Fel

Kultúrtér Mese.Habbal – programajánló a gyerekes családoknak az idei Művészetek Völgye Fesztiválon – interjú Szabó – Varga Melindával az udvar házigazdájával

A71DFF0A-5E4E-4D9F-8B24-80D4BCD0EEAF

Kultúrtér Mese.Habbal – programajánló a gyerekes családoknak az idei Művészetek Völgye Fesztiválon – interjú Szabó – Varga Melindával az udvar házigazdájával

Idén is kiemelt szerepet kapnak a családi programok a Művészetek Völgyében. A Kultúrtér Mese.Habbal udvarban nemcsak a kicsiket, hanem a nagyobbacskákat  és a szüleiket is rengeteg programmal várják a szervezők. Az udvar egyik házigazdájával Szabó – Varga Melindát kérdeztem, hogy mi alapján alakították ki a programokat, kiket hívtak idén meg az udvarba, s mit is jelent a Mese habbal?

 

A Művészetek Völgye Fesztivál kiemelten családbarát fesztivál – mire figyeltek, amikor összeállítjátok a programokat a Kultúrtér – Mese.Habbal udvarban

 

Alapvető célunk természetesen, hogy a Művészetek Völgye szellemiségébe illeszkedő, értékteremtő, színvonalas programokat, minőségi időtöltést kínáljunk a hozzánk érkező családoknak.

Fontos számunkra, hogy megmutassuk, a Völgyben azoknak sem kell lemondaniuk a fesztiválélményről, akik éppen kisgyermekeiket nevelő életszakaszban vannak.

A nyár a szabadság, az önfeledt szórakozás, a közös családi pihenés, közös élményszerzés időszaka – ezen gondolat mentén szerveződnek programjaink.

 

 

A Kultúrtér – Mese.habbal. udvar egy árnyas, csendesebb, lassabb oázis a fesztiváli forgatagban, ahol az egész család megpihenhet, minden családtag jól érezheti magát.

A programok összeállítása során (a gyerekek napirendjét alapul véve) fontos szempont volt a kiszámíthatóság, ezért különböző állandó programsávokba rendeztük a napi programokat.

 

Már reggel 10 órától várjuk a családokat kreatív alkotásra, zenét hallgatni, beszélgetni, társasjátékozni, vagy csak egyszerűen leülni, élvezni a hangulatot, figyelni, megpihenni, finomat enni, inni.

A gyerekeknek szóló programsávot Kecskés Karina színésznő, metamorphoses meseterapeuta, drámapedagógus Mesékbe zárt titkok című foglalkozása zárja (15 órától 16:30-ig), a foglalkozás Fehérváry Lilla muzsikus közreműködésével válik teljessé.

 

16:30-tól már jórészt elsősorban felnőttek számára érdekes és izgalmas beszélgetések lesznek nálunk, de minden programunk gyerekbarát, természetesen.

 

Képernyőfotó 2024-07-09 - 13.22.55

 

A műsorotokban kiemelt szerepet kap a Bezzeg a mi időnkben! Ok, Boomer című beszélgetés sorozat, ami szintén arra utal, hogy a Művészetek Völgye programjai egyszerre szólítanak meg több generációt.

Jelen esetben, nálatok az udvarban, ez hogyan képzelhető? 

 

A 2023-as programsorozatunk nagyon jól sikerült, utána mégis azt éreztem, nagyon hiányzik egy olyan programsáv, amellyel a Z generációt szólítjuk meg.

Hiszen, ha azt mondom: család, akkor nem szabad elfelejtkezni erről a korosztályról (és szüleikről).

 

A generációk közti kommunikációs szakadék nagyon aktuális téma.

Azt gondoltuk, hogy érdekes lenne egy ilyen, minden szempontból nagyon sokszínű rendezvényen, mint a Művészetek Völgye összehozni, egymás mellé ültetni a generációkat, hogy körbejárjunk olyan témákat, amelyek aktuálisak, minden generációt érintenek – amelyekkel kapcsolatban mindenkinek van élménye és véleménye.

 

Ezek a beszélgetések a fesztivál és az udvarunk hangulatához illeszkedő, laza, ’beleszólós’, ’résztvevős’, ’megosztós’, ’közösen gondolkodós’ módon működnek majd.

Megtisztelő, hogy a téma hazánkban jelenleg legismertebb szakértője, Steigervald Krisztián is velünk tart egy beszélgetés erejéig.

Nem célunk találni egy igazságot (nem is lehet) vagy bármilyen bölcs konklúzió levonása.

A cél maga a beszélgetés, párbeszéd, kommunikáció.

Egyébként nagy izgalommal várjuk mi is, hova fut ki majd egy-egy ilyen beszélgetés, és milyen érzésekkel indulunk tovább az aznap esti koncertekre, a nagyszínpadok irányába.

 

Képernyőfotó 2024-07-09 - 13.24.22

 

Témáink:

A helyedben én … – kéretlen jótanácsok – avagy mit tanulhatunk egymástól?

Félelem, bátorság – Merni, vagy nem merni?

Önérvényesítés, karrier – Mi leszel, ha nagy leszel? avagy: Pénzt vagy életet?

Offline vagy online – Olvasni szexi?

Párkapcsolat – Crush-od van, vagy szerelmed?

Influenszer kultúra 1.0 – Kövess be!

Influenszer kultúra 2.0 – Önértékelés, elég jó vagy?

FOMO, YOLO – Carpe Diem kultúra 2024-ben

Hogyan mondjam el neked? – Kommunikáció

 

 

Egy másik érdekes program a Filozófia Kávéházatok, amely szerintem kimondottan felnőtt program – milyen témákról beszélgettek, mik kerültek 2024-ben a fókuszba? 

 

A Filozófiai Kávéház műfaját Csonka Liberta ismertette meg velem.

Magam is vettem már részt ilyen beszélgetésen, és rácsodálkoztam arra, ahogy teljesen különböző életkorú, hivatású emberek gondolkodtak, érveltek egy-egy témában.

Liberta személyisége fantasztikus, nagyon intelligens, érzékeny, nyitott NŐ (a szó legjobb értelmében, és csupa nagy betűvel!), aki bámulatosan ’tartja kézben, terelgeti’ a beszélgetést.

Liberta minden napra hívott egy beszélgetőpartnert is, ez még érdekesebbé teszi majd a beszélgetéseket.

 

Kérdésedre visszatérve, ez valóban egy komolyabb, mélyebb műfaj, de 14 éves kortól már bátran merem ajánlani.

 

IMG_5931

 

Témák:

Kutyizmus (beszélgetőpartner: Lelkes Szofi)
Lelkes emlékezés (beszélgetőpartner: Kis-Rabota Katalin)
Életformálás, életművészet (beszélgetőpartner: Jozef A Tillmann)

Méltóság a gazdaságban (beszélgetőpartner: Nagy Barbara)

“Mikor vagyunk morálisan felelősek?” (beszélgetőpartner: Ónya Balázs)

Megértés (beszélgetőpartner: András Ferenc)

Játék (beszélgetőpartner: Kraszkó Zita)

Kézművesség (beszélgetőpartner: Marczi Gábor)

Anyaság (beszélgetőpartner: Fröhlich Johanna)

Intelligencia (beszélgetőpartner: Kardos Gábor)

 

 

A workshopok és a mesék gyerekeknek szólnak – mi alapján válogattatok, kik lesznek idén a vendégek? 

 

Az udvarban idén különösen nagy teret kapnak a szabad alkotást, az önismeretet és önkifejezést támogató tevékenységek, programok.

 

A Kreatív Alkotó Sarokban minden nap 10-14 óráig várjuk a gyerekeket.

Két fantasztikus munkatársunk, Fanni és Bogi készülnek gondolatébresztő, alkotásra ösztönző ötletekkel, melyek mentén elindulva, a rendelkezésre álló eszközök segítségével (amelyeket ezúton is nagyon köszönünk a Pirex Papírnak!) alkothatnak a gyerekek (és szüleik).

Ugyanebben a sátorban, minden nap 14-16 óra közt Élményfestésre vár minden alkotni vágyót Zelei Diana grafikus. Ez a programsáv határozottan minden korosztálynak érdekes, izgalmas önkifejezési, alkotási lehetőség kínál.

 

Képernyőfotó 2024-07-09 - 13.23.23

 

A 11:00 órás (’könyves’) idősávban érkeznek hozzánk olyan vendégek, mint Szabó T. Anna (költő), Molnár Emese (JaMese zenekar énekese, dalszerzője), Szűcs Kinga (színész, író), Zoltán Áron (Vígszínház színművésze) – egy-egy beszélgetés, közös játék erejéig.

 

Minden délben lesz nálunk MeseEbéd: az udvarunk munkatársai a Líra Kiadó által felajánlott könyvekből olvasnak fel meséket 12-13 órás idősávban. (Nálam ezt az ötletet nagyszüleimnél töltött nyarak emléke inspirálta, a Kossuth Rádió ’Jó ebédhez szól a nóta’ című műsora. 😀 )

Mindeközben lehet nálunk ebédelni: idei cateringesünk, a Patisson FoodTruck, egészséges, minőségi ételekkel várja az udvarunkba érkezőket, elérhető áron.

 

A Játszóház Projekt – TársasSuli játékmesterei kifejezetten családoknak szóló társasokkal érkeznek minden délután 14-17:30 közt.

 

A kora délutáni (14:00-15:00 órás) idősávban lesznek koncertek: a CirkuszKA (akusztikus világzenei együttes), a Zabszalma zenekar jóvoltából.

 

16:30-18:00 órás idősávban ’komolyabb’ beszélgetések lesznek a színpadon:
Kraszkó Zita előadóművész, filozófus Pszicho Trash című beszélgetés során a napjainkban oly divatossá vált ’konyha-mindfulness’ kérdéskört járja körül.
Bencze Mariann, a KultPult alapítója elhozza hozzánk az #itthonotthon nevű kulturális-közéleti programsorozatát is. Vendégei lesznek: Dés András, Láng Annamária, Váczi Eszter, Gátos Iván, Mesterházy Balázs, Pátkai Rozina, Raskó Gabi, Szekeres Niki.

 

A tavalyi évi nagyon nagy sikerre való tekintettel idén is érkezik hozzánk a Poa Pratensis Bluegrass Band(a) – ezt a koncertet nagyon ajánlom mindenkinek, tényleg fantasztikus, egyedülálló hangulata van –  július 21. vasárnap 17 órától zenélnek majd az udvarban.

 

18:00 órától pedig a Generációs beszélgetésekkel várunk mindenkit szeretettel.

 

Az udvarunk kiemelt támogatója, az Abonett egész nap programokkal várja a fesztivál közönségét, a fesztivál teljes ideje alatt. Lesznek náluk szerencsekerék, kártyavár építés abonett szeletből, kézműves foglalkozás.

 

A részletes programtervünk a Művészetek Völgye programfüzet 41. oldalán, a Művészetek Völgye weboldalon (https://www.muveszetekvolgye.hu/location/1167) , illetve a Művészetek Völgye applikációban (Kultúrtér – Mese.habbal.) érhető el.

 

 

Hogyan próbáljátok évről évre úgy megszervezni a programokat, hogy kicsiknek és nagyoknak is változatos műsorokat kínáljatok? 

 

A kulcs itt is a színvonal, a minőség, az érték, amit egy-egy program képvisel / ad.

 

A kreatív, alkotó foglalkozások mindegyike érdekes és izgalmas minden korosztály számára, hiszen az alkotás a legautentikusabb önkifejezési forma.

A gyerekkoncertek, beszélgetések, előadások tekintetében pedig hiszünk abban, hogy a minőségi gyerekprogramok a szülők számára is ugyanolyan élvezetesek, értékteremtők, mint gyermekeik számára.

 

 

Képernyőfotó 2024-07-09 - 13.22.55

 

A Völgy többi gyerekprogramjáról is tudsz mesélni? Van -e közreműködés más udvarokkal? 

 

A Völgy minden évben rengeteg gyerekprogramot kínál, ezt az is mutatja, hogy a Papageno különkiadásként megjelenő Művészetek Völgye programfüzetben külön részt szentelnek a gyerekprogramok összefoglalásának ’Gyerekvölgy’ címmel (89. oldal).

 

Gyakorlatilag minden udvar készül gyerekprogramokkal, a teljesség igénye nélkül kiemelném:

A Kaláka Versudvart – itt minden délelőtt van Kerekítő foglalkozás, majd gyerekkoncert – mi éveken át itt töltöttünk minden délelőttöt a családommal.

 

A Művészetek Zöldjét rengeteg edukatív, játékos programmal (izgalmas kémiai kísérletek is) – az én gyerekeim imádták ezeket a játékos feladatokat (mi, szülők is).

 

A Harcsa Veronika udvarban délutánonként (16:30tól) van Ringató foglalkozás.

A Folk Udvarban gyerekek számára is érdekes kézműves foglalkozások mellett, táncház, délutáni előadások vannak.

A Cirque Du Tókert és az idén debütáló Romani Design Udvar is számos gyerekprogramot kínál Vigánpetenden.

 

Arra bíztatom hát a családokat, fesztiválozzanak együtt, fesztiválozzanak gyerekkel!

A Művészetek Völgyénél ideálisabb terepet nem tudok elképzelni erre.

Találkozzunk július 19-28. közt Kapolcson, a Művészetek Völgyében, a Kultúrtér – Mese.habbal. udvarban!

Várunk!

  • AK –
Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása