Fel

Kiderül, ki a falu fenegyereke !

skanzen-olimpia5

Kiderül, ki a falu fenegyereke !

Falusi Olimpiát szervez a szentendrei Skanzen

Június 5-én játékos vetélkedővel idézik meg a közeledő Olimpia hangulatát a szentendrei Skanzen. Persze egy kis csavarral, igazi népi próbatételekre számíthatnak a résztvevők. A Falusi Olimpia programjaira egyénileg és családosan is nevezhetnek a helyszínen az érdeklődők.

 

pixel

pixel

 

skanzen-olimpia1

A magyar sport születésének XIX. századi időszaka egybe esik a szentendrei Skanzenben bemutatott paraszti kultúra kezdeti időszakával. Annak idején az esztergályozást és a tűzoltást is sportágnak tekintették, sőt ez utóbbit a nagy Széchenyi Ödön fia kombinálta össze a szabadtéri szertornával ezreket összecsődítő látványossággá. 2000-ben azzal a céllal indult útjára az első Falusi Olimpia a Skanzenben, hogy népszerűsítse ezeket az elfeledett, ám a közelmúltban újra megtalált népi sportjátékokat.

 

skanzen-olimpia4

A június 5-i programnapon nem szokványos sportfeladatokkal találkoznak a múzeumba látogatók. Felmérhetik, milyen erőkifejtésre, leleményességre, ügyességre volt szüksége elődeinknek a mindennapjaikban, munkavégzés közben. Két kategóriában mérettethetik meg magukat gyerekek és felnőttek egyaránt. Az „Olimpiai 10 próba” során korosztályi bontásban mérkőznek meg egyénileg a jelentkezők. A versenyszámok között lesz akadályfutás, kőhordás időre, rönkkinyomás, helyből távolugrás, bothajítás, kőlökés, kislabdával célba dobás, akadályjárás. A falusi olimpikonoknak a díjakat Fajthné Thuróczy Zsuzsanna ritmikus gimnasztika magyar bajnok adja át.

 

skanzen-olimpia2

Aki családi vagy baráti körben, könnyed, vidám feladatokat szeretne végrehajtani, hogy testét és lelkét pallérozza, annak a Falusi Olimpia másik kategóriáját ajánlják a szervezők. A „Családmozgató helyszíneken” tucatnyi mókás feladat közül válogathatnak az érdeklődők: saroglyával történő szénahordás, petrencés rúd kitartása, „liszteszsák” cipelése, csutkadobás az olimpiai karikákba, mocsárjárás, „vízhordás” favödörrel, olimpiai totó, létramászás, koszorúkötés, zokni-, és nemezlabda készítése, kötélverés. A vakmerőbbek akár kipróbálhatják a háthengerlést, a csúszhoppolást vagy akár a nyiktámaszt is. Mindezek közül ötöt teljesítve falusi olimpikon-voltukat igazoló oklevelet kapnak a családok.

 

 

Részletes információk a www.skanzen.hu honlapon találhatóak.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása