Fel

Vulkánoktól a levenduláig Tihanyban

levendula ház

Vulkánoktól a levenduláig Tihanyban

 

Soha nem látott kalandok várják a kicsiket és a nagyokat Tihanyban, a  Levendulaház bemutatóközpontban. A bátrabbak például besétálhatnak egy vulkán belsejébe, a kíváncsiak megismerhetik a méhek táncát, az ügyesek levendulazsákot varrhatnak, vagy formázhatnak kecskeköröm kagylót.

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park családi attrakciója, a Levendula Ház Látogatóközpont nyugodtan volna nevezhető élményközpontnak is. Elsődleges célja természetesen, hogy bemutassa a Tihanyi-félsziget egyedülálló világát. Egyrészt a geográfiai múltját és jelenét – a valaha itt tomboló vulkánokat, gejzíreket – majd a később megszelídült táj harmóniáját is. Természetesen megismerhető a félsziget élővilága, s a mindenkoron itt élt emberek kultúrája is – mely számos ponton egymáshoz kötődik, halászattól levendulatermesztésig.

 

 Izgalmas természet – természetes izgalom

 

Az interaktív kiállítások kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató és tanulságos kikapcsolódást jelenthetnek a meglehetősen hatásos bemutatók – vulkán belsőtől a levendulaolaj lepárlóig, a gejzírkúpok titkaitól a nádasok életéig. Ám a természeti képződmények, a ritka állat- és növényvilágon túl az emberi alkotások sem mindennaposak a félszigeten. Ezek közé tartoznak például a Barátlakások sziklaüregei, vagy valaha volt földvár maradványok, s természetesen a lila színével, s nyugtató illatával hódító őslevendulás is. Az ember alkotta különleges értékek sorát most a látogatóközpont parkja is gazdagítja, hiszen ott labirintust, pallóösvényt, s hasonló kalandozásra csábító izgalmakat alakítottak ki a Tihany világát kicsiben bemutató területen.

 

 Elismerésre méltón

 

A Tihanyi-félsziget számos tekintetben egyedülálló Európában is. Nem véletlen, hogy Tihanyban alakult meg Magyarország első tájvédelmi körzete 1952-ben. A Balatonba benyúló földnyelvnek már a kialakulása is legalább olyan izgalmas történet, mint a különleges földrajzi helyzete nyomán létrejött természeti világa. Ennek európai szintű elismerésére 2003-ig váratott magára, akkor azonban a védett természeti területek Európa Diplomáját adományozta a félszigetnek az Európa Tanács.

 

Minden időben

A Levendula Ház a nyári időszakban minden nap nyitva tart Tihanyban, a Belső-tó partján, ám évközben is – évszaktól és időjárástól függetlenül – érdemes lehet felkeresni ezt a kifejezetten szórakoztató és oktató turisztikai attrakciót.

További információ: www.levendulahaz.eu

Nyulász Péter

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása