Fel

Gyógynövények otthonunkban

gyógynövény

Gyógynövények otthonunkban

 

Virágok, gyomnövények, vadvirágok, fűszernövények, körülöttünk élnek, kertünkben virágoznak, gyomként burjánzanak. Itt vannak velünk, évről évre nyílnak, illatoznak, hol leszedjük őket, hol gyomként irtjuk, vagy egyszerűen észre sem vesszük. Pedig ezek a kis virágok teli vannak üzenettel, gyógyító erővel, melyekért sokszor csak le kell hajolnunk és fel kell szednünk. De hogy melyiket és mire, s főleg mikor? Bonyolult kérdések, de hamar megtanulhatóak.

Alapok

Kamilla, hárs, cickafark, csipkebogyó csakhogy egy pár növényt említsek, melyet szinte mindenki ismer, s melyet gyakran alkalmazunk. De nem mindegy, hogy hogyan. A gyógynövényekből leggyakrabban teákat főzünk, melyeket háromféle módszerrel készíthetünk el.

1. Forrázat: ez a leggyakoribb, a növény lágy száras részét kell leforráznunk, majd 10 percig hagyjuk állni, általában lefedve, majd ihatjuk.

2. Áztatás: ez olyan növényeknél fontos, amelyeknek nagy a vitamintartalma, pl. a csipkebogyónál, amelyet előző este hideg vízben beáztatunk, majd másnap leszűrve langyos teához adjuk. Így megmarad a növény vitamintartalma.

3. Főzés: a növények gyökerét szoktuk főzni – pl. a gyömbért, amelyet kb. negyed óráig lassan főzzük, majd isszuk. Ide tartozik még a zsálya is, mely kivétel, mert a növény sok tujont tartalmaz, ez nagyobb mennyiségben mérgező, így inkább főzzük egy pár percig, hogy elpárologjon ez az anyag.

A növényeket bármelyik patikában, herbáriában megvehetjük, már szárított formában, de ha magunk szeretnénk gyűjteni őket, akkor nagyon fontos, hogy mindig tiszta helyről szedjük. A virágokat érdemes teljes virágzáskor gyűjteni, napsütésben, ilyenkor nagyobb a hatóanyaguk. A növényeket mi magunk is megszáríthatjuk, sötét helyen felakasztva, némelyiknek elég egy hét, némelyiknek több hónap is kell.

Tárolásuk: sötét papírzacskóban, vagy sötét üvegben. Tipp: érdemes zacskózás után egy éjszakára a mélyhűtőbe tenni a növényeket, hogy a beléjük költözött molyok megfagyjanak, s később ne okozzanak kárt.

Teák gyerekeknek

A gyógynövényekből készült teák hatékonysága egyes betegségekre már évtizedek óta bizonyított. Már az ókorban is használták, s a mai napig egyes gyógyszerek alapanyagait is a növényekből vonják ki. Egyes növények egyedül is kiválóan hatnak, de ha összekeverjük, a hasonló hatékonyságú növényeket, akkor a hatás még erősebb lesz. A gyógynövényekből készült teák nem mindig olyan ízletesek, mint a más élvezeti teák. Sőt, a gyógyteákat hivatalosan nem is lehetne ízesíteni. Ám, ha fokozatosan hozzászoktatjuk a kicsi gyerekeket a teákhoz, esetleg kijelölünk egy kis teázási időt, amikor a család, vagy a mama és gyerek leül teázni, akkor hamar az életük részévé válhatnak. Fontos, hogy a gyógyteákat a gyerekeknek ne készítsük nagyon erősre. Érdemes egy kicsit hamarább leszűrni, vagy esetleg a már megszokott teájukhoz apránként hozzákeverni.

 

Megismerés és tanulás

 

Ilyenkor márciusban még alszik a természet, de már lassan előbújnak a kis virágok. Melyik az a növény, amelyre elsőként figyeljünk? Furcsán hangzik, de a csalán az, amelyik már március végén kibújik. Ha óvatosan szedjük le a leveleit, akkor nagyon hatékony teákat készíthetünk az egész család számára. A csalántea a tavaszi tisztítókúra legfontosabb növénye. Egy-egy pohár tea az egész szervezetet kitakarítja, feltölti vassal és vitaminnal. A csalán friss leveleit óvatosan szedjük le, hagyjuk állni 6-8 órát, vagy mossuk le meleg vízzel, utána leforrázhatjuk, s már ihatjuk is a gyógyító nedüt. A csalánból a teán kívűl számos érdekességet is készíthetünk, pl. csalános omlettet, csalános vajat vagy akár csalánlevest. Érdemes a friss csalánt leszedni, s leszárítani, így egész évre biztosíthatjuk magunknak a teáját.

 

S még egy fontos tipp: érdemes a növényeket a gyerekeinkkel együtt leszedni, mesélni nekik róluk, hogy a kicsik már kis korukban megtanulják, megismerjék a körülöttünk lévő gyógyító csodákat.

 

 

 

Almásy Katalin

www.kati-patika.blogspot.com

 

 

* A cikk a TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0426 projekt támogatásával, a projekt keretén belül elvégzett szakértői munka részeként készült el. *

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása