Fel

Számadó nap – Szent Vendel

juh3

Számadó nap – Szent Vendel

pixel

Az október 23-i négynapos hosszú hétvégén Szent Vendel napjához kötődően pásztorhagyományokat és a juhtartást mutatják be az érdeklődőknek a szentendrei Skanzenben. Lesz juhászkutya bemutató, birkaterelés, körmölés és a pásztorokon túl számos szakma képviselője is ismerteti tudományát.

pixel

pixel

juh2

Itt az alkalom, hogy összefussunk egy igazi juhásszal!

A október 23. és 26. között a Skanzen egésze a pásztorélet egy-egy pontját mutatja be: kiderül miben is rejlik a pásztorok különleges tudása és mi minden kötődik a pásztorkodáshoz. Felsorakoznak a pásztorkodáshoz kötődő szakmák szakavatott képviselői, akik bemutatják munkájukat, így lesz alkalom testközelből faragást, spanyolozást, szűrrátét készítést, kalapkészítést megtekinteni és kipróbálni.

 

A vállalkozó kedvűek maguk is elsajátíthatják a faragás fogásait és elkészíthetik a saját rovásfájukat.A hagyományos konyhákban a pásztorok közkedvelt ételeit főzik, s azoknak, akik kedvet kapnak az ételek otthoni elkészítéséhez receptet is kínálnak a szervezők.

pixeljuh4

A „Múzeumi számadás” keretében a látogatók a Skanzen restaurátor, muzeológus kollégáitól hallgathatnak rövid előadásokat a Bárány évében zajlott munkákról. A Kézműves udvarban pedig apróbbak és nagyobbak is kedvükre ügyködhetnek: bárány és pásztor ujjbábot, pásztorhangszert készíthetnek, növényi festéssel dekorálhatnak, vagy éppen tükröst faraghatnak. A játékos Bojtárképzőben megtanítják a juhászság alapfogásait a kicsinyeknek, a Gyapjúlaboratóriumban a szálak közé nézhetnek a kíváncsiak és gyapjúkísérleteket végezhetnek.
pixel
A négy nap során szakmai tárlatvezetések sora várja a látogatókat, hogy bevezessék a pásztorkodás tudásába. Október 23-án pedig Pistyur Imre Munkácsy-díjas képzőművész maga mutatja be mesés szobrait az október 31-ig látogatható Skanzen Meseerdőben.

pixeljuh5

Helyszínek: Alföld tájegység, Kisalföld tájegység, Nyugat-Dunántúl tájegység, Felső-Tiszavidék tájegység, Felföldi mezőváros tájegység
Időpont: 2014. október 23-26. 09:00-17:00

A négy nap programja részletesen

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása