Fel

Szüreti vigasság – tánccal, zenével

mupa-szuret2

Szüreti vigasság – tánccal, zenével

Szüreti mulatságra invitálunk kicsit és nagyot a Müpába! Matinékoncertek keretében október 30-án felelevenítik a szüreti mulatságok hangulatát, hagyományait. Gyertek ti is, hogy részeseivé válhassatok az önfeledt mulatozásnak! 

 

pixel

pixel

 

mupa-szuret1

„A szüret olyan közösségi jellegű munkaalkalom, amelyhez gazdag szokáshagyomány tartozik, amelyben a munka és az ünnep összekapcsolódik. Az előző századokban ünnep jellege különösen kidomborodott. A megélénkült szőlőhegyeken zenélés, nótázás, fegyverdurrogtatás hallatszott. A 20. századi szüreti szokásokban eltérő korú, jellegű és eredetű mezőgazdasági elemek, maszkos és dramatikus szokások, illetve a céhes élet közösségi megnyilvánulásai találhatók meg. A szüreti szokások mai formájukban a szüreti felvonuláshoz, menethez és a bálhoz vagy mulatsághoz kötődnek”, olvashatjuk a Magyar Néprajzi Lexikonban.

Ezeket a szokásokat ma már a városi közönség is megismerheti a hagyományokat őrző népi együttesek előadásában, amelyek – ismét a lexikonból idézve – „a paraszti hagyományokat rendszerint komplex módon (dal, tánc, zene, szokás, játék, viselet), többé-kevésbé színpadra rendezett formában, tudatosan őrzik, rendszerint egy-egy népszokás színpadi megjelenítésének keretében mutatják be saját dalaikat, táncaikat, viseletüket”.
Koncertünkön az összetett, színes és vidám szüreti népszokást és az azt bemutató népi együttest ismerheti meg közelebbről a közönség, belepillantva a szüreti bál önfeledt vigadozásáig vezető felkészülés folyamatának néhány részletébe is.

 

zagyva-banda

 

Szüreti vigasság – tánccal, zenével

  1. október 30. vasárnap 11:00 — 13:00

Fesztivál Színház

Közreműködők: Gerlits Réka – moderátor, Zagyva Banda – Turai Hagyományőrző és Ifjúsági Táncegyüttes, Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes
Alkotók: Deffend Irén, Szokolik Szabolcs – koreográfus; Farkas Zoltán „Batyu” – rendező-műsorvezető

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása