Fel

Magyar Gépmesék – új sorozat a youtube-on!

kefe-socc88rte-kozos_03

Magyar Gépmesék – új sorozat a youtube-on!

Új sorozat indult a Youtube- on – Magyar Gépmesék címmel, melyből máris sejthető, hogy itt egyfajta egyvelegét láthatjuk a mesének és a gépeknek. Kefe bácsi és Sörte inas fúr, farag, fűrészel, átalakít, kitalál új dolgokat. Ezermesterek, akik a recycling világát mutatják be. Kalandjaikról, munkájukról kérdeztem a mesék és a videók megálmodóját Bíró Szabolcsot.

 

Eredetileg játszóházként működtök, csak most a megváltozott helyzet miatt átkerültek a mesék és a foglalkozások az online térbe. Mit kell rólatok tudnunk?

 

Mi egy különleges játszóház vagyunk, nálunk sok a környezetvédő és gépészmérnök, ez így elég erős kombó. Kézzel lábbal hajtott szerkezeteket fejlesztünk, bringás játékainkkal járjuk az országot, eljutunk óvodákba, iskolákba, falunapokra, fesztiválokra. Nincs állandó helyszínünk, mozgó-utazó attrakció vagyunk, általában családi rendezvényeket színesítünk.

 

A kisfilmekben játszva tanítjátok a gyerekeket, ez az ötlet honnan jött? 

 

Nincs még egy olyan hatékony kommunikációs csatorna, mint a játék, játszani mindenki szeret. Az alapötletünk is erre épül, a játékélményt kombináljuk egyszerű fizikai jelenségekkel. Az elektromosság, az áramlástan, a mechanika összefüggéseit építjük bele egy-egy játékunkba, fontos szempont, hogy a működéshez szükséges energiát a résztvevőink állítsák elő. Azzal, hogy tekerik a pedált, valami beindul, forog vagy mozog. Az első bicikli hajtású eszköz ötletét egy konkrét feladat hozta, lengőteke bábukat kellett készíteni egy csapatépítő tréning keretein belül. 2005-ben alkottam meg a kerékpár hajtású faesztergát, ami a mai napig játszóházunk egyik zászlósbringája, akarom mondani zászlóshajója. Ennek sikerén felbuzdulva születtek az újabb őrületek, ma már több, mint 60 különféle szerkezetünk van, ami világviszonylatban is egyedülálló.

mg_wp_07

 

Milyen volt a fogadtatás? Érdekli a mai gyerekeket a barkácsolás, a régiből új alkotása, a recycling? 

 

Ha egy szóval kéne megfogalmaznom: döbbenetes. Már az első játszóházi programon óriási élmény volt megélni, mennyire szeretik a bringás eszközeinket, de hogy ezt tovább tudjuk vinni az on-line felületen, nem is gondoltuk volna. A Magyar Gépmesék sorozat a Covid által hozott űrt igyekszik pótolni, megmutatjuk a gyerekeknek, hogyan készülnek a játékaink. Nagyon is érdekli a mai gyerekeket a barkácsolás, gyakran megtapasztaltuk még a vírus előtti időkben. Most anyukák és apukák írnak, hogy milyen hiánypótló a csatornánk, a gyereküket teljesen beszippantja az a recycling folyamat, amit bemutatunk, lényegében ahogy mi élünk.

 

unnamed (3)

 

Kérlek mesélj Kefe bácsi és Sörte inas megszületéséről – kik ők? 

 

Kefe bácsi és Sörte inas nem rendelkeznek szuperképességekkel, nem tudnak átváltozni transzformersszé és nem is repülnek a levegőben. Ennek ellenére életük cseppet sem unalmas, mindig történik velük valami és a nehézségek ellenére jóra fordul a sorsuk. A mese remek mintát ad a felcseperedő gyermekek számára, tesztnézőink egybehangzó véleménye szerint ők is meg akarnak tanulni hegeszteni, meg biciklit szerelni.  Kefe bácsi, az öreg mester egy régi drótkeféből lényegült át, szerepét én magam alakítom. Sörte inas a pályája elején járó, de nagyon lelkes és tanulékony segéd, szintén kézzel egy gépecsetből faragott bábu. Karakterét Stadler Róbert alakítja, a jelmezeket egy turkálóban szereztük be.

 

Mi a tapasztalásod, a mai gyerekek még kíváncsiak arra, hogy miképp kell megfogni egy fűrészt, kalapácsot stb? Vagy inkább az volt a cél ezekkel a kisfilmekkel, hogy edukáljátok a gyerekeket, -s egy kicsit burkoltan a szülőket is.

 

Az első kérdésedre abszolút igen a válaszom. A tudásszomj bennük van, ők is kis mesterek szeretnének lenni, nem mi mondjuk, a szülők írják. Példaképek lettünk, ami persze felelősség is. Elmesélek egy történetet, megkeresett egy apuka, hogy telefonon szeretne beszélni Kefe bácsival az 5 éves kislánya. Nagyon megható volt a kérésnek eleget tenni, ugyan 100%-ig nem tudom Varga Livius hangját utánozni, de azt hiszem jól sikerült. Igen jó érzés tudni, hogy komplett rajongótábor várakozik arra, hogy élőben kipróbálhassák az eszközeinket. Talán ez a Magyar Gépmesék sikerének titka, a szereplőkkel nem csak fotózkodhatnak a gyerekek, hanem fel is pattanhatnak a bringáinkra. A Magyar Gépmeséket szívből ajánljuk óvodapedagógusok, tanítók és szülők figyelmébe, hiszen a műszaki tartalom mellett az alapvető emberi értékekre fókuszálunk. Tanít, érzékenyít és szemléletet formál. Egyedi stílusa miatt nehezen kategorizálható, nem báb- és nem is animációs mese, bár mindkettő stílusjegyeit hordozza. Edukációs jellege miatt a nézők – gyerekek és felnőttek egyaránt – gyakorlati tudást szerezhetnek, amit a való életben kamatoztathatnak. Hogyan fogjuk helyesen a fűrészt, miként foltozzunk egy defektes gumit, vagy miért fontos a védőszemüveg használata.

 

maxresdefault

 

Előre megtervezett volt minden felújítás, vagy adhoc jöttek az ötletek? 

 

A sorozat epizódjai tematikus rendszer szerint kerülnek forgatásra, az első részben azt a gravírozó bringát készítik, ami a főcím animációjában is szerepet kap, ezzel készíti Kefe bácsi egy fatáblára a Magyar Gépmesék feliratot. 2020 őszén a demo videót kiküldtük több számunkra fontos szakembernek, majd a hozzáértők egyöntetű véleménye alapján kettévágtuk az epizódokat. Így is megmaradt az átlagosan 10 perc terjedelem, dupla tartalmat tudtunk belőle csinálni. Jelenleg az első évad utolsó epizódjait vágjuk, utána egy kis szünet következik, felkészülünk a következő 10 bringás eszközre. Ebből is 20 rész fog születni, újabb karakterek és szereplők bevonásával.

 

Mik a terveid? Hogyan tovább? 

 

A sorozat második évadában új szereplő érkezik, Dr. Kotlák lesz az okoskodó hivatalnok, aki nem hisz Kefe bácsiék ötleteiben, hátráltatja őket a szabadalmi eljárásban. A harmadik évad is rengeteg humort tartogat, hisz Sörte inas nagykorúvá válik, elindul a felnőtt élete. Valamennyi epizód egy-egy kezes lábas játékot dolgoz fel, és mivel több mint 60 biciklivel hajtott eszközünk van, ezért az 5. évad végére el fogjuk érni a századik feltöltött videót. A projekt teljes költségvetését a kezes-lábas játszóház bevételeiből finanszírozzuk, elsődleges célunk, hogy az eléréseinket növeljük, a játszóházunkat minél többen megismerjék, hívjanak minket rendezvényre. Hiszünk abban, hogy hiánypótló sorozatunk megerősödik a magyar piacon és sok családnak okoz kellemes perceket.  Bízunk benne, hogy a hazai sikerek mentén pár éven belül nemzetközi kerékpárutakra tekerhetünk vele és elkészíthetjük az angol nyelvű verziót.

AK

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása