Fel

Mesterségek Ünnepe – Játékos jubileum

mestersegek-un-2016-8

Mesterségek Ünnepe – Játékos jubileum

 Közel 100 helyszínen játék, 2 színpadon majdnem 60 órányi zenés-táncos produkció, több száz fellépő művész, 11 vendégország, és 800 hazai kézműves a 30. évfordulón.  Augusztus 18. és 21. között így ünnepel a Mesterségek Ünnepe a felújítások ellenére is a szokásos helyszínen, a Budavári Palota körül.
pixel

pixel

mestersegek-un-2016-3

Harminc évvel ezelőtt, 1987-ben a Tóth Árpád sétányon találkozott először az ország különböző tájegységeit képviselő kézművesek lelkes csapata, hogy szakmai tudásával elkápráztassa a látogatókat. A kezdeményezés örvendetes hagyománnyá vált, és immár harmincadik éve az augusztus 20-i hétvégén a Budavári Palota egy varázslatos fesztiválhelyszínné változik, ahol a Mesterségek Ünnepén a hagyományőrző kézművesség legkiválóbb képviselőivel találkozhat a közönség.

 

mestersegek-un-2016-2

Hagyomány és megújulás jellemzi az idei, jubileumi ünnepet is. Ezúttal sem maradhat el a kézműves műhelyek bemutatkozása, fókuszban az idei központi témával, a játékkal, amellyel változatos formában találkozhatnak a látogatók, hiszen a világ megismerésének legkönnyebb módja maga a játék, a részvétel, az interaktív élmény. Népi játékaink hiteles korlenyomatai a falusi, paraszti életnek. A népművészeti alkotássá váló játékeszközök nem csupán szemet gyönyörködtető használati tárgyak, hanem alkalmasak arra, hogy egy közösség életmódjára, szórakozási szokásaira ráláthassunk, csakúgy ahogyan maga a játszás is a közösségi szórakoztatás forma hiteles eleme.

 

mestersegek-un-2016-5

Óriási játszótér a gyerekeknek

A Mesterségek Ünnepe idén egy óriási játszótérré válik, ahol a résztvevő 52 népművészeti egyesület közel 100 játékműhellyel, játszóházzal szeretne kellemes perceket szerezni kicsiknek és nagyoknak. A gyermekek több helyszínen is ismerkedhetnek a népi mesterségekkel, tanulmányozhatják az ősi magyar formavilágot, kreatív ügyességi játékokban állhatják ki Meseország hétpróbáját, belefeledkezhetnek a csipkeverés, a mézeskalács díszítés vagy a rongybabakészítés rejtelmeibe. A Babajátszóban pedig a legapróbbak lazíthatnak. Egészen biztosan nagy sikert arat majd a Felnőttmegőrző, az Asszonyműhely és a Mosoda is, csipkékkel társasozni és memóriajátékot játszani is egyedülálló dolog, és persze a népi logikai, ügyességi és sportjátékok kedvelői is örömmel fedezhetnek fel újabb és újabb mókákat. A fesztivál látogatói idén igazi örömünnepre, felhőtlen játékélményekre számíthatnak.

 

mestersegek-un-2016-6

30 év

„Újdonság, hogy idén egy igazi nemzetközi fesztivál nyitja meg kapuit augusztus 18-án, ahová 11 országból érkeznek kézművesek, hogy velünk ünnepeljenek és színesítsék a 30. évfordulót. Büszkeséggel tölt el bennünket a tény, hogy nem sok olyan rendezvény van ma Magyarországon, amely nemcsak hogy megéri a 30. alkalmat, de nem változtat kezdeti célkitűzésein, nem enged a magas művészi színvonalból. Az elmúlt évtizedekben számos elismerésben részesültünk, tavaly az Európai Fesztivál Szövetség kiváló minősítését is kiérdemeltük, és ezzel a díjjal pedig bekerültünk a legjobb európai fesztiválok közé” – mondja Igyártó Gabriella, a rendezvény főszervezője, aki személyesen a 23. ünnepet vezényli le a Budai Várban a Népművészeti Egyesületek Szövetségének élén Örvendetes módon vannak olyan népművész mesterek, akik 1987 óta az összes eddigi Mesterségek Ünnepén részt vettek és elkápráztatták tudásukkal a látogatókat.

 

mestersegek-un-2016-4

Játék és zene

Játék a mottója az idei színpadi programoknak is. Valamennyi előadó igazi örömzenész, nem csupán a közönség, de a saját örömére is muzsikál, énekel; többek között Sebő Ferenc, Kiss Ferenc, Szalóki Ági, Herczku Ági, Bognár Szilvia, Szokolay Dongó Balázs, Zsikó Zoltán, Kubinyi Júlia, akik átadják, tovább viszik a játékörömöt, a lelkesedést és a műfaj szeretetét.  A 30. Mesterségek Ünnepe színpadi programja igazi sztárparádé is. Palya Bea, Csík János, Berecz András, a Parno Graszt nevét szinte mindenki ismeri ma az országban. Valódi, mai, élő népzenét hallunk majd tőlük a 30. Mesterségek Ünnepe két színpadán.

A fesztivál vendégei ingyen látogathatják a Budapesti Történeti Múzeumot, kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet a Várkert Bazár kiállításaira, és lesz kombinált belépőjegy is, amely a Magyar Nemzeti Galéria kiállításaira és a fesztiválra együtt érvényes.

 

Jegyek elővételben válthatóak a

http://www.jegymester.hu oldalon.

Részletes, folyamatosan frissülő információk itt:

http://www.mestersegekunnepe.hu

http://www.facebook.com/mestersegekunnepe

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása