Fel

Sárkányok mindig lesznek

sarkany1

Sárkányok mindig lesznek

 

A sárkány elleni küzdelem, a harc motívuma azzal szembesít, hogy az élet nehézségeit nem lehet kikerülni, a hősnek küzdenie kell azért, hogy létének magasabb szintjére jusson.

pixel

pixel

 

sarkany3

A sárkányok bemutatása többféle megközelítést tesz lehetővé. Arra vállalkoztunk, hogy felvázoljuk a különböző kultúrkörök sárkányértelmezéseit, bemutatjuk a „tudományos” leírásukra tett kísérleteket, érzékeltetjük rendkívül termékeny jelenlétüket a képzőművészetben, de mindenekelőtt az irodalom sárkányait ajánljuk látogatóink figyelmébe.

 

sarkany6

A PIM minden korosztály számára élményszerű találkozást nyújt a sárkányok izgalmas világával. Eredeti műtárgyak mellett kipróbálható másolatok, kreatív játékok is gazdagítják a kiállítási teret. A kultúrtörténetből vett példák kiindulási pontként szolgálnak az irodalmi sárkány-alakváltozatok gazdagságát bemutató válogatáshoz.

Az irodalom legkülönbözőbb műfajaiban, válogattunk a klasszikus és a kortárs irodalom legjavából, de bemutatjuk a gyermekirodalom, a népmese és a fantasy-irodalom fontosabb sárkányos műveit is. Számos irodalmi szövegen keresztül kerülünk közel ehhez az izgalmas lényhez. A tárlaton olvashatunk az alábbi szerzőktől: Áprily Lajos, Babits Mihály , Csukás István, Ferencz Győző, Jékely Zoltán, Jókai Mór, Kassák Lajos, Kodolányi János, Kormos István, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Lázár Ervin, Móra Ferenc, Pilinszky János, Szabó Lőrinc, Szép Ernő, Takács Zsuzsa, Tompa Mihály, Vörösmarty Mihály, Weöres Sándor, Zalán Tibor és még sokan mások.

A kiállítás interaktív módon vonja be a látogatókat a sárkányok megismeréséhez.

 

sarkany4

A kiállítást megnyitotta:Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta és Dragomán György író.
A megnyitón közreműködött:Adorjáni Bálint, a Radnóti Színház színművésze, és Róka Szabolcs énekmondó.

Forgatókönyv: Emőd Teréz, Csippán Tamás, Veres Miklós (PIM)

Munkatársak:Bagó Ilona, Szilágyi Judit (PIM)

Látványterv:Koczka István

Grafika és tipográfia: Katona Klára

Belépőjegy: 800 Ft – felnőtt, 400 Ft – gyerek, 1500 Ft – családi jegy (2 felnőtt, 1 gyerek)

A kiállítás nyitva: 2016. március 27. – 2016. november 6.

 

Forrás:

https://pim.hu/hu/kiallitas/sarkanyok-mindig-lesznek#

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása