Fel

Rév Fülöp bemutató – interjú a szerzővel

rev3

Rév Fülöp bemutató – interjú a szerzővel

pixel
Jeney Zoltán Rév Fülöp című lovagregényével az olvasók már pár éve megismerkedhettek. A kissé álmodozó hős októbertől a színpadot is meghódítja –  a Magyar Színház társulata 2014. október 11-én mutatja be a könyvből készült darabot. A darabról, a figuráról kérdeztük az írót, Jeney Zoltánt.

pixel

pixel

rev1

A könyv és a színdarab között vannak eltérések. Milyen változásokat kellett hoznod a színpadra alkalmazás során?

A regényben több beékelt történet van, amelyek közül csupán egy maradt meg, többet kihagytam. Máshol viszont kicsit dúsítottam a karaktereket és a köztük alakuló viszonyokat, illetve egy tavi vihar is belekerült a történetbe. Egyébként meglepő módon nem kellett a színrevitel miatt kivenni olyan elemeket, amikről én azt gondoltam korábban, hogy repülniük kell. Maradtak a lovak, maradt a mocsár, a nyeregből kirepülő lovag és az egyszerre két hajót felvonultató vízi jelenet is.

rev5

Még javában zajlanak a próbák. Hogy éli meg az író, hogy hőse a színpadon is megelevenedik?

Ez mindig nagy izgalom, de ezúttal előbb született meg a szereposztás, mint a darab szövege, így alkalmam volt több előadást is megnézni, amelyekben a Rév Fülöp színészei játszottak, és nem egyszer az ő alkatukra, habitusukra igyekeztem formálni a szerepet. A címszereplő, Rév Fülöp például egy magas termetű fiatalember, akiről a legbrilliánsabb színészi alakítás sem tudja elhitetni, hogy tízéves kisfiú, így eleve átírtam a figuráját 15-16 évesre.

rev2

Hogy tetszik az írónak a színházi próbák világa? Már lehet látni a végét?

Számomra a színház világa régi vonzalom, régebben magam is játszottam, rendeztem félamatőr előadásokat. A próbafolyamat mégis mindig szolgál meglepetésekkel. Sajnos csak az elején tudtam rendszeresen részt venni a próbákon, mostanában a munkám nem teszi lehetővé, hogy nap közben bejárjak a színházba. De amit látok fotókon, interneten, az biztatónak tűnik.

Gondolom már sokan kérdezték, hogy miért a lovagi kultúráról és a Balatonról írtál a gyerekeknek. Mi vonzott ehhez a témához?

Számomra ez az egyik irodalmi világ, ami igazán el tud szakítani a hétköznapokból. Elképzelhetetlenül régen volt, de mégis ugyanolyan emberek éltek akkoriban is, mint ma. Szóval úgy tudok a segítségével élő problémákat megpedzeni, hogy közben időutazáson vehetek rész az olvasókkal együtt.

rev4

Míg a könyvben egy manó segíti a főhősöket , a színdarabban egy ló. Mi volt a változtatás oka?

A regényben is szerepel a ló, e téren nincs változás. A manó (bár szívem szerint nem neveznék így egy tőről metszett fajszot) pedig nehezen színre vihető figura, mármint abban a méretben, ahogy a könyvben szerepel. Egyszerű praktikus ok.

 

rev3

Játssz a Rév Fülöp kvízjátékunkkal – belépőt nyerhetsz a Rév Fülöp október 11-i bemutatóra!

Link: http://napocska.hu/nyeremenyjatek/?guid=rev-fulop-2

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása