Táplálkozás és egészség gyermekkorban
Sokféle információt hallani az egészséges táplálkozásról, olykor ellentmondóakat is – ám egy dolog biztos: egészségi állapotunk és táplálkozásunk egyértelmű és szoros összefüggésben áll egymással. Ennek ellenére, ha magunkról van szó, gyakran átsiklunk egy-egy fontos információ felett és a megszokást, a kényelmet vagy éppen az élvezetet választjuk helyette. A helyzet azonban változik, mikor nem csupán saját, hanem gyermekünk egészségéről is gondoskodnunk kell. Ekkor körültekintőbbnek és tudatosabbnak kell lenni a táplálkozás terén és ügyelni kell arra, hogy milyen táplálkozási mintát adunk tovább.
A „minőségi” éhezés
Magyarországon az elmúlt húsz évben a 10 év alatti korcsoportban megháromszorozódott a túlsúlyos gyermekek száma. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik fiú és minden negyedik lány túlsúlyos vagy elhízott. Az elhízás, azon felül, hogy krónikus betegségeket okozhat a későbbiekben, akadályozza a gyermek fizikai- és szellemi teljesítőképességét, ezáltal a társadalomba történő beilleszkedését. Emellett jelen korunk túlsúlyos gyermekei éheznek is. Ezt nevezzük minőségi éhezésnek. A minőségi éhezés azt jelenti, hogy bár energia(kalória)tartalomra megeszi az ajánlott vagy annál nagyobb mennyiségű ételt, az elfogyasztott ételek csekély tápértékűek, így a gyermek nélkülözni kényszerül a szervezete számára elengedhetetlen tápanyagokat.
Vegyünk két példát, amelyekben látható, hogy egy-egy közel azonos energiatartalmú étel/ital egészségesebb alternatívája mennyivel nagyobb tápértékkel rendelkezik.
Kis tápértékű étel | Nagyobb tápértékű étel | |
1 adag hasábburgonya ketchuppal | 1 adag krumplifőzelék csirkevagdalttal | |
Energia | 484 kcal | 480 kcal |
Fehérje | 6,75 g | 26,5 g |
Zsír | 16 g | 9 g |
Szénhidrát | 56 g | 68,8 g |
Hozzáadott cukor | 4 g | 0 g |
Élelmi rost | 6 g | 9 g |
Hozzáadott só | 5 g | 1,8 g |
Kalcium | 37 g | 87 g |
A helytelen táplálkozás több mint 50%-ban felelős az olyan krónikus betegségek kialakulásáért, mint az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri-, valamint a daganatos betegségek. Megnyugtató tény azonban, hogy a helyes táplálkozási szokások korai életkorban kialakíthatóak. Ez azt jelenti, hogy amennyiben iskolás korban megtanulja gyermekünk, hogy mi az egészséges és mi nem, illetve a szülő kifejleszti benne saját egészsége iránti felelősség érzetét, felnőttkorban is követni fogja a helyes szokásokat, ami a felsorolt betegségek megelőzéséhez vezethet. Bár a képlet egyszerű, megvalósítani korántsem ilyen könnyű. Alábbiakban olyan könnyen megvalósítható, általános tippeket adunk, amelyek minden szülőnek segítséget nyújthatnak az egészséges táplálkozásra való neveléshez.
Praktikus tippek gyermekünk egészséges táplálkozási szokásainak kialakításához
– Ügyeljünk a közös étkezésekre! Minden nap reggelizünk és vacsorázzunk együtt gyermekeinkkel, de legalább egy étkezést töltsünk együtt. Beszéljük meg az asztalnál az aznap történteket és kérdezzük ki az elfogyasztott ételekről is.
– Teremtsünk lehetőséget arra, hogy bevonjuk gyermekünket az ételkészítésbe! Főzzük, süssük együtt a hétvégi ebédet; ha pedig kisfiúval van dolgunk, kérjük meg, hogy segítsen a zöldségek tisztításában vagy a hozzávalók kimérésében. Az együttfőzés lehetőséget ad arra, hogy a táplálkozásról beszélgessünk vele.
– Magyarázzuk el gyermekünknek játékosan, hogy melyik zöldség/gyümölcs mire jó! Nézzünk pár példát! Ha levágunk egy szelet sárgarépát, annak keresztmetszete úgy néz ki, mint a szem (a sugárvonalak, a pupilla, az írisz), és a sárgarépa valóban javítja a szem működését. A dióbél ugyanolyan formájú, mint agytekervényeink és a dió fogyasztása valóban jó hatással van agyműködésünkre. A paradicsomnak pedig négy kamrája van és piros, akár csak a szív, és a paradicsomban lévő likopin valóban kedvezően hat szív- és érrendszerünkre.
– Vásároljunk együtt gyermekünkkel és vonjuk be az élelmiszer-választásba! Például kérjük meg, hogy válassza ki azt a kenyeret, amelyik sötét színű és mellette tömör is, így elmagyarázhatjuk neki, hogy miért jó a teljes kiőrlésű kenyér.
– Ahelyett, hogy pénzt adnánk neki a reggeli vagy a tízórai vásárlásához, mi magunk készítsük el gyermekünk elemózsiáját. Vásároljunk egy neki tetsző tízórai-/uzsonna-dobozt és rakjunk bele tápláló szendvicset, gyümölcsöt, zöldségszeleteket, így zsebpénzét nem a büfében fogja kakaós csigára költeni.
Tudta-e?
Egy vizsgálat során sovány, normál testalkatú és túlsúlyos gyermekek képeit mutatták meg iskolásoknak és arra kérték őket, hogy egy-egy felsorolt emberi tulajdonságot párosítsanak ezekkel a képekkel. A vizsgálat eredményeképpen a negatív tulajdonságokat, mint „lusta, buta, nem szívesen barátkoznék vele”, a legtöbben a túlsúlyos gyermek képével, míg a pozitívokat a normál testalkatú gyermekképpel párosították a résztvevők.
Házi feladat
Vacsorakészítés előtt kérjük meg gyermekünket, hogy mondjon három egészséges hozzávalót, amit szeretne enni és ez alapján készítsük el az aznapi vacsorát!
Tóth Bernadett
dietetikus
* A cikk a TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0426 projekt támogatásával, a projekt keretén belül elvégzett szakértői munka részeként készült el. *