Fel

GYÓGYPUSZI könyvek

Gyogypuszikonyvek

GYÓGYPUSZI könyvek

Megjelent a két új, orvosi mesekönyv, GYÓGYPUSZI címmel, melyekben Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat szerzője az óvodás korosztályban előforduló leggyakoribb gyerekbetegségeket veszi sorra. A történetek mesébe szőve ismertetik meg a legkisebbeket a szervezetünkben lezajló folyamatokkal, a gyógyulás és megelőzés fortélyaival. Az első, KÉK KÖNYVBEN szó esik a nátháról, a horzsolásokról és sebekről, az allergiáról, a fogorvosról, a szemgyulladásról, a gyomorrontásról, a napégésről, a kéztörésről, a kullancsokról, míg a második, PIROS KÖNYV bemutatja a torok-gyulladást, a fülgyulladást, az oltásokat, az áramütés veszélyeit, a skarlátot, a tüdőgyulladást, a fejtetű elleni védekezést és a mandulaműtétet. A rövid mesék nagy szeretettel, játékosan igyekeznek biztatást nyújtani a gyerekeknek.

 

IMG_1960b

 

A Gyógypuszi-könyvek készítéséről

Nekem ez a két könyv igazi örömmunka volt. Nagyon sok különböző dolgot egyesíthettem benne. Hihetetlenül élveztem a szereplők házikóinak megformálását, az összes állatfigurának a saját karakteréhez passzoló otthont rajzoltam, talán a béka, a süni és persze mackódoktor háza a kedvencem, de imádtam a majmok házát a fa tetején, és az összes többit is. Fantasztikusan kedves feladat volt a szereplők szobáit, játékait, tárgyait, konyhai edényeit, ruháját is kitalálni, megrajzolni, a Bárányka természetesen játékbárányt tol a babakocsiban, a béka várában békakirályfi lakik, a kutyus játékkutyát ültet a kishajóba… A függönyök, kanapék, ágyneműk mintáját ugyanígy, a szereplőkhöz igazítottam, a malacoknál malacos függöny lóg az ablakban, Boci tehénmintás fotelben üldögél, stb. Minden szereplőnek van kedvenc „témája” is, a Kutyus rajong a robotokért, Boci a Világűrért, Majmocska a vonatokért…Végtelenül szerettem mindezt megformálni. Az évszakokkal is játszottam, a kék könyvben tavaszi és nyári, míg a pirosban őszi és téli mesék szerepelnek.

 

00 GYOGYPUSZI1

 

Az orvosi részekre másfél évig készültem, számtalan könyvet, cikket, weboldalt, forrást végignéztem, kigyűjtöttem, elolvastam. Külön figyelmet szántam arra is, hogy az állatfigurák ugyan nyilvánvalóan emberi karaktert személyesítenek meg, de mégis igyekeztem valamelyest a valósághoz kötődni. Írtam egy hosszú listát a lehetséges állatszereplőkről, aztán írtam egy listát a betegségekről, és megpróbáltam ezeket észszerűen összepárosítani. Például mivel a szarvasmarháknál előfordulhat tüdőgyulladás, ezért Boci kapta a tüdőgyulladást. Mivel a macskák hajlamosak a hasi problémákra, ezért Cicáé lett a gyomorrontásos mese. A baromfiknál nem ritka a szembetegség, ezért Csibének adtam a kötőhártya-gyulladást. A kutyáknál szükség lehet mandulaműtétre, ezért Kutyusról szól a mandulagyulladásos történet. Olykor kicsit gondban is voltam, például először a Hódnak akartam adni a fogorvosról szóló történetet, de rájöttem, hogy ez nem lesz jó, hiszen a hódoknak narancssárga a foguk, hogyan magyarázzam el rajta a fehér fogak fontosságát? Illetve annak is utánajártam, hogy a hódok már a maradandó fogazatukkal jönnek világra, így azt a folyamatot sem tudtam volna bemutatni, ahogy a tejfogak kiesnek és csontfogak nőnek a helyére. Addig kellett nyomoznom, amíg olyan kisállatot találtam, aki az emberhez hasonlóan fogak nélkül születik, majd kibújnak a tejfogai, és később ez csontfogakra cserélődik. Így lett a fogászati mese főszereplője a Borz. A füles mesére egyedül a majom volt alkalmas, mert csak neki van az emberéhez hasonló fülszerkezete. Külön izgalmas feladat volt minél több különböző mackót találni a gyógyító szerepekre. Kilenc mackó szerepel a két könyvben, mindegyik más és más orvosi szerepet tölt be, a főszereplő, Brummbrumm doktor természetesen a jól ismert barnamedve. Jegesmedve az allergológus, Panda a sebész, Vörös panda doktor a radiológus, Mosómedve a fogorvos, Fekete medve a fül-orr-gégész, Szürke medve az altató orvos, Örvös medve a gyógyszerész, Koala a nővérke. Imádtam őket megrajzolni.

 

00 GYOGYPUSZI2

 

Az részletesebb, anatómiai jellegű rajzokkal sokat bíbelődtem, ezerszer átrajzoltam valamennyit. Igyekeztem egyszerű, érhető, látványos ábrákat készíteni, ami alapján egy kisgyerek el tudja képzelni, mi történik a szervezetében. Több magyar és idegennyelvű orvosi témájú, oktató YouTube csatornát követtem rendszeresen, a neten nagyszerű ismeretterjesztő anyagok találhatók, amikből kifejezetten sokat tanultam. Végül megkértem a Bethesda Gyermekkórházat, hogy ellenőrizzék az orvosszakmai tartalmat. Levélben kértem segítségüket, melyre Dr. Velkey György főigazgató úr kedvesen, pozitívan és gyorsan válaszolt. A kész kéziratot dr. Szőllősi Anett, a Bethesda Gyermekkórház csecsemő- és gyermekgyógyásza, gyermek-tüdőgyógyásza nézte át, rendkívül hasznos tanácsokkal, meglátásokkal egészítette ki mindkét könyvet, minden meséhez építő adalékokkal járult hozzá.

Sok orvosi témájú könyvben vettem már részt, ezek mind súlyos nehézségeket dolgoztak fel a daganatos betegségektől a szervátültetésig. Jövő évre is elvállaltam már egy újabb, cisztás fibrózisról szóló karitatív könyvet. De most, ezzel a könyvpárral inkább olyan betegségekről szerettem volna írni, amin minden kisgyerek átesik, amik nem súlyosak, de sok bosszúságot, riadalmat, olykor komoly fájdalmat is okozhatnak.

160-E4

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása