Fel

Rollerezz biztonságban

Roller-Verkehrserziehung-Kinder-Balance-Gleichgewicht-Bewegung-Motorik

Rollerezz biztonságban

 

 

Rollerezni ma nagyon divatos – nemcsak a klasszikus lábbal hajtós rollerekkel közlekedhetünk, hanem már bérelhető, vagy akár saját elektromos rollerrel is közlekedhetünk a városban. Viszont, mint minden járműre, amely az utakon közlekedik erre is külön szabályok vonatkoznak. Még akkor is, ha csak a játszótéren hajtják a gyerekek.

 

Mielőtt bővebben írnék a rollerezés szabályairól fontos, hogy megkülönböztessünk a rollereket. Az elektromos rollereket csak nagyobb gyerekek, illetve felnőttek használhatják. A lábbal hajtós kisebb rollerekkel viszont a játszótereken, kisebb utakon is közlekedhetnek a gyerekek.

 

Elektromos rollerek szabályai

 

Az elektromos rollerekre ugyanazok a szabályok érvényesek, mint egy segédmotoros kerékpárra. Tehát bukósisak nélkül nem használhatóak, s kötelező rájuk biztosítást is kötni.

Az elektromos rollerekkel járdán tilos közlekedni!

Csak az úttesten, vagy a bicikli sávban lehet használni!

Fontos, hogy az elektromos rollerek használatakor mindig óvjuk testi épségünket. Hiszen ennél a járműnél nincs, ami megvédene minket, csak a bukósisak. Az úttesten közlekedve ne csak az útra figyeljünk, hanem a körülöttünk haladó járművekre is. Kanyarodásnál mindig határozottan jelezzük, hogy merre szeretnénk tovább haladni. De nemcsak a rollerezőnek kell figyelni, hanem az autósoknak is!

A járdán vagy tömegben való közlekedés kimondottan veszélyes lehet. Hiszen ezek a járművek igen gyorsan tudnak haladni – 25 km/óra sebességgel. Így hamar megvan a baj! Sőt már erre voltak komoly esetek is – külföldön már halálos kimenetelű is!

 

463607332-verleih-e-scootern-startet-frankfurt-2uXwym8IQDea

 

Rollerező gyerekek

A gyerekek által használt rollerek csak abban különböznek az elektromos rollernél, hogy azokat lábbal hajtják a kicsik. Viszont a közlekedési szabályok rájuk is vonatkoznak! Ahhoz, hogy ezeket betartsák és megtanulják, nekünk szülőknek kell elmondani ezeket és minden egyes alkalommal ismételgetni, tanítgatni azokat. A gyerekek könnyen megtanulják hajtani a kétkerekűt, viszont a fék használatára mindig hívjuk fel a figyelmüket. Abban az esetben, ha a kormányon van a fék, azt könnyen meg tudják tanulni. Viszont a lábtartón lévő fék használatát is fontos, hogy biztonsággal használják.

A rollerezésre akár az utcán, akár a játszótéren ugyanúgy sokféle szabály érvényes:

  • mindig adjunk a gyerekre bukósisakot, esetleg könyök- és térdvédőt
  • tanulják meg a gyerekek, hogy vigyázzanak a körülöttük lévőkre
  • járdán csak akkor használják, ha óvatosan hajtják, s a gyalogosokra odafigyelnek
  • úttestre csak akkor hajthatnak ki, ha körülnéznek
  • minden egyes rollerezés előtt próbálják ki a fékeket, hogy biztonsággal működjenek.

 

kind-roller

 

S itt a végén álljon itt egy-egy roller pálya, ahol bátran kipróbálhatjátok ügyességeteket:

Budapesten és vidéken itt találhattok:  http://mgpscooter.hupont.hu/5/skateparkok

Biztonságos rollerezést kívánunk!

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása