Fel

Könyvek a strandra

haromeves_lettem_borito_500px

Könyvek a strandra

 

Strandkönyvek a Pagonytól minden korosztálynak!

Mert olvasni nyáron is kell!

Sőt, olvasni talán nyáron a legjobb, hiszen nincs bölcsi, óvoda és iskola! Nyáron az olvasás is kaland. Persze a megfelelő könyvekkel. A Pagony és a Tilos az Á Könyvek kalandozós, strandos nyári könyveit ajánljuk korosztályok szerint. Kezdve a legkisebbekkel:

 

3 éves lettem! (antológia)

Különleges antológia ez, hiszen nemcsak a legnépszerűbb kortárs magyar szerzők meséit találhatjuk meg benne, de minden olyan történetet is, amire egy háromévesnek szüksége van: játékos és esti mesék, versek, mackómesék Boribonnal, oviba készülős történetek, de még az is kiderül, hogy minden gyerek mumusától, az orvostól sem kell félni! Átgondolt, precízen szerkesztett kötet, amely belépő lehet a mesék világába, és elköteleződés már egészen pici kortól az irodalom iránt. Ez a kötet nem hiányozhat egyetlen hároméves polcáról sem! Ráadásul tökéletes ajándék szülinapra is.2-4 éves kor között ajánljuk.

 zsebtenger_borito_500px

 

Rutkai Bori: Zsebtenger

Rutkai Bori első mesekönyvében egy igazán színes, karneváli hangulatú nyári vakációra kalauzol el minket úgy, hogy közben ki sem kell tennünk a lábunkat itthonról. A könyv a Rutkai Bori Banda legújabb lemezéhez, a Zsebtengerhez készült, de önálló mesekönyvként is megállja a helyét. A könyvben tizenhét dal található, és mindegyik dalhoz tartozik egy mese is, na meg ínycsiklandó receptek, alkotásra ösztönző kreatív feladatok és mókás játékok is! Természetesen a mesék és a dalszövegek zene nélkül is élvezhetőek, de nagyon ajánljuk a lemez beszerzését is, mert Rutkai Bori sokszínű karakterei a muzsikaszótól még inkább életre kelnek!4-10 éves kor között ajánljuk.

3-5-8 perces mesék – utazáshoz és kalandozáshoz (Kismarty-Lechner Zita illusztrációival)

Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után! Itt egy gyűjtemény, amiből választhattok 3 perces mesét, ha későn kerültetek ágyba, 5 perces mesét, ha kicsit több időtök van még, sőt akár 8 perces mesét is, ha hamar sikerült fogat mosni. Akár vízpartra utaztok, akár nagyokat kirándultok az erdőben, ha városnézéssel vagy a játszótéren töltöttétek az egész napot, elalvás előtt válogassatok Marék Veronika, Berg Judit, Dániel András és még 16 nagyszerű kortárs magyar szerző utazós, kalandozós meséiből!

Beleolvasó itt: https://www.pagony.hu/egy-3-perces-mese

3 és 6 éves kor között ajánljuk.

 

Majoros Nóra: Az orrszarvú és a madarak (Illusztrátor: Paulovkin Boglárka)

A könyv, amellyel Paulovkin Boglárka Az Év Illusztrátora díjat nyerte idén Az Év Gyerekkönyve versenyen. Majoros Nóra gyönyörűen illusztrált könyvének két meséje Afrika varázslatos tájaira kalauzol. Egy orrszarvú vándorlása során többek között az is kiderül, mennyit ér a madarak barátsága. A magányos orrszarvú vándorol a szavannán. A társai szép lassan elfogytak mellőle, még az is lehet, hogy ő az utolsó a rezervátumban. Ezért barátot keres, aki hasonló hozzá. Kalandozásai közben társául szegődik két nyűvágó madár. Vajon együtt sikerül-e igazi barátot találniuk az orrszarvúnak? A sivatag peremén egy hazafelé igyekvő gólya kincsre lel. De miért növekszik a szép kis gyöngy, és kié lehet? A gólya körül egyre több madár tűnik fel, hogy kiderítsék a rejtélyt. A mesékkel és Paulovkin Boglárka illusztrációival tényleg Afrikába utazhatunk!

5 és 8 éves kor között ajánljuk.

Bán Zsófia: Vagánybagoly és a harmadik Á – avagy mindenki lehet más (Nagy Norbert illusztrációival)

A diákzsűri értékelése szerint Bán Zsófia könyve az Év Gyerekkönyve 2020-ban! (A 12 év alatti kategóriában.) Nem véletlenül. A harmadik Á igazán különleges osztály. Ide jár Nemhanemka, Pipacs Vili, Kasza Blanka, Varga Liza, Hirlemon Bonifác, Biliboc Valentin, Hardtmuth Kohinoor és Lakatos Sanyika is. Ahányan vannak, annyi-félék! Van egy szuper tanító nénijük, Mimi néni, aki mindig mindent megold. De van, amikor Mimi néni sem elég: ilyenkor lép a színre Vagánybagoly, aki ott él az iskola melletti erdőben, mindent tud, mindent lát, mindent ért, és segít a gyerekeknek. Vagánybagoly és a 3./Á tanulóinak történetei hétköznapi iskolai események, melyekbe a gyerekek nyelvét értő, a gyerekek cinkosává váló bagoly karakterével varázslat is vegyül. Bán Zsófia meséje igazi érzékenyítő mesekönyv, hiszen minden fejezete, minden története arra emlékeztet, amit az alcím ki is mond: mindenki lehet más. Még ha néha ezt nem is mindig olyan könnyű elfogadni és feldolgozni.

6 és 10 éves kor között ajánljuk.

 

Kertész Erzsi: Panthera 4. – A jégmadár útja (Bernát Barbara rajzaival)Hosszú kihagyás és rengeteg rajongói levél után végre megjelent a Panthera legújabb része! A legújabb rész is hihetetlenül izgalmas. A Pantherán a havonjárók népének csupán egyetlen képviselője él: Jávor. Számára az a legnagyobb élmény, ha egy szál ingben, mezítláb futhat a kristályosra fagyott havon, vagy ha jégcsapot rágcsálhat uzsonna gyanánt. Álmaiban újra és újra felbukkan a népe, amelyről szinte emlékei sincsenek, de a vágy, hogy egyszer a nyomukra bukkan, időnként olyan erőssé válik, hogy aludni sem hagyja.

Jávor elindulna felkutatni a havonjárókat, de nem teheti. Hiszen még kisfiú. Igaz, amolyan minden lében kanál fajta, akivel és aki körül mindig történik valami, amitől az egész körülötte lévő világ felforgatódik – bár Jávor ezt általában észre sem veszi… Most Aurával, a szabotőr lánnyal és egy titokzatos, Ander nevű pilótával hármasban elhagyják a Pantherát, és egy fantasztikus küldetés részesei lesznek.

8-14 éves kor között ajánljuk.

 

Anna Woltz: Tess és én – életem legfurcsább hete

„A vakáció első napján a bátyám eltörte a lábát. Szóval elég rosszul járt, de nekem pont ez volt a szerencsém, mert a rendelőnél találkoztam Tess-szel. Tess szeme barna, és arany pöttyöcskék vannak benne. Sosem kér bocsánatot és szeret parancsolgatni. Az apja nem is tud róla, hogy létezik. Csak egy hete van, hogy megismerje az apját. Nekem is csak egy hetem van, hogy vele legyek. Úgyhogy segítek neki. Egy hétig vagyunk a szigeten, de ez életem legfurcsább és legboldogabb hete.” Töltsd Tess-szel és Samuellel ezt a lélgezetelállítóan izgalmas egy hetet, amelyben a tizenegy éves Tess megszelídíti az apukáját, a tízéves Samuel pedig rengeteget gondolkodik barátságról és családról, örök búcsúról és első szerelemről. Kiskamaszoknak kötelező!

10 és 14 éves kor között ajánljuk.

 

Szakács Eszter: A nulladik zsebuniverzum

A Szelek Tornya válasz a Harry Potterre, amiben Hermione összehaverkodik Odüsszeusszal az utópisztikus Olümposzon, majd a griffjeik és a megaszündeszmosz segítségével megmentik az emberiséget és az isteneket az azgardi jégóriások és germán istenek apokalipszisétől. A Szelek Tornya az a regény, amit az egész osztály a pad alatt olvas majd – írtuk róla 2017-ben, és az olvasók igazolták is ezt az állítást. Ahogy az előző kötetekben megszokhattuk, ezúttal is a zsebuniverzumok és a griff-grifflovas párok világában vagyunk, de a főszereplőinkkel csak most fogunk megismerkedni. A trilógia befejező része ugyanolyan izgalmas, mint az első két kötet volt!12-14 éves kor között ajánljuk.

 a_nulladik_zsebuniverzum_borito_500px

 

 

Mészöly Ágnes: Szabadlábon

Minden tizenéves életében eljön az a pont, amikor úgy érzi, nem bírja tovább – meg kell tapasztalnia, mi az a szabadság. A lázadás pedig elkerülhetetlen, ha túl szűk az aranykalitka. Ez az életérzés jelenik meg Mészöly Ágnes új regényében: a nagybetűs lázadás, amikor a kamasz dönt, hogy elég volt. De ezt az amúgy sem egyszerű helyzetet még lehet fokozni! Ha például a kamaszgyerek kerekesszékes, mozgáskorlátozott. Mint a Szabadlábon főszereplője, a 16 éves Győri Dani. Ilyenkor az anyai túlféltés az egekig szökik, és ezzel egyenes arányosan a gyerek lázadása is. Mennyire befolyásolják az embert a testi adottságai abban, hogy elérje céljait? Vajon képes egy kerekesszékes srác egyedül végigutazni Európát mindenféle segítség és biztos pont nélkül? Egy anya tizenhat év után képes belátni, hogy nem biztos, hogy jól teszi, ha mindentől óvja a fiát? Vagy ha nem mondja el neki, ki az apja? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Mészöly Ágnes regénye.

12 és 18 éves kor között ajánljuk.

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása