Fel

Levendula szárastul

levendula

Levendula szárastul

A levendula sokak számára a nagymama illata – régi szekrényeké, az elfelejtett ruháké. Másoknak a levendula egyfajta tündéri virág, amelyre folyamatosan érkeznek a pillangók. Vannak, akik gyógyításra használják, s kiváló idegnyugtatót látnak benne, és van, aki felhasználja a konyhájában is, sütésre, szörpök készítésére.

Ősi levendula

Még nagyanyáink idejében volt nagyon-nagyon fontos a levendula. Szinte mindegyik ruhás szekrényben ott volt egy kis zacskó belőle, s innentől fogva mindegyik nagyi illata olyan mesebeli lett.

 

Aztán valahogy eltűnt, jött helyette a naftalin… Pedig a levendula továbbra is évről –évre virágzott, lilán és illatosan. Anno, a tihanyi félszigeten olyan nagy hagyománya volt a levendulának, hogy még a nemzetközi tőzsdén is jegyezték ezt a nemes virágot, s a provance-i társával egyenrangú volt! Aztán innen is eltűnt a virág, mígnem az ötvenes években újratelepítették, de a lepárlót már nem építették újjá. Így aki szeretne házilag levendulaolajat préseltetni, annak bizony egészen Pannonhalmáig kell vándorolnia.

Levendula ma

Szerencsére már nem kell annyira a múlton siránkoznom, mert manapság már szinte minden kertben újra virágzik a levendula. Egyre több helyen ültetik, ahogy Monoszlón is belekezdett egy vállalkozó lelkű asszony, Szentkirályi-Szász Kriszta. Hosszú tanulmányút után, ő maga is elkezdte a lila virágok hazai ültetését, s megálmodta a Magyar Provance nevű helyet, amely nemcsak az ültetvény, hanem egy nagyszerű bolt is. Budapesten a Paulay Ede utca 8-ban és Balatonfüreden is várja a levendula szerelmeseit. A boltban számtalan levendulából készült csoda kapható: csokoládé, fürdőhab, szappan, levendulababa, párna, lekvárok. S az üzlet nemcsak termékeket kínál a vevőknek, hanem szeretne egyfajta központtá válni, ahol új ötleteket, új készítményeket fejlesztenek, kizárólag hazai alapanyagokból.

Levendula gyógyításra

Kevesen tudják, hogy a levendula kiváló gyógynövény is. Amellett, hogy a ruhamolyokat elűzi a szekrényből, érdemes a házi orvosi polcra is bespájzolni belőle. A nyugtató növények egyik legjobbja ez a kis lila virág, amely melankóliára, szomorúságra a legjobb szer. De kiváló altató is lehet, így érdemes a kisgyerekek ágyába levendulából készült babákat is elrejteni, néha egy kicsit felrázni, hogy az illata jobban érvényesülhessen. A Magyar Provance bolt megnyitóján tanultam Sebestyén Bence gyógynövényszakértőtől két kiváló receptet, melyeket akár mi is elkészíthetünk:

Levendula szirup1. Egy üveget rétegezve friss levendulával és cukorral töltünk meg. A cukor és a friss növény kb 1-2 centinként váltsák egymást. Meleg helyen tároljuk, két hét után leszűrhető a kész levendulaszirup.2. Friss vagy szárított levendulával töltünk meg egy üveget és felöntjük olivaolajjal. Két hét a napon és kész is a házi masszázsolaj. Szinte minden bőrbetegségnél elindítja a gyógyulást. Szabadban járva szúnyog és kullancsriasztó.

Almásy Katalin

www.kati-patika.blogspot.com

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása