Fel

Élő kavicsok a kaktuszkiállításon

Élő kavicsok a kaktuszkiállításon

Sokak állítása szerint a kaktuszok virága a legszebb, s erről ismét színpompás kiállításon győződhet meg a publikum. A főszerepben ezúttal nem is kaktuszok, hanem kristályvirágok szerepelnek, melyek egyrészt szintén szárazságtűrő növények, másrészt a megtévesztésig egyszerű kavicsnak látszanak.

 

Nem kötelező a szúrós természet

 

A kaktuszkiállítás szervezői, a kaktuszgyűjtők, nem is csak kaktuszokat gyűjtnek, s így a hagyományosan szeptember elején megrendezett bemutatón is számos olyan növény tekinthető meg, melyek egyáltalán nem szúrnak. Mégis van egy közös vonásuk, hogy valamennyien szárazságtűrőek.

 

 

 

 

 

 

Helyszín: az ELTE felújított Füvészkertje, 1083 Budapest, Illés utca 25.

2010. szeptember 3-5. (péntek-vasárnap), 9-17 óra

 

 

 

Élő kavicsok

 

Ilyenek a kőutánzó, „élő kavicsok” is, botanikai nevükön a kristályvirágok. A természet alkotta csodálatos mimikrinek köszönhetik fennmaradásukat, hiszen így képesek a legelésző állatok elöl megbújni. Virágaikat is a napszak legforróbb időszakában bontják ki, amikor a növényevő állatok pihennek, így nem hívják fel magukra figyelmet. E virágok közé számos nemzetség több száz faja tartozik. Fő elterjedési területük Dél-Afrika, ám szerte a világon a gyűjtők kedvencei, s így van ez hazánkban is: nem hiányozhatnak az üvegházak egyikéből sem.

 

 

Virágkor a nyár végén

 

A kristályvirágok a nyáron szunnyadnak, s éves körforgásuk legszebb időszaka, a virágba borulás az évszak végén kezdődik. Váratlan és szinte megdöbbentő látvány a poros szürke, halvány zöldeskék kavicsok – magukhoz mérten hatalmas – sárga, fehér, ibolya vagy éppen narancsszínű virágai. De éppen ez a magyarázata annak az évtizedes hagyománynak, hogy az őszi, budapesti kaktusz és pozsgásnövény kiállítást és vásárt szeptember elején szervezi meg a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete. A helyszín immár sokadszor a hajdani Pál utcai fiúk találkozóhelye, az ELTE felújított Füvészkertje, az Illés utca 25. alatt. A pontos dátum pedig szeptember 3-5.

 

 

 

Nyulász Péter

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása