Fel

Miért harapdáljuk az ajkunkat stresszhelyzetekben?

ajakharap1

Miért harapdáljuk az ajkunkat stresszhelyzetekben?

 

Szoktad harapdálni a szádat? Megfigyelted már, hogy mikor és miért csinálod? Íme a válaszok a kérdésekre!
pixel

pixel

A szorongás állapota gyakran úgy ütközik ki az embereken, hogy ajkukat harapdálni kezdik. Ez rendkívül gyakori jelenség, sok ember csinálja. Ám ez számos idegi feszültség kivetülése is lehet, amikor az ember nem is feltétlen tudja mi a baj, csak azt érzi, hogy valami nincs rendben. A megkérdezettek több, mint fele azt vallja, hogy sokszor észre sem veszi a szájrágást, csak akkor, amikor már fáj.

 

ajakharap2

Ajakharapás = szorongás?

Általánosságban igen, de nem feltétlenül. Mikor látjuk, hogy a másik ember mit csinál, nyilván arra gondolunk először, hogy problémái vannak.

De lehet az is, hogy egyszerűen kiszáradt a szája, és ez zavarja, azért rágja. Ahhoz, hogy ezt biztosan megállapítsuk, nem elég az ajakharapdálást számításba venni, hiszen a feszült emberre még sok más tünet is jellemző.

 

Miért csináljuk?

Ha azt veszed észre magadon, hogy rendszeresen harapdálod az ajkaidat, akkor érdemes elgondolkodni mi lehet a hátterében. Vannak olyan emberek, akik akkor rágják az ajkukat, ha valami konkrét dologra gondolnak épp, ami idegesíti őket. Ebben az esetben azért könnyebb a helyzet, mert pontosan tudjuk, hogy mi a kiváltó ok, mi az, amivel foglalkozni kell.

Ám abban az esetben, mikor az ajakharapdálás teljesen változó helyzetekben jelentkezik, nem könnyű a probléma felgöngyölítése. Több, mint valószínű, hogy valami olyan lelki vívódás, trauma, szorongás áll a háttérben, amely már régóta tart, nem napi szintű szembesüléssel jár, de mégis olyan hatást gyakorol életünkre, amellyel nehezen tudunk megbirkózni. Ilyen pl. egy szerettünk elvesztése, egy feldolgozatlan szakítás, önbizalomhiányból fakadó sikertelenségek, elnyomottság és még sok más.

Viszont vannak olyan esetek is, mikor az ajakharapdálás csak időszakos. Hosszú, stresszes heteken van túl az illető, és a levezetés fázisában néhány napig jelentkezik ez a rossz szokás. De ugyanilyen ám a lábrázás, a toll rágcsálás, vagy a körömrágás is.

 

Hogyan szabaduljak meg tőle?

 

ajakharap3

Rekeszizom – légzés

Más néven mély légzésnek nevezik. Ez egy fajta relaxációs stratégia, melynek lényege, hogy stresszhelyzet esetén hosszú, mély, egyenletes légvételeket végezzünk, egyenes háttal.

 

Külső segítség

Kérjünk meg valakit, akivel sok időt töltünk együtt és akiben meg is bízunk, hogy akárhányszor meglátja az ajakharapdálást, szóljon ránk! Hiszen sok esetben az a baj, hogy észre sem vesszük mit művelünk.

 

ajakharap1

Hobbi és lazítás

Töltsünk minél több időt a hobbink gyakorlásával és lazítással. Menjünk el sportolni amilyen gyakran csak lehet, vezessük le ott a stresszt. Akár otthon is mozoghatunk, nem muszáj feltétlen utazni. Vegyünk egy-egy forró fürdőt, hallgassunk meditációs zenéket, pihenjünk és aludjunk sokat. Természetesen, amennyire mindezeket az időbeosztásunk engedi.

 

forrás: kicsisziv.hu

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása