Fel

Plázs – Hurrá nyaralunk!

00005

Plázs – Hurrá nyaralunk!

Bizonyára már mindenki álmodozott hideg téli napokon arról, hogy milyen jó lenne a nyár melegét, illatát, élményeit elraktározni télire. Befőttet készíteni belőlük, mint a nagyi a gyümölcsökből, s felbontani, amikor már nagyon fázunk. Vagy az is izgalmas lenne, ha a nyári képeslapokba beléphetnénk. Zsupsz, máris fürödhetünk a Balatonban, vagy lubickolhatunk a híres szombathelyi tengerparti strandon, a Savaria Beach-en. A Mesebolt Bábszínház feltalálta azt a csodagépet, mellyel ez az álom megvalósítható.

Irány az örök nyári szünet!

A nyaralás is hol nagy, hol kevésbé nagy színház, ami vágyainkból táplálkozik, hisz próbáljuk előre eltervezni, hogy minden ott töltött nap új élményekkel legyen teli. Előre ismerni szeretnénk nyaralásunk díszleteit, kulisszáit, hogy minél otthonosabban mozogjunk majd benne, akár egy előadás résztvevői. A Mesebolt Bábszínház színpada egy tengerpartot ábrázol, a ’40-es évek plázsvilágát, az akkori strandok hangulatát, stílusát idézi. A díszlet egy felnagyított képeslap ebből a korból, és minden, amivel benépesül, úgy tűnik, mintha régi képeslapokról, magazinokból került volna elő.

Életre kelnek a tengerparti képek

Látunk strandra leruccanó párt, de van, aki csónakkal érkezik ide. Pingvinek mindenre kész csoportja tűnik fel a legváratlanabb pillanatokban, rákot látunk, ahogyan Holdra száll, cápatámadást nézhetünk végig, és mikor lemerülünk a tenger mélyére, egy víz alatti kavalkádnak lehetünk szemtanúi. Az egészet persze áthatja egy abszurd, energikus játékstílus, amibe bármikor belefér, hogy kiléphessünk a bábok, formák mögül, zenészekké vagy akár önmagunkká váljunk. Ezen a plázson a társulat strandzenekarként is jelen van, ami szintén ennek a kornak sajátja, és repertoárjukon is a kordivat diktálta slágerek szerepelnek.

Élmény a színháznak is

A Mesebolt Bábszínház sokszor azzal az igénnyel is hozza létre előadásait, hogy azok egyben stúdiumok is legyenek a színészek számára – hol mozgás, hol bábmozgatás, hol pedig a zene, az együttzenélés terén. Ebben a próbafolyamatban a színészek teljesen új formanyelvvel találkozhattak, amibe nagyon széles fantáziával és játékossággal kellett részt venniük, és együtt megtalálni ezeknek a felnagyított papírkivágásoknak, sokszor abszurd kollázsoknak kifejező erejét, és lehetőségeit. Az előadás szöveg nélkül, sok zenével széles korosztályt igyekszik megnyerni, azzal a nem titkolt céllal, hogy számos itthoni és külföldi fesztiválon részt vegyen.

Addig is, ha valaki kedvet kapott e strandra ellátogatni, megteheti, a szombathelyi Mesebolt Bábszínházban.

 

– nyp –

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása