Fel

Hogyan fejlesszük gyermekünk képességeit?

fejlesztes1

Hogyan fejlesszük gyermekünk képességeit?

pixel

Nagyon sok szülő dilemmájával találkozom, hogy mikortól és milyen fejlesztésre vigye el gyermekét. Kérdés, hogy szükség van e erre egyáltalán? Vagy ha igen, akkor ténylegesen olyan foglalkozásra járnak, ami a gyermek képességi adottságainak megfelelő?

pixel

pixel

fejlesztes2

Ha ismerjük a gyermek temperamentumbeli sajátosságait, akkor azt is tudjuk, hogy mi az, amit erősíteni kell nála már szinte a születése pillanatától. Nézzünk egy példát.

Amikor az látszik egy gyermek születési horoszkópjában, hogy gyengén áll a földies energiákkal, akkor nincs más dolgunk, mint már a kezdetektől odafigyelni arra, hogy napirendet alakítsunk ki a számára, hogy kitartásra neveljük és állítsunk fel számára határokat, amiket következetesen be is tartatunk vele.

 

fejlesztes4

Hogy ezek a határok mennyire legyenek rugalmasak, azt a további temperamentumbeli sajátossága fogja számunkra megmutatni.

Egy erősen levegős, független egyéniségű gyermeket nem szabad túl szűk határok közé szorítani, mert az már korlátozó lehet számára és nem tudja megélni a benne lévő különleges kreativitást.

fejlesztes3

Később aztán érdemes olyan játékokat játszani vele, amiben a felmerülő ötleteit az anyag szintjén is meg tudja valósítani, megformázhatja valamilyen módon. Ez a lehető legtökéletesebb fejlesztési módszer számára.

Ugyanígy érdemes majd iskoláskorában segíteni őt abban, hogy idejét be tudja osztani és képes legyen a tanulási feladattal is időben végezni.

Ahogy látjátok meg sem említettem fejlesztő foglalkozást, mégis már a kezdetektől speciálisan azt a területet tanulta a gyermek, amire szüksége volt. Természetesen van, amikor szakember segítségét kell igénybe venni, de az Ő munkáját is könnyebbé tehetitek, ha összedolgoztok vele.

Szeretném viszont egy dologra felhívni a figyelmeteket! Már egész pici kortól szinte versenyhelyzet alakul ki a szülők között, hogy ki hány különfoglalkozásra, fejlesztő foglalkozásra hordja el porontyát.

Higgyétek el erre semmi szükség nincs, ráadásul a többféle módszer összezavarhatja a gyermek idegrendszerét is. Ha mindenképpen szeretnétek valahova eljárni, akkor válasszatok ki egyet és azt csináljátok végig.

És ha lehet, óvodát/iskolát se úgy válasszatok, hogy melyik nyújt több foglalkozást, hanem úgy hogy gyermeketek szempontjából melyik az a hely, ahol valóban az egyéniségének fejlődését támogatják.

Nem sikeres gyermeket kell, hogy neveljetek, hanem boldog gyermekkort kell számára biztosítani és akkor garantáltan sikeres felnőtt válik belőle.

 

Dudás Mária gyermekasztrológus
06/30-4515002

 

forrás: www.kicsisziv.hu

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása