Fel

Sárkányból is válhat házikedvenc

Sárkányból is válhat házikedvenc

A DreamWorks legújabb animációs kaland-vígjátéka Cressida Cowell sikerkönyve alapján készült, és melák viking harcosok és vad sárkányok világába röppenti nézőit. A történet középpontjában egy viking tinédzser áll, aki Berk szigetén él, ahol a sárkányokkal való küzdelem a mindennapi élet része. A félelmetes tűzokádókkal itt sikerül végül megbarátkozni.

 

Ajánló a mese.tv-n.

 

A Cressida Cowell könyvéből készült Így neveld a sárkányodat azonban ízig-vérig gyerekfilm, mindazonáltal a felnőttek számára is élvezhető. A történet középpontjában egy ősi viking falu áll, amely lépten-nyomon sárkánytámadásoknak esik áldozatul – ám a lakosok, ahelyett, hogy elköltöznének, szinte élvezik is a helyzetet, a sárkányölés kvázi férfias sportnak számít.

 

Kezdetben egy trófeára vágyik a film kamasz hőse, Hablaty is, aki azonban – nevéhez híven – inkább a szavak embere, mintsem a tetteké. A falubeliek nem is veszik komolyan, hisz viking létére egy kardot is alig bír el – a maga eszkábálta katapulttal leteríti azonban az éjfúria, egy különösen veszélyes sárkányfaj egy példányát. Az állat viszont a falutól távolabb zuhan le, így senki nem hiszi el Hablaty hőstettét.

 

Én kicsi sárkányom

 

A fiú végül rátalál a sebesült sárkányra, de képtelen megölni – helyette inkább összebarátkozik vele. A dolog persze nem ilyen egyszerű, jól felépítve, apró lépésekben láthatjuk a barátság kibontakozását: mókás jelenet például, amikor Hablaty a késével szórakozik, a sárkány pedig kergeti a fémről visszaverődő fényt – akár a macska a zseblámpa foltját. A falu előtt azonban titokban kell tartaniuk „kapcsolatukat”, hisz a vikingek felfogása szerint egy sárkány csakis gonosz lehet.

 

Mindkét karakter szerethető, és az alkotók jól eltalálták a többi figurát is: Hablaty apja, Pléhpofa igazi viking harcos, a falu vezére; barátja, Bélhangos (akinek kezét és lábát is egy sárkány harapta le) pedig az ifjak kiképzésével foglalkozik. A falu gyerekei is igazi egyéniségek, jópofán megrajzolva: a kivagyi Takonypóc, a mindentudó Halvér, az örökké veszekedő ikerpár, Kőfej és Fafej, valamint a szép, de kemény Asztrid, akibe Hablaty rögtön beleszerelmesedik.

 

Beilleszkedési nehézségekről is szó esik

 

Az Így neveld a sárkányodat elsősorban szórakoztató alkotás, melynek történetelemei jobbára kiszámíthatók, de azért így is izgalmasak tudnak maradni. Megjelenik viszont egy-két olyan kérdés is, amely gondolkodásra késztetheti a gyerekeket: a legfontosabb a beilleszkedés problémája, amire Hablatyon keresztül igen nagy hangsúly kerül, hisz több száz éve ő az első viking, aki nemcsak hogy képtelen megölni egy sárkányt, de össze is barátkozik vele.

 

A másik dolog, ami pszichológiailag érdekes a filmben, az Hablaty nyomozása a sárkány után: mi történik akkor, ha mást tapasztalunk, mint amit eddigi tudásunk alapján feltételeztünk? Maga a film persze nem bontja ki ilyen szinten a történetet, de későbbi beszélgetésekhez jó alap lehet.

 

Tűzokádó-fantasy

A Sárkányvadászokkal az utóbbi idők egyik legjobb rajzfilmje érkezett a mozikba: a francia alkotás hollywoodi profizmussal készült, de szerencsére mellőzi a tengerentúlon megszokott negédes és patetikus jeleneteket. Helyette igazán eredeti karaktereket és gyönyörű képi világot ad – még így is kérdés azonban, hogy a gyerekeknek mennyire fog tetszeni.

 

A Sárkányvadászok egy lebegő szigetekből és picike bolygókból álló világban játszódik, ahol bizonyos időközönként megjelenik a Világfaló, hogy tovább lakmározzon – vele száll szembe egy szedett-vedett csapat: egy profi sárkányvadász, szószátyár haverja és fura kutyája, valamint egy cserfes kis hercegnő. Az alaphelyzet tehát abszolút mesei, gyerekeknek való; a megvalósítás viszont már nem feltétlenül.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása