Fel

Világvégét megjárt mondókáskönyv: Arany ABC

arany abc

Világvégét megjárt mondókáskönyv: Arany ABC

Évszázados múltja és rendkívül kalandos története van a Kőszegi Bella illusztrálta Arany ABC mondókáskönyvnek, melynek verseit Pósa Lajos írta. Először 1928-ban jelent meg, másodszor 2011-ben, s a kettő közt eltelt hosszú évtizedek eseményei akár egy bestseller kalandregény fordulatainak is beillenének.

Arany ABC először, másodszor – harmadszor!

Pósa Lajos, ahogyan mondták, „Pósabácsi” Arany ABC című „verses olvasókönyve” már korábban, 1894-ben is megjelent, Ujváry Ignác illusztrációival, majd bő harminc év elteltével egy új változatban is megjelentette a Singer és Wolfner kiadó, s akkor már Kőszegi Bella képeivel. A kötet pedig nemzedékek tanuló és tanítókönyve, családok féltve őrzött, nemzedékről nemzedékre szálló kincse lett – és mára könyvaukciók várva várt tétele. Egy ilyen árverés is szerepet játszott abban, hogy Kőszegi Bella unokaöccsének, Günther Schreibernek egy régi vágya teljesülhetett.

Vaslaci

A 2011-ben, reprint kiadásban újra napvilágot látott Arany ABC-ben egy betétlap található, s azon egy megrázóan tragikus, de igaz történet olvasható Kőszegi Belláról – Vaslaci aláírással, aki nem más, mint a már említett német úr. Günther Schreiber, aki, mint mondja németnek született, s magyarul egy szót sem tudott, csak az érettségijét követően határozta el, megtanulja mamája nyelvét, s utánajár a történetnek, amit oly sokszor hallott a mama testvéréről: Bellukáról, azaz Kőszegi Belláról. Így írja: „Vaslaci fogta magát, és útra kelt, hegyen-völgyön át ment, hogy megkeresse akár az isten háta mögött is az elveszett Arany ABC-t, hogy új életre keltse.”

Fiatal festőlány tragédiája

A múlt század vérzivataros első évtizedeiben élte gyermekkorát a csodás rajz és festőtehetséggel megáldott Kőszegi Bella és nővére Margit. Mindketten elvégezték a budapesti Iparművészeti Iskolát. Bella elsősorban népművészeti ihletésű meseillusztrációkat készített. Elnyerte az állami könyvillusztráció díjat a Magyar Akvarell- és Pasztellfestők Egyesületének kiállításán, s nem utolsó sorban az Új idők Irodalmi Intézet RT (Singer és Wolfner kiadó) figyelmét is. Felkérték, hogy fesse újra az Arany ABC-t. A kötet nagy sikert aratott, Bella pedig külföldön folytatta tanulmányait. A szépen induló karrier mellett szinte tündérmesébe illő fordulattal párosult: egy trópusi szigetről érkező fiatalemberek szerettek bele a testvérpárba, s Bella meg is házasodott. Tahitira utazott férjével, s kisbabáját várta, amikor tragikus hirtelenséggel, alig 26 évesen elhunyt.

A megtalált kincs, s valóra vált álom: Arany ABC

Kőszegi Bella testvére, Margit sokszor mesélt erről fiának, akit még a magyarországi nagymamája Vaslacinak becézett, s aki valóban útra kelt, hogy feltámassza „Belluka” emlékét. Járt Haїtin, ahol még életben találta Belluka férjét és ahol felkereste nagynénje sírját, s járt természetesen többször Magyarországon is, ahol azonban csak nagy sokára talált az Arany ABC nyomára. Az árverésről lekésett ugyan – de végül sikerült fellelnie az aukció nyertesét, s így végre kézbe vehette a kötetet, s így már nem volt akadálya, hogy a kötetet újra, s az eredeti formájának megfelelően megjelentethesse. A kötet néhány példányát személyesen hozta el az egyszervolt.hu szerkesztőségébe, ahol elmesélte ezt a kalandos történetet – immár örömmel tartva kézben a Kőszegi Bella festette Arany ABC vadonatúj, hasonmás példányait – a Fekete Sas Kiadó kiadásában.

Nyulász Péter

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása