Fel

Jankovics Marcell NKA-elnök jelentősebb hangsúlyt adna a gyermekkultúrának

Jankovics Marcell NKA-elnök jelentősebb hangsúlyt adna a gyermekkultúrának

Nagyobb figyelmet kell szentelni a gyermekkultúrának – jelentette ki Jankovics Marcell, a Nemzeti Kulturális Alap régi-új elnöke. Stratégiai elképzelésében szerepel: szorosabbra vonná az oktatás és a gyermekkultúra kapcsolatát, előtérbe helyezné az alkotást és a terjesztést, nem megfeledkezve a gyermekművészeti csoportoktól.

 

Szemléletváltásra sarkalló támogatási politika kell

 

– Már az előző NKA elnökségem idején is úgy véltem, hogy a kultúrát egy piramisnak lehet elképzelni, aminek minél szélesebb az alapja, annál magasabbra emelkedhet – mondja Jankovics Marcell. A szemléletes hasonlat pedig életkor szempontjából is értelmezendő, hiszen a ma gyermekeiből lesznek a holnap felnőttei. Segíteni kell őket az alkotásban, és segíteni kell őket a kultúra, a művészetek megismerésében is, hogy felnőtt korukban professzionális alkotó – avagy értő közönség válhasson belőlük. Jankovics Marcell úgy látja, a gyermekkultúrára jelenlegi helyzetét a gyermekkönyveken lehet legkönnyebben lemérni.

 

– Elég bemenni egy nagy könyvesboltba, és megnézni az ott előtérben lévő, elérhető köteteket. Azt gondolom, abból világosan látszik, hogy az értékhordozó gyermekirodalom megismertetésének, terjesztésének ez eddiginél jóval nagyobb teret kell kapnia. Szeretném, ha erre a szépirodalmi, illetve a környezetkultúra kollégiumokban tekintettel lennének.

 

 

Oktatás és kultúra: két oldal, közös cél

 

Jankovics Marcell úgy látja, nem volt szerencsés, amikor kettévált a kultúrát és az oktatást felügyelő tárca, mert akkor megszűnt a két terület közötti kapcsolat. Az újonnan felállt Nemzeti Erőforrás Minisztériumában azonban adott a lehetőség, hogy egymásra találjanak. A kultúrának fontos ismeretközvetítő szerepe van, ahogyan a gyerekkultúra alakításában is óriási szerepe lehet az oktatásnak – véli az új elnök. Van, ami nem is annyira pénzkérdés, hanem törvénnyel szabályozható. Mindenképpen ki kell használni, hogy egy tárca felügyeli ezeket a területeket, s a gyermekkultúra támogatását összhangba kell hozni az oktatási törvénybe foglaltakkal.

 

 

A művek érjenek el a felhasználókhoz

 

Hiányosságok vannak a visszacsatolás, a „monitoring” terén, azaz egy-egy támogatás hasznosulását illetően – mutatott rá Jankovics Marcell. – Ha megjelenik egy könyv, az nem biztos, hogy eljut az olvasóhoz, ott maradhat a raktárban, vagy a hátsó polcokon, elérhetetlenül. Fontosnak tartja, hogy a létrejött művek a nagyközönség számára is elérhetőek legyenek – ehhez pedig nélkülözhetetlen, hogy tudomást szerezzenek azok létezéséről, s hogy fizikailag is elérhető legyen a számukra. Örvendetesnek nevezte, hogy a Márai-programban – melynek az a célja, hogy a kiadványokat eljuttassa a könyvtárakba – hangsúlyosan szerepelnek a gyerekkönyvek.

 

 

Fontos stratégiai irány az internet


Az online kultúraközvetítés mellett sem kívánok elmenni, jóllehet – mint mondja – számára ez még mindig a jövő technológiája – azaz ő maga keveset használja az internetet. Úgy véli azonban, azt lehet jól és rosszul használni, ő leginkább ismeretszerzésre, lexikonként fordul a világhálóhoz. A stratégiai irányok között azonban mindenképpen kitér arra, hogy szükség van a paradigmatikus váltásra, amit az informatikai forradalom, a digitalizáció indított el. Mivel az internet jelentős teret hódít – különösen a fiatal generációk körében – nagyon fontos az értékes tartalmakat hordozó, biztonságos internetezés.

 

 

A szándék nyilatkozatai

 

Az NKA vezető testülete szeptember első hetében tanácskozik legközelebb, s ez alkalomra az új elnök egy bizottsági előterjesztést készít stratégiai elképzeléseiről. Ám ő, mint az első ember – bocsátja előre Jankovics Marcell -, az irányvonalat, a stratégiát adhatja meg, a döntés a bizottságé. Hozzáteszi, azért is vállal erőn felül nyilatkozatokat, szerepléseket, mert ha sok helyen megjelenhetnek a stratégia elemei, az bizonyára hatással lehet a bizottság, illetve a szakmai kollégiumok munkájára is, a majdani pályázati célok meghatározásánál, s a pályázatok elbíráláskor is. Végeredményben pedig majd a pályázatokat elbíráló szakkollégiumok gyakorlatán lehet számon kérni, hogy teljesültek-e az elfogadott arányok, jutott-e megfelelő arányban támogatás a preferált területeknek.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása