Fel

Milyen madár?

csimota4

Milyen madár?

 

Év eleji körkérdésünk rövid válaszaiból talán kiderül, milyen sokrétű a kortárs gyerekirodalom. Három kérdés, sok-sok felelet. A mai válaszadó: Tsík Sanya, a Csimota egyik motorja.

 

csimota2

Mi volt 2013-ban a legnagyobb olvasmányélményed?

A legnagyobb olvasásélményem 2013-ban március 19-én volt, Kollár Árpád Milyen madár  című gyerekversét olvastam.
Az előzményekhez annyit, hogy a Pauker nyomdában, éppen a Palkó gépindulásán voltunk – a könyv szerzőjével és illusztrátorával, Szegedi Katalinnal és Csányi Dórával a Csimota Kiadó főszerkesztőjével –, amikor délelőtt kiszaladtam telefonálni. Március ellenére jeges szél fújt, Kollár Árpád költő barátom hívott, végig kint álltam a gépterem bejárata előtt. A beszélgetés végén mintegy mellékesen megemlítettem neki, hogy mikor fog már végre gyerekverseket is írni. Korábban már többször nekiszegeztem a kérdést, hosszan ecsetelve, hogy szerintem miért is volna ez mindenkinek jó. Letettük a telefont, és én el is felejtettem a dolgot. Délután jutottam csak a leveleimhez, de már a postafiókomban 11.51 perctől várt is egy e-mail Árpitól, KÉSZ VAN! ennyi volt csak a tárgy mezőben. A levél pedig a Milyen madár című (gyerek)vers volt. Jövőre ebből könyv lesz, válaszoltam neki, négy felkiáltójellel a végén. Így is lesz, 2014-es ünnepi könyvhétre tervezzük megjelentetni a Milyen madár című könyvet.

További dobogósaim, Cserna-Szabó Andrástól a Szíved helyén épül már a Halálcsillag (végre a novellák után egy regény a szerzőtől), tényleg nagyon olvasmányos szöveg, kis megszakításokkal egy nap alatt olvastam el.
Hajnóczy Péter Jelentések a süllyesztőből, egy szép kivitelezésű, izgalmas könyv, mely lényegében az Elkülönítő című, hatalmas botrányt és pereket kiváltó szociográfia kritikai kiadása, előzményekkel, korabeli dokumentumokkal, interjúkkal, novellákkal.

csimota1

Mit szeretnél a közeljövőben elolvasni az elmúlt hetekben megjelent könyvek közül?

A karácsonyi bevásárlólistámra ezek a könyvek kerültek:
Kondor Vilmostól A másik szárnysegéd, azért, mert nagyon kíváncsi lettem, hogy a Budapest-sorozat után milyen irányba tud elindulni az író.
Bereményi Gézától a Vadnai Bébi, sok jót olvastam a könyvről, és még nem olvastam Bereményitől regényt.
Stuber Sándortól Barcelona kulisszatitkai, egy interjúkötet a magyar férfi vízilabda-válogatott világbajnoki győzelméről, mert nagyon szeretem a vízilabdát.
Huszár Tibor Anekdoták – nyolc évtized magántörténelméből, szeretem a visszaemlékezéseket.

 

Milyen terveid vannak 2014-re?

Sok szép, izgalmas és fontos könyvtervet megvalósítani jövőre is. Többet olvasni magáncélból. Plusz a nagy cél: 2014. október 12-én mosolygósan, lazán és könnyedén teljesíteni életem első maratoni versenyét.

 

Forrás: http://csimota.hu/

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása