Fel

Miért is jó halandzsául beszélni?

bigstock-Baby-Clapping-Happy-41346010

Miért is jó halandzsául beszélni?

Ne halandzsálj! Beszélj rendesen! – igyekszünk okosságra tanítani a gyermekünket. Viszont itt sokszor ellent kell mondanunk magunknak, mert halandzsa nyelv igenis létezik. Nem is kell annyira messzire mennünk – gondoljunk a halandzsául megírt mondókákra, vagy akár komoly költök verseire. Melyek is ezek? S mire jók? 
Mit jelent a halandzsa: az értelmező szótár szerint a halandzsa értelmes beszédnek ható értelmetlen fecsegés, mesterséges, értelmetlen szóalkotás. Halandzsának mondják még a mellébeszélést, a nagyképű, üres fecsegést. Nem véletlenül jelöli ezt a két jelenséget ugyanaz a szó, a halandzsa létrejötte, sőt művészi szintű felhasználásának egyik forrása is, hogy gyakran az eredetileg értelmes szavakat is használhatják értelmetlenül, vagy szándékosan megtévesztően. Az értelmétől megfosztott, felesleges szó pedig már szinte halandzsa.
Babanyelv vagy halandzsa? 
Megszólalt, valamit gőgicsélt, de mintha már egyben mondott volna valamit! – mondjuk lelkesen, mikor a babák már majdnem beszélnek. Aztán hirtelen valamilyen furcsa nyelven megszólalnak, s hosszan mondják a mondókájukat. Akár halandzsáznának is, de nem! Ez a fajta nyelv, a babák első beszédfázisának felel meg,  így indul el a beszéd tanulása!
Segítsük őket mondókákkal! 
A halandzsa mondókák direkt ezért születtek meg, hogy segítsék a gyerekek nyelvi fejlődését. Furcsa, össze nem illő mondatok ezek, amelyeknek semmi értelmük. Mégis próbára teszik a kicsik nyelvforgatási tudományát. Ha azt halljuk, hogy ők is kitalálnak egy-egy aranyos mondókaszerű mondatokat, jegyezzük meg, s pár év múlva érdemes elolvasni nekik!
Hangerő, hanglejtés
Egy-egy halandzsa mondókát ugyanúgy ritmikusan, esetleg halkabban, vagy hangosabban mondunk el. Néhányhoz tartoznak már tapsoló mozdulatok is, vagy akár énekelhetjük is ezeket.  S, hogy miért fontosak ezek? Amellett, hogy játszanak a szavakkal, a ritmussal, a hangleejtéssel, fontos részei ezek a kis mondókák az anyanyelvi fejlődésnek is. A nyelvi játékosságnak, a kreatív gondolkozásnak, amely később a tanulásban is segíthet!
Halandzsa mondókákra példák:
Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása