Fel

Jo Nesbo ősbemutató a Kolibriben

proctor1

Jo Nesbo ősbemutató a Kolibriben

Krimiszerző, könyvei az eladási listák élén szerepelnek, bestsellerek sorozatát adja ki, s emellett még gyerekeknek is ír. Első gyerekkönyve után sorra jelennek meg a folytatások, s a könyvek mellett már színpadon is találkozhatunk meséivel. 

proctor1

Jo Nesbo színpadon

2007-ben jelent meg a krimiszerzőként ismert, norvég Jo Nesbø első gyerekkönyve, Doktor Proktor pukipora címmel, amely azóta sorozattá nőtte ki magát, és 8 millió példányban fogyott világszerte. A Kolibri Kiadó gondozásában már készül a negyedik Doktor Proktor könyv fordítása, az Idővihar a kádban, illetve a Szeleburdi világvége című kötetek folytatása, de a megjelenésig egy Doktor Proktor világpremierre is sor kerül Budapesten. A Kolibri Színház 2014. január 11-én mutatja be a harmadik rész nyomán született Doktor Proktor, avagy támadnak a Holdkaméleonok című vígjátékát Novák János rendezésében.

proctor3
Ki az a Doktor proktor?

“A Doktor proktor egy kalandos történet rengeteg zenével. Hősünk egy őrült zseni, aki két dologhoz nagyon ért: a látszólag hasztalan dolgok kitalálásához – mint amilyen a pukipor vagy az egyensúly cipő – és a karamellás puding elkészítéséhez. Doktor Proktor utcájában két magányos gyerek is lakik: a visszahúzódó Lise és a nagy beszélőkével megáldott Bülle. Vajon ők, vagy a békaszerzetté változott Hukk tanár úr és Strobe tanárnő képesek lesznek megmenteni a világot az emberevő holdkaméleonoktól? Lehet-e hős, aki szeret füllenteni, aki túl kicsi, vagy túl nagy, aki helyesírás mániás, vagy akinek rossz a helyesírása?  Erre is választ adunk januárban” – fogalmazott a darab kapcsán Novák János.

proctor4

“A hazájában rockzenészként is népszerű Jo Nesbø azután kezdte el írni a Doktor Proktor-sorozatot, miután kislánya megkérte, hogy meséljen neki valamit vacsora közben. A végeredmény annyira érdekes lett, hogy azóta az olvasók és a kritikusok tetszését is elnyerte. Azt reméljük, hogy az ősbemutatóval, Petrikovics Edit, Kárpáti Péter író és Horváth Péter író, dramaturg feldolgozásával ez nekünk is sikerül” – tette hozzá a Kolibri Színház igazgatója.

A Doktor Proktor bemutatója: 2014. január 11.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása