszegénység ellen

 

Gyerekrajzok és mesék segítenek munkához és bevételhez mélyszegénységben élő családokat. A Berettyóujfaluban működő Igazgyöngy Alapítvány művészeti programjában nehéz körülmények között élő gyermekek készítenek festményeket, melyek alapján megvásárolható iparművészeti tárgyak készülnek. Ezek megismertetésére különleges kampány indult: neves szerzők írtak meséket a gyerekek rajzaihoz.

 

„Szuno” – az álomból valóság

 

Az Igazgyöngy Alapítvány Magyarországon egyedülálló programja a hátrányos helyzetű családok minden tagja számára elfoglaltságot és munkalehetőséget biztosít, amelynek keretében a gyerekek rajzaiból a szülők készítenek kézműves termékeket. A „Szuno” (romani nyelven, jelentése álom) elnevezésű projekt egy több generációt is átfogó, az integrációt segítő, művészeti alapú tevékenység. Az Alapítvány most kampányt indít, amely során magyar írók és közéleti személyiségek írnak meséket a gyermekek rajzairól.

 

A képek meséje

 

Az Igazgyöngy Alapítvány Berettyóújfaluban működik 1999. óta, elsődleges célja az alapfokú művészeti oktatás, a tehetséggondozás, a szociálisan hátrányos helyzetű és roma tanulók fejlesztése, integrációjuk elősegítése és továbbképzések szervezése. Az alapítvány munkatársai a gyerekekkel foglalkozva már felfedezték, hogy az alkotás mindennél jobban fejleszti a személyes és a társas kompetenciákat, az érzelmi intelligenciát. Ezt a felismerést vitték ki az oktatásból a családok és a település szintjére, megpróbálva ehhez minden olyan elemet hozzákapcsolni, amely elmozdíthat a mélypontról egy minimális mozgástérrel rendelkező közösséget. Az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskolában a gyerekek 70 %-a hátrányos helyzetű, s évente 500 díjat is elnyernek hazai és nemzetközi gyermek képzőművészeti pályázatokon.

Szuno – webshop

 

Ezek a gyerekrajzok adják a motívumait azoknak a hímzéseknek, melyet a gyerekek édesanyjai, lánytestvérei, nagymamái készítenek el, kissé átírva, átszínezve a motívumokat saját érzéseik szerint. A létrehozott érték remélhetően a többségi társadalmat is képes megszólítani, hiszen közülük kerül ki az a vásárló réteg, akik mostantól iparművészeti alkotások formájában juthat hozzá az alkotásokhoz. Az elkészült hímzéseket „patchwork” technikával gondolják tovább azok, akik varrni is megtanultak már a projektben. Az így elkészült táskák, nesszeszerek és gyerekszobákba való párnák, faliképek, takarók bájos, gyermeki formavilágot mutató, sok esetben sajátos, roma dekorativitással ötvözött, kicsit „art brut” stílusú alkotások, melyek kedvességükkel, és esztétikai tartalmukkal remélhetőleg széles vásárlóközönséget szereznek maguknak. Az Alapítvány honlapján 2012. március 19-én nyílt az a szociális webshop, ahol a különleges kézműves termékek bemutatása és értékesítése történik. A bevétel az Igazgyöngy Alapítvány mélyszegénységben élő támogatott családjainak és gyermekeinek (akik a projektben dolgoznak) életminőség-javítására fordítódik.

Mesék a képekhez

 

Az alapítvány – munkájának megismertetésére, népszerűsítésére – márciustól különleges kampányt indít a legnagyobb közösségi portálon. Írókat, közéleti személyiségeket kértek fel, hogy a gyerekrajzokat felhasználva írjanak egy-egy rövid mesét, melyet az alapítvány Facebook oldalán hétről hétre nyilvánosságra hoznak. A meséket a gyermekek rajzai, a szülők által készített termékek ihlették.

A kezdeményezéshez csatlakozott Karafiáth Orsolya, Lackfi János, Háy János, Parti Nagy Lajos, D. Tóth Krisztina, Péterfy Gergely és Péterfy Bori, Nyulász Péter, Tamás Zsuzsa, Erdős Virág, Both Gabi. A kampány célja, hogy minél több emberhez eljusson a kezdeményezésük híre és jó példája. A sorban elsőként Péterfy Gergely és Péterfy Bori meséje jelent meg, amit Fejes Gyuszi rajza (kép balra) ihletett. A címe: Mese a koldusról és az árnyékról.

Természetesen azok sem maradnak le e remekművekről, s a hozzájuk írt mesékről versekről, akiknek nincsenek a Facebook-on, hiszen megtalálhatók ezek az Igazgyöngy Alapítvány „webshop” honlapján is, a Mese menüpontban.

Az Egyszervolt.hu látogatóinak már nem lehetnek ismeretlenek az Igazgyöngy Alapítvány kis alkotóinak munkái, hiszen számos, a honlapon található mesét, verset illusztráltak csodálatos festményeikkel, s ezek sora hamarosan kibővül e mostani akció alkotásaival is.

 

– nyp –

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása