Fel

A legizgalmasabb kisvasúti útvonalak – gyerekekkel kötelező program!

Blogger and mum of three, Becky Freeman (pictured with her children Sasha and Freddie) claims travelling on a train is the most peaceful way to start a family holiday. Virgin Trains has revealed the biggest ‘carmageddon’ car arguments for parents as 3.4 million cars are predicted to hit the roads this Saturday for the summer holidays. The research also revealed 62 per cent believe arguments could have been avoided had they opted to travel by train and 46 per cent agree the train was a better experience.

PR Handout 

For further information please contact Rosie Stewart at Kaper PR at rosie.stewart@kaper.uk.com

A legizgalmasabb kisvasúti útvonalak – gyerekekkel kötelező program!

 

 

Kisvasút – a nagy kicsinyitett mása. Kirándulás a családdal, csodás erdei utak és megannyi érdekesség. Összegyűjtöttünk nektek öt kisvasút útvonalat, amelyet ősszel feltétlenül próbáljatok ki. S miközben utaztok, kirándultok, ismerjétek meg, tanítsátok meg játszva a gyerekeknek a vasúttal való közlekedés szabályait, etikettjét.

 

Zsuzsi vonat és társai

 

Tudtátok, hogy az országban 22 kisvasút várja az utasokat?

Talán a legismertebb a budai gyerekvasút, melynek érdekessége, hogy a kis vasutasok mindig is gyerekek voltak, ők feleltek a menetrend betartásáért, ők kezelték a jegyeket. A híres vasút az 1950-es évektől szállít utasokat a budai erdőségen keresztül.

Viszont ha egy kicsit körbenézünk az országban máris több mint 20 kisvasút közül választhatunk. A kisvasutakról érdemes tudni, hogy ezeket nem a kirándulásra találták ki, hanem fontos gazdasági utakon épültek meg, s főleg az erdészek munkáját segítették. Így jutottak el az ország legszebb és egyben legeldugottabb szegleteibe, hogy ott dolgozzanak.

Ma már, köszönve a korábbi évek munkásainak, a kirándulók vehetik birtokba ezeket a vonalakat. Sűrű erdőben kanyarodva juthatunk el egyik kirándulóhelyről a másikra. Budapesttől nem messze szállhatunk fel a Királyréti Erdei Vasútra, amely Kismarosról indul Szokolyán át a Királyrétre. Kicsit messzebb, Miskolc mellett Lillafüreden indul a másik erdei vasút, amely látványos tájakon kanyarog végig. Érdekessége ennek a vasútnak, hogy néhány kocsija több mint 90 év óta áll szolgálatban!

A Zsuzsi nevű erdei vasút pedig a legrégebbi az országban, Debrecenből indul, s 50 perces útra viszi a kis látogatókat. De, ha már Kelet-Magyarország, akkor érdemes a hortobágyi kisvasútra is jegyet váltani, ahol már az 1920-as évektől működik a kisvasút. Eredetileg haltakarmányt és lehalászott halakat szállított a vonat, ma már viszont a környék élővilágára kíváncsi látogatóknak mutatja meg a főbb látnivalókat.

 

unnamed

 

Ha dudál a mozdony

 

Azt szinte minden gyerek ismeri és tudja már, ha dudál a mozdony, akkor már nagyon közel van hozzánk, s arra figyelmeztet, hogy semmi esetre se menjünk a sínekhez közel. A kürt szó szerencsére annyira erőteljes hangzású, hogy már jó messziről meghallják a járókelők. A másik fontos figyelmeztetés a sorompó és a piros lámpa az átkelőknél. Ezek egyértelműen azt jelzik, hogy most tilos az átjárás! Sokan gondolják azt, hogy még messze van a vonat, s könnyedén átfuthatnak a síneken, viszont pont ez a legveszélyesebb. Sajnos ilyen helyzeteknél is előfordultak már balesetek. Ezért a gyerekeknek nagyon nyomatékosan meg kell tanítani, hogy a piros az tilos, s ilyenkor várják meg, míg elhalad a vonat.

451569

 

Vasúti etikett

 

A vonattal való utazásra pontosan ugyanolyan szabályok, illemek vonatkoznak, mint más közlekedési eszközökre. Ha helyjegyünk van, akkor azt a helyet kell elfoglalnunk, lábakat nem szabad feltenni az ülésekre. Ha zsúfoltság van, akkor adjuk át helyünket az időseknek. Le- és felszállásnál hagyjunk magunknak időt, hogy kényelmesen elfoglalhassuk a helyünket. A vasuti kocsik ablakából páratlan látvány tárulhat elénk utazás közben, viszont az ablakon kihajolni menetközben tilos és életveszélyes!

 

kirandulas-kiralyreti-vasut

 

Egy-két érdekesség a vonatokról.

Az első sikeres gőzmozdony Pen-y- Darenből indult, 16 kilométert tett meg.

Stephenson első gőzmozdonya 1829-ben 42 km/h sebességgel haladt.

A leghosszabb személyszállítóvonata Japánban közlekedik, 404 méter hosszú.

A világ leggyorsabb vonata pedig Kínában van, amely 317 km/h sebességgel közlekedik.

 

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása