Fel

Türelmesek lettünk! – Irány Eger! – Csapody Kinga könyvei

eger

Türelmesek lettünk! – Irány Eger! – Csapody Kinga könyvei

 

Utazik a család! Irány Eger! Tesó lettem!, Türelmesek lettünk!  – csak egy pár cím Csapody Kinga mesekönyvei közül. Könyvei hiánypótlóak, hívhatnánk segítő könyveknek is, hiszen egy izgalmas történet mindig jól jön, ha utazik a család, vagy ha fontos a családi béke, nyugalom s meg kell beszélni egy-egy fontos témát a szülő és gyerek kapcsolatában.  

Csapody Kinga könyvei egy kicsit mások, mint a megszokott mesekönyvek. Segítenek anyunak, apunak, s főleg a gyerekeknek. A témák különlegesek, s immáron a 8. és 9. kötet jelent meg a Könyvhétre. Hogyan kezdődött? Mi motivált? 

pixel

pixel

A gyerekkönyvek a Tesó lettem!-mel kezdődött, amikor a kisfiam megszületett, és pont volt időm átnézni a témában a hasonló könyveket. Ekkor körvonalazódott a családi beszélgetőkönyv, mint műfaj, és nagyon örültem, amikor Pásztohy Panka is szerette az ötletet és igent mondott a felkérésünkre, hogy ő illusztrálja a könyvet.türelmese

 

Érzékeny témákat is boncolgatsz, főleg olyanokat, amelyek igaz hétköznapiak, de mégis fontosak. Ezek nálatok is fő kérdések? -pl. milyen szerinted a jó gyerek? Mitől lesz türelmesebb a család? Vagy épp mitől lesz szuper egy nap? 

A jó gyerek, szerintem nem azt jelenti, hogy odateszem, leültetem a játék mellé,  és ott marad, hanem inkább a szófogadással foglalkozom. A másik könyvemben. a Szuper napom lett! címűben is annak a korosztálynak tartok tükröt, akik épp azon nyafognak a mondat elején, hogy nem akarnak elindulni kirándulni, de a mondat vége már az, hogy mikor lesznek már ott. A Türelmesek lettünk!-ben a szülő is elmondja, hogy neki mitől ürül ki a türelem-tartálya. Az a célom, hogy a gyerekek a főhős mondatai miatt rácsodálkozzanak, és meg is nyíljanak, hogy például náluk is ez van az oviban, vagy bizony ezeket ők is szokták érezni.

tesó

 

Kiknek ajánlod ezeket a könyveket? Inkább segítő szándékkal születtek meg ezek, vagy saját tapasztalatokból kiindulva? 

Szülőknek és gyerekeknek, közös olvasásra, képnézegetésre, amely egy dialógust indít el. Ne féljünk beszélgetni a gyerekünkkel! Sokan jeleznek, hogy náluk ezek pontosan így történnek ezek, és ha Zsombi, vagy Hanka (a főhősök) mesélik el, akkor könnyebben megbeszélik. Persze, nem árt egy saját négyéves otthon, aki sokat inspirál.

Az utazásos könyveknél mi volt a cél? Inkább bemutatni azokat a városokat, vagy inkább a családoknak egyfajta kitekintést adni, hogy milyen szép az országunk? 

Neked mi a kedvenc városod? 

 

Azt szerettem volna, hogy bemutatok Magyarországon belül egy-egy régiót úgy, hogy ez egy gyereknek is érdekes legyen, és úgy elmagyarázni, hogy mit jelent a négy méternyi mélység, vagy, hogy sok száz évvel ezelőtt épült. Minden fejezet végén a szülők olyan estimesét mondanak, ami az aznapi kalandokhoz kötődő rege, monda, vagy épp érdekesség. Hogy mi a tihanyi visszhang, kik voltak a betyárok, a bikavér nem bikák véréből készül…és még sorolhatnám. Utazás előtt felkészülni, vagy utána elolvasni az érdekességeket is működik, sőt, nagy öröm számomra, hogy iskolákban is használják már. A kötetek végében összegyűjtött látnivalók és túraútvonalak listája pedig  egyértelműen a felnőtteknek nyújt segítséget.

Nincs kedvenc városom, de egy csomó számomra eddig felfedezetlen dologgal ismerkedtem meg, már csak ezért is szeretem ezt a sorozatot.

balaton

 

Nálatok a te kisfiad, hogyan reagált a könyvekre? Még nem olvassa, de te felolvasod neki? 

 

Nem, nem olvasom magamat neki, de a képeket (Szalma Edit és Pásztohy Panka illusztrációit) mindig megdicséri. Múlt héten egy többállomásos bemutatókörúton voltunk, ott hallott felolvasni, és akkor jó hangosan megjegyezte, hogy ez nem is volt rossz, majd érdeklődött, hogy neki is elolvasom-e. Mondjuk, már a képekről rájön, hogy mik azok, amiket közösen is átéltünk…szóval lehet, hogy sokáig nem úszom meg.

 

Milyen visszajelzéseket kapsz? 

Az elsőnél voltak, akik nem értették a koncepciót – de most jön a nyomdából a negyedik kiadása, és mivel nyár van mind a három utazós könyv a gyerekkategóriák toplistáin van, azt hiszem ezek elég jó visszacsatolások.

 

Hogyan tovább? Még utazós, vagy inkább ezek az érzelmi nevelésre célzó könyvek következnek? 

Igen, még szeretnénk, ha tovább utazna a család, azt viszont még nem tudom, hogy a beszélgetőkönyvhöz van-e ötletem. Egy hasonló sorozat azért alakul a fejemben, és egy teljesen új mesével készülünk őszre, ami egyelőre még titkos, de nagyon várom, épp annak kezdek neki…

szuper

 

Neked melyik áll a legközelebb a szívedhez?? 

 

Melyik gyerekedet szereted jobban?  Mindig az a könyv- és mindegy, hogy én írtam, vagy szerkesztettem, vagy csak mi adtuk ki – s látom a gyereken, hogy épp olvassa, vagy idézget belőle, kérdez, rajzol hozzá, szereti.

 

Csapody Kinga mesekönyveit itt tudjátok megrendelni: https://www.lira.hu/hu/sorozat/utazik-a-csalad?kampany=skin-utazik-a-csalad-20170620

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása