Fel

Mindenszentek, Halottak napja

hallo3

Mindenszentek, Halottak napja

pixel

Október vége, november eleje egy kicsit az elcsendesedés, emlékezés ideje. Mindenszentek ünnepe és a Halottak napja már az ókeresztenység óta ünnep, de ezek a jeles napok még a kelta hagyományokba is visszanyúlnak.

pixel

 

 

hallo4

Kelta hagyomány

A keltáknál ilyenkor ősszel kezdődött az újév, a tél, a sötétség kezdete. Azt tartották, hogy az előző évben elhunyt lelkek ezen az éjjelen vándorolnak át  a holtak birodalmába.  Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak. Később a keresztyén vallásban ez az ünnep is komoly jelentőséget kapott: valamennyi elhunyt katolikus szent tisztelete lett ez a nap. Később 838-ben, ezt a napot IV. Gergely pápa egyetemes ünneppé tette a Mindenszentek napját.

 

hallo6

Halloween – hagyomány

A szó eredete az Írországban tartandó – All Hallow’s Eve – Mindenszentek éjszakája nevéből ered. A töklámpásnak az eredete szintén egy régi ír mondából származik, amiben Lámpás Jacknek egy részeges naplopónak sikerült rászednie az ördögöt. Ennek a mondának állít emléket a tökből faragott lámpa is.

hallo2

Szokások

Ilyenkor szokás meglátogatni a temetőket, az elhunytak sírjait, ahová virágokat viszünk és gyertyákat gyújtunk. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi. De régi hagyomány szerint a gyertya lángja mellett melegednek meg a tévelygő lelkek, illetve a láng fénye segít, hogy visszataláljanak a sírjaikba és ne nyugtalanítsák az élőket.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása