Fel

Nagy búcsúk, meglepő győzelmek zárták a csoportköröket

foci

Nagy búcsúk, meglepő győzelmek zárták a csoportköröket

A 2010-es dél-afrikai labadarúgó világbajnokság csoportköre semmiképp sem a roppant látványos, izgalmas meccsek miatt marad majd meg emlékeinkben. Sokkal inkább a roppant gyenge teljesítményt nyújtó nagycsapatok és a dél-amerikaiak uralmáról.

Már a nyitónapon sejteni lehetett, hogy lesznek meglepetések, hiszen az A-csoportban a franciák gól nélküli döntetlent játszottak Uruguay-jal. A gallok később sem tudtak javulni és Mexikótól sima, 2-0-s vereséget szenvedtek, a házigazda Dél-Afrika pedig szintén legyőzte őket 2-1 arányban. A 4 évvel ezelőtti döntősök közül tehát az egyik dicstelenül, 0 ponttal és 1 árvácska rúgott góllal utazott haza. Ahogy azt bizonyára sokan tudják, a katasztrófális szereplést a galloknak sikerült megfejelniük Anelka hazaküldésével (amiért összeszólalkozott Raymond Domenech szövetségi kapitánnyal) illetve a játékosok sztrájkjával. Az otthon maradt szurkolók pedig majdnem népfelkelést indítottak, így lemondott a szövetség elnöke is, akinek Domenech-kel együtt egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt is magyarázkodnia kellett a csúfos kudarc miatt.

A Dél-Afrikába világbajnokként érkező olaszok számára is a csoportkörrel egyidőben ért véget a VB. Elsőként Paraguay-jal nem bírtak, amely ellen csak pontot tudtak menteni és ugyanez Új-Zéland ellen már csak büntetőből sikerült nekik. Az Azzurrikat pedig végül Szlovákia búcsúztatta 3-2-es győzelmével, így a legutóbbi ezüstérmes után, maga a világbajnok is csomagolhatott.

Mellettük azonban az angolok is csak az utolsó pillanatban jutottak tovább, míg a Szlovákok nyolcaddöntőbe kerülése a torna egyik legnagyobb szenzációja marad egész biztosan. Ahogy az sem fordult még elő, hogy a dél-amerikai csapatok mindegyike ott legyen a legjobb 16 között. Dél-Afrikában pedig ez történt, így akárki is lesz végül a világbajnok, már most kijelenthető, hogy ez a torna a dél-amerikaiaké. A csoportkörből továbbjutott ugyanis Paraguay, Uruguay, Chile , Argentína és az ötszörös világbajnok Brazília is. A latin foci tehát egyértelműen uralja a VB-t, bár azért jogos a kérdés, hogy milyen világbajnokság az, amelyen a brazilok védekeznek a legjobban és a németek játszák az egyik legszebb focit!

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása