Fel

Ha biciklizel, akkor ezeket a közúti táblákat kell ismerned!

4Z8A9035-e1550682362885

Ha biciklizel, akkor ezeket a közúti táblákat kell ismerned!

 

Miért fontos, hogy a gyerek ismerje a közúti táblákat? Milyen alapvető szabályokat tanítsunk meg nekik? Összeszedtünk egy-két jó tanácsot, amelyeket már a legkisebbeknek is tudni érdemes.

 

 

Stop tábla

 

Talán az egyik legfontosabb tábla és a legkönnyebben felismerhető. Még az olvasni nem tudó gyerekek is hamar megtanulják, hogy a nyolc szögletű piros tábla, közepén nagy betűkkel kiírva rá, hogy: “STOP”, az azt jelenti, hogy kötelezően meg kell állni, nemcsak lassítani. Minden egyes alkalommal, amikor lakott területen közösen biciklizünk a gyerekekkel, magyarázzuk el nekik ennek a táblának a jelentését és a fontosságát.

 

6053-3100-allj-elsobbsegadas-kotelezo-stop-tabla

 

Jobbra vagy balra

 

Az utakon való közlekedés másik fontos szabálya, hogy mindig jelezzük, hogy merre szeretnénk haladni. Mivel a biciklin, vagy a rolleren nincs index, ezért a karunkkal mutathatjuk, hogy jobbra vagy balra szereténk tovább haladni. Ha közösen kerékpározunk a gyerekekkel, akkor alakítsuk ki azt a szabályt, hogy a sor elején és végén mindig felnőtt haladjon, akik tudatosan használják a kézjelzést. Ez két dolog miatt is fontos, egyrészt a gyerekek látják szüleik példáját és hamar megtanulják, hogy miképpen kell irányt jelezni. Másrészt a sor végén haladó szülő még egyszer jelzi az autósoknak a kanyarodási szándékot.

 

Járda vagy út?

 

Sokszor felmerül a kérdés, hogy hol haladjanak a biciklisták, ha épp nincs számukra kialakított bicikliút? A KRESZ szerint a járdán tilos kerékpározni! Kivételt jelent ez alól a 12. évnél fiatalabb gyerekekkel való közlekedés, mivel főútvonalon ők még nem kerékpározhatnak, ezért csak a főúttal párhuzamosan futó járdán haladhatnak. Lakott területen csak ott kerékpározhatunk a járdán, ahol az úttest biciklis közlekedésre alkalmatlan, de ilyenkor is legyünk óvatosak, fokozottan figyeljünk a gyalogosokra, feleslegesen ne csöngessünk, ne száguldozzunk!

 

Légy látható!

 

A közlekedők láthatósága az őszi, téli időszakban, amikor korán sötétedik, vagy rosszak a látási viszonyok, különösen fontossá válik. Gondoskodjunk róla, hogy mindig olyan fényvisszaverővel ellátott ruhát viseljünk, amelyben jól láthatóak vagyunk az autósok számára. Ez lehet fényvisszaverő mellény, vagy akár egy kis fényvisszaverő jelzés viselete a karon, bokán, esetleg a táskán. Arról se feledkezzünk meg, hogy ha sötétedés után ülünk kerékpárra, csak olyan biciklivel közlekedhetünk az utakon, amelyen van első és hátsó lámpa, illetve a kerekei prizmával is felszereltek.

 

haarlem-cycle-stand-250x250

 

 

Hol parkolj?

 

Biciklivel a parkolás szerencsére már egyre egyszerűbb. A busz – és a vasúti pályaudvarokon, vagy a boltok előtt többnyire már vannak biciklitárolók kialakítva.

A legtöbb iskolában is van rá lehetőség, hogy a biciklivel érkező tanulók biztonságosan elhelyezhessék kerékpárjaikat. Fontos, hogy mindig vigyetek magatokkal kerékpárzárat, avagy lakatot. Ha olyan helyen hagynátok a biciklit, ahol nincs erre kialakított hely, akkor egy fához, vagy egy oszlophoz kössétek ki a bicajt. Természetesen csak olyan helyen, ahol nem akadályozzátok vele a gyalogos forgalmat.

 

Biztonságos biciklizést kívánunk!

 

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása