Fel

Segítség a gyászban – foglalkoztatókönyv gyerekeknek és szülőknek

gyász

Segítség a gyászban – foglalkoztatókönyv gyerekeknek és szülőknek

Halottak napjához közeledve minden családban előkerülnek a gyertyák, ilyenkor azokra gondolnak, akik már nincsenek velük, s a család tagjai együtt elmennek a temetőbe. De vajon hogyan lehet a halált, az elmúlást elmagyarázni a gyerekeknek? Sokszor mi szülők bonyolult magyarázatokba kezdünk, vagy épp nem is kezdünk bele, mert nem tudjuk hol és hogyan kezdjük el.

Egyes esetekben, ilyen helyzetekben megoldás lehet a vallásos neveltetés, vagy a közvetlen családi beszélgetés, de ezek mellett szintén nagy segítséget nyújthat Singer Magdolna: Boldogan éltek, míg meg nem haltak… és azután? c. könyve, mely a Móra kiadó gondozásában jelent meg.

 

A könyv egy meghitt beszélgetéshez nyújt segítséget a szülőknek, hogy hogyan magyarázzák el a gyászt, a halált, az elmúlást, a szeretetet, s keresi a megoldásokat az érzések feldolgozására is. Amellett, hogy általános kérdéseket boncolgat, praktikus tanácsokat is ad ahhoz, hogy például mit mondjunk a halálról, elvigyük-e a gyerekeket a temetőbe, esetleg temetésre, hogyan beszéljünk az elhunytról?

A kötet tehát kérdéseket tesz fel, s egyben segít a válaszok megtalálásában is, aminek elsődleges kulcsa a sok-sok beszélgetés. A szerző szerint a gyerekeket be kell vonni a gyászfolyamatba, s nem kizárni őket abból. Meg kell mutatni nekik, hogy mi felnőttek, hogyan gyászolunk, szomorkodunk. A könyv kiváló megoldási, feloldási javaslatokat mutat be. Irányt ad, hogy miközben megbeszéljük a halál fogalmát, miként találhatunk utat örömhöz, jókedvhez. Miközben magyaráz, a gyerekeket egy-egy rajzra, feladatra ösztönzi, mint például: rajzolj a szeretetről, emlékekről, haragról! A könyv attól válik igazi foglalkoztatófüzetté, hogy a sok-sok feladat mellett üres lapokat is találunk benne, ahová a rajzokat elkészítheti a gyerek. A könyv közvetlen stílusa Rutkai Bori kedves illusztrációiból is fakad. Színes festményei vidáman veszik körül ezt a zord témát, feloldva a feszültséget és az esetleges szomorúságot.

Fogódzkodó ez a könyv nemcsak a szülőknek, hanem a gyerekeknek is, s ahogy a szerző fogalmaz: a kötetnek minden család könyvespolcán ott a helye.

AK

Információk:

http://www.mora.hu/index.php?name=BookShopAdv&file=index&todo=product&id=3167&n=Boldogan+%C3%A9ltek,+m%C3%ADg+meg+nem+haltak…%C3%A9s+azut%C3%A1n?

http://lapozgato.mora.hu/index2.php?option=com_flippingbook&view=book&id=49

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása