Fel

Tudnivalók a tojással készült ételekről

tojas3

Tudnivalók a tojással készült ételekről

 

Mivel a tojás a külsejére tapadt szennyeződések vagy a belsejébe jutott kórokozók (pl. szalmonella) miatt élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes nyersanyagnak számít, ezért érdemes külön is foglalkozni az elkészítésével kapcsolatos tudnivalókról.

 

 tojas2

Hogyan állapítható meg a tojás frissessége?

A tojás minősége frissességétől, nagyságától és a héj állapotától függ. A frissességét úsztatással állapíthatjuk meg. Ehhez készítsünk egy 10%-os konyhasóoldatot. Az állott, illetve romlott tojás ebben úszik, a friss pedig elmerül. A feltört friss tojást átlátszó fehérje, egészben maradt sárgája és jól látható jégzsinór jellemzi, míg a felhígult, zavaros fehérje, a zöldes, vöröses, szétfolyt sárgája baktérium okozta romlásra utal.

 

tojas5

Védekezés a szalmonellózissal szemben

A tojás héján számos kórokozó, leggyakrabban a szalmonella fordul elő, ezért erősen szennyezettnek tekinthető. Tárolásakor semmiképpen se érintkezzen más (legfőképpen ne a frissen fogyasztásra kerülő) élelmiszerekkel. A tojás héját kívülről vékony fehérje hártya veszi körül, amely a pórusos mészhéj védelmét szolgálja a mikroorganizmusokkal szemben, ezzel biztosítva a tojás eltarthatóságát. Ha ezt a hártyát mosással eltávolítjuk, az így kapott tojás már gyakorlatilag nem tárolható. A hűtőszekrénybe (vagy például hűvös pincében) emiatt mosás nélkül, minden más élelmiszertől gondosan elkülönítve, néhány hétig is eltarthatjuk a tojást. Felhasználás előtt azonban mindig gondosan mossuk és fertőtlenítsük le a héját, és ezek után már ne tároljuk tovább. A tojásból készült ételeket alaposan süssük, főzzük meg, hogy az esetlegesen a tojás belsejébe került szalmonellát is elpusztítsuk. A tojásból készült ételeket már ne tároljuk tovább, hanem frissen fogyasszuk el.

 

tojas4 

A tojás sütése, főzése

A rántottát, tükörtojást addig kell hőkezelni, amíg a fehérje és a sárgája is meg nem szilárdul. A héjában főtt tyúktojás biztonságos hőkezelési ideje – méretétől függően – a forrástól számítva legalább 7-9 perc. A nyers tojásból készült ételeket addig süssük, főzzük, amíg maghőmérsékletük (ez ételhőmérővel ellenőrizhető) legalább 2 percen át el nem éri a 70 °C-ot. Elkészítést követően azonnal fogyasszuk el, tálaljuk fel a tojást tartalmazó ételeket. Kihűlés után ugyanis, langyos hőmérsékleten a baktériumok nagymértékben elszaporodhatnak, ezért a 3 órán túl tárolt, de melegen fogyasztandó ételt csak újabb (alapos) hőkezelés után szabad csak újra feltálalni, elfogyasztani.

 

A recept szerint nyers tojással, hőkezelés nélkül készítendő ételeknél (pl. tatárbifsztek, majonéz, tartármártás) a friss, tisztított, fertőtlenített tojás felhasználásával, a technológiai műveletek gyors lebonyolításával és az ételek hűtve tárolásával csökkenthető a kockázat.

 

A gyengén hőkezelendő tojásos ételek esetében is fontos a lehető legalaposabb hőkezelés. Így a nyers tojással kevert túrótöltelékes palacsintát sütőben jól süssük át, a tejes vagy vaníliás sodót alaposan forraljuk fel. A madártejet és a habgaluskát főzzük át alaposan, de díszíthetjük helyette tejszínhabból formázott galuskával is. A máglyarakás tetején a tojásfehérjehabot rózsaszín helyett inkább barnára süssük. Az ilyen ételeket célszerű csak megbízható, kellően higiénikus körülményeket biztosító éttermekben rendelni, elfogyasztani vagy csak otthon készíteni.

 

Szerző: Schmidt Judit, Lektor: Dr. Palik Éva, Horváth Zoltánné

Irodalom:

OÉTI: Tojástan: tudnivalók háziasszonyoknak

 

* A cikk a TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0426 projekt támogatásával, a projekt keretén belül elvégzett szakértői munka részeként készült el. *

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása