Fel

Új sorozatban tér vissza az idén 60 éves Frédi és Béni

image001

Új sorozatban tér vissza az idén 60 éves Frédi és Béni

Subi-dubi-dú! A két kőkorszaki család a Subi-dubi dínók című új rajzfilmsorozatban tér vissza! A mai napig töretlenül népszerű Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki spin-offja hazánkban is a modern klasszikusokat műsorra tűző Boomerang csatornán mutatkozik be.

A Subi-dubi dínókban Kovakövi Frédi és Vilma lánya, Enikő, valamint Kavicsi Béni és Irma fia, Benő a főszereplők. Bár a két legjobb barát a modern kőkori civilizáció szülöttei, minden lehetőséget megragadnak arra, hogy a várost körülvevő vadonban lehessenek, ahol annyiféle kaland várja őket, ahányfélék az ott élő őshüllők.

Enikő neves tudós és feltaláló szeretne lenni, és ezért legszívesebben érdekes dinoszauruszokat és kőzettani rendellenességeket tanulmányoz. Benő ősemberfeletti erejével csillapítja sosem szűnő zúzási kényszerét, ősemberfeletti étvágyával pedig sosem szűnő éhségét. Enikő és Benő kissé lökött, hűséges dinoszaurusztársukkal, Dínóval fedezik fel a vadont, s eközben új barátokat szereznek és új ellenfelekkel küzdenek meg. Izgalmas kalandokba keverednek, amelyek újabb és újabb tanulságul szolgálnak az életről és a barátságról.

A Subi-dubi dínók február 29-étől hétvégén 9:00-kor, 12:00-kor, 16:00-kor és 20:00-kor látható a Boomerangon!

 

regi_es_uj_eniko_beno

 

10 érdekesség a Frédi és Béniről

 

  1. A készítők, William Hanna és Joseph Barbera eredeti elképzelése az volt, hogy az 1955-ös The Honeymooners szitkom rajzfilmes megfelelőjét alkotják meg, azonban nem tudtak megegyezni a szereplők ruháján. Végül Hanna javasolta azt, hogy legyenek ősemberek, hogy egyszerű állatbőröket viselhessenek.

 

  1. A sorozat bevezető részét 1959-ben készítették el és mindössze 1 perc 42 másodperces volt. Ekkor a sorozat még a The Flagstones (Macskaköviék) munkacímen futott, azonban a Hi and Lois képregény alkotói perrel fenyegették meg őket, mivel az ő alkotásuk főszereplőinek is ez volt a vezetékneve, ezért voltak kénytelenek megváltoztatni The Flintstones-ra (Kovaköviékre). Ez az epizódot végül televízióban csak 1994-ben mutatták be, ekkor a Cartoon Network tűzte műsorra, később pedig rákerült a sorozat VHS- és DVD-kiadásaira is.

 

  1. A Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki végül 1960. szeptember 30-án indult el, és a Magyar Televíziónak köszönhetően hozzánk is eljutott még a ’60-as években. Míg az eredeti nyelvben a szitkomokra jellemző élőközönséges nevetést használták fel, addig a magyar változat a Romhányi József írta rímelő szövegkönyvvel lett ismert. Egy városi legenda szerint annyira jól sikerült a „rímhányó” Romhányi fordítása, hogy a készítők újra akarták írni az egész sorozatot a magyar szöveg alapján, azonban ez nem igaz.

 

  1. Frédi híres Yabba-Dabba-Doo! (Subidubidú!) felkiáltása (amely egyben a Subi-dubi dínók címének alapja) az őt szinkronizáló Alan Reedtől ered, akinek az anyja nagyon szerette a Brylcreem hajszalon egykori mottóját: „A little dab’ll do ya!”.

 

  1. A hazai sikert jól mutatja, hogy a sorozat eredeti magyar hangjai többször is beöltöztek a szereplőknek. Ilyen volt többek közt az 1977-es szilveszteri kabaré is, ahol Csákányi László és Márkus László Frédiként és Béniként bolyongott Magyarországon.

 

  1. Eredetileg Frédinek és Vilmának fia lett volna, Fred Jr., azonban végül kihagyták a műsorból. Amikor újfent felmerült a házaspár csemetéjének ötlete, Barbera továbbra is fiúgyermeket akart, de egy New York-i játékgyárral való beszélgetés végül meggyőzte, hogy inkább lányuk legyen. Ő lett Enikő, a Subi-dubi dínók női főszereplője.

 

  1. Frédi és Vilma volt az első olyan rajzfilmházaspár, akiket közös ágyban fekve ábrázoltak.

 

  1. 1961-ben a Béni hangját adó Mel Blanc autóbaleset miatt kórházba kerül, így a helyét pár epizódra a szereplőt a bevezető részben is megszólaltató Daws Butler vette át. Azonban egy részt kivéve sose tüntették fel őt Béni hangjaként, a stáblistán továbbra is Mel Blanc neve szerepelt. Az egyik epizód felét Butler szinkronizálta, a felvételt viszont Blanc-kal fejezték be.

 

  1. A sorozat két részében is feltűnnek Frédiék szörnyű szomszédjai, Borzadályék. Őket a The Addams Family és a The Munsters sorozatok hasonlóan furcsa családjairól mintázták.

 

  1. A sorozat egyik animátora, Gene Hazelton elárulta, hogy Béni és Irma fia, Benő, a Subi-dubi dínók másik főszereplőjének kinézetét saját fiáról, Wesről mintázta.
Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása