Fel

Miért fontos a tejfogak ápolása, ha úgyis kiesnek?

tejfog2

Miért fontos a tejfogak ápolása, ha úgyis kiesnek?

A gyermekek egészséges maradófogainak megalapozása az élet első éveiben történik. Körülbelül a gyermekek hat hónapos korában jelennek meg a tejfogak, és két és fél éves korra fejeződik be a tejfogazat kialakulása. A tejfogak zománca kevesebb ásványianyagot tartalmaz, mint a maradófogaké, ezért különösen veszélyezteti azokat a szuvasodás.

A tejfogak mind a rágás, mind pedig a beszédtanulás elengedhetetlen eszközei. Létfontosságú szerepet játszanak a maradófogak megfelelő sorban és térközökkel történő pozícionálásában is. A helyes szájhigiénia mellett az étrend is kulcsszerepet játszik a fogak egészségének megőrzésében.

fog08a

Harsányi Ditta a Colgate-Palmolive Magyarország Kft. tudományos munkatársa szerint, az állandó viselkedési mintaként szolgáló szülőknek irányítaniuk és felügyelniük kell a fogmosást a gyermek életének első 12 évében, amíg annak motoros és mentális működése lehetővé nem teszi a megfelelő fogmosási technikák rutinszerű alkalmazását. A tejfogakat a szülőknek kell naponta egyszer fogkefével mosniuk az első fog megjelenésétől kezdve. Kétéves kortól a fogakat naponta kétszer kell mosni, borsónyi mennyiségű fogkrémmel. 6 éves kortól kezdve a gyermekek már képesek naponta kétszer önállóan fogat mosni, azonban a szülőknek továbbra is felügyelniük kell a fogmosást 12 éves korig. Fontos: a fogkefét le kell cserélni, amint annak szálai szétállnak, mivel ebben az állapotban felsérthetik az ínyszövetet.

A szakértő kiemelte, hogy az erős és egészséges fogak fejlődéséhez a megfelelő szájápolási gyakorlat korai életkorban történő kialakítása alapvető fontosságú.

fog11

Hasznos fogápolási tippek az egészséges gyerek fogakért!

Tipp 1:  Fogápolás a kezdetektől!

A tejfogak szerepe nagyon fontos az új csontfogak helyének kialakításában, és néhány esetben egészen 12 éves korunkig megmaradnak. Ezért kell már az első fogak kibújásától kezdve naponta tisztítani egy kis fejű puha gyerekfogkefével és egy borsónyi adag fluoridos gyerekfogkrémmel.

 

Tipp 2:  A fogszuvasodás örökölhető!

Ha a szülők egészséges fogakkal rendelkeznek, az nagyban hozzájárul ahhoz, hogy gyermekeiknek is egészséges fogaik legyenek! A fertőző betegségek és a fogszuvasodás a nyállal könnyen terjed. Emellett a példamutatás is nagyon fontos: Ezért a legjobb, ha a gyerekek előtt, vagy velük közösen mosunk fogat.

 

Tipp 3:  Egészséges táplálkozás!

A fogak közötti ételmaradékokban a baktériumok elszaporodnak, ami fogszuvasodáshoz vezet. Nem az elfogyasztott cukor mennyisége a döntő, hanem az, hogy naponta hányszor fogyasztjuk. Ezért ha édességet eszünk, akkor azt a főétkezésnél tegyük, és utána mindig mossunk fogat!

 

Tipp 4:  Leszokni a cumiról!

A kicsiknél a cumi használata a fogak és az állkapocs eldeformálódásához vezethet. Ezért fontos, hogy 3 éves koráig a pici leszokjon róla. Erre a legalkalmasabb idő, amikor a baba 9 hónapos lesz, és elkezd rágni. Ebben az időszakban a rágást sokkal izgalmasabbnak találja, mint a cumizást, így az eltűnt cumit gyorsan elfelejti.

 

Tipp 5:  Egészséges italok!

A fogszuvasodás kialakulhat édesített italok fogyasztásától is, mint például a gyerekteák, vagy akár a higított levek. Ezek már a tejfogakat is megtámadhatják, ezért az italoknál figyeljünk az úgynevezett „rejtett cukortartalomra”. A legjobb a gyerekeknek, ha már a kezdetektől nagykorukig vizet és édesítetlen teákat adunk, valamint már az első születésnapjuktól kezdve rászoktatjuk őket a pohárból való ivásra!

 

Tipp 6:  Első látogatás a fogorvosnál.

Már az első születésnapot követően meg kell ejtenünk az első fogászati szűrést. Azért, hogy elkerüljünk a fogorvostól való félelem kialakulását a gyerekekben, tegyük játékossá a látogatást, olvassunk ilyen témájú gyerekkönyvet vagy ismertessük meg a kicsit a fogorvossal az anyuka vagy az apuka fogászati vizsgálata alkalmával.

 

(x)

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása