Fel

Madarak és ősmaradványok a pécsi múzeumban

madar

Madarak és ősmaradványok a pécsi múzeumban

 

Szemet gyönyörködtető madárfotókat csodálhatnak meg a látogatók a pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályán február végéig, majd előreláthatóan március végén nyílik meg ugyanott a Kövekbe rejtett múlt című – ősmaradványokat bemutató – kiállítás.

pixel

pixel

A Természettudományi Múzeum kiállítótermében jelenleg az év díjnyertes madárfotói mellett madárvédelem és téli madárvilág témájú kiállítás tekinthető meg. A madarak mellett néhány ragadozó emlős – a kisebbek kedvenc farkasa és az aranysakál – ismét közelről megcsodálható. A téli tematikájú és időszaki tárlatunkhoz kapcsolódó foglalkozásaink március 10-éig választhatóak. Utóbbiakhoz az alsós korosztály számára a farsang alkalmából állatos álarckészítő kézművesség is kérhető.

 

jpm2Fotó: Mánfai Bence

 

A Madarak földön-égen című időszakos kiállításban rejtvény, feladatlap és interaktív feladatok várják a csoportokat, melyek segítségével akár a múzeumi vezetéstől függetlenedve is élvezetessé tehető a látogatás. A szervezők kérik, hogy önálló látogatásukat lehetőség szerint előre egyeztessék a múzeumpedagógus kollégákkal.

Előreláthatóan március végén nyílik meg a Kövekbe rejtett múlt című kiállítás a Mecsek és környéke ősmaradványairól, melyhez szintén kacsolódnak majd foglalkozások, kicsik és nagyok számára egyaránt.

 

jpm1

Állandó és kitelepülő foglalkozások

A Természettudományi Osztály továbbra is szervez állandó, egész évben elérhető foglalkozásokat is, ezekről az érdeklődők a www.jpm.hu oldalon tájékozódhatnak.

Kevesebb ráfordítható idő és anyagi forrás esetén a látogatók szakmai szempontú, közérthető kalauzolást, tárlatvezetést is egyeztethetnek a foglalkozásoknál kedvezőbb áron.

A Természettudományi Osztály több foglalkozást „házhoz visz”: a téli és tavaszi hónapokban egyaránt elérhető Nagyvárosi dzsungel című foglalkozás természetvédelmi szempontok alapján, a résztvevők bevonásával mutatja be a táplálék vagy búvóhely reményében városba húzódó állatfajok alkalmazkodását az emberi környezethez.

A Térképpel a Mecsekben, térképpel a városban – kétrészes (osztálytermi és udvari) foglalkozásból álló sorozat elemei külön is választhatóak. Jól kiegészíti a 4. évfolyamos környezetismeret órák tájékozódással kapcsolatos ismereteit.

Márciusban a Víz Világnapja alkalmából a vízi élővilág vizsgálatát célzó, áprilisban a Föld Napjához kapcsolódóan a fenntartható táplálkozási szokásokat interaktív formában elemző  foglalkozásokat tartanak az alsós és felsős korosztálynak.

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása