Fel

Segítség, serdül a gyerekem!

serdülés

Segítség, serdül a gyerekem!

Minden gyerek egyszer serdülő lesz, és az az időszak nem mentes a problémáktól. Sem serdülőnek, sem a szüleinek nem egyszerű. Az, hogy pontosan mikortól számolható az igazi serdülés, szinte pszichológiai irányzatonként változik. Sokan beszélnek 7-8 éves kiskamaszokról. Ez is problémás időszak, de nem ez még a valódi kamaszkor…

Mikor érkezik el a serdülőkor?

Az igazi serdülés 12-13 éves korban kezdődik. Testi változások jelzik: hirtelen 10, akár 15 cm-t is nőhet egy gyerek a nyári szünet alatt. Kezei, lábai megnyúlnak, langaléta lesz. Testében elszabadulnak a hormonok. Arca pattanásos lesz, lányoknál elkezdődik a menstruáció, fiúknál megjelenik a reggeli merevedés.

A serdülőkor azért sem könnyű, mert a gyermek életének nagyon fontos kihívásai előtt áll:

− Érzelmileg függetlenedni a szüleitől. Kapcsolatot építeni családon kívül is, bízni családon kívüli személyben.

− Azonosulni a nemi szereppel: férfivá illetve nővé válni.

− Szerepét felvállalni a felnőtt társadalomban – önálló döntések vállalása, jogi felelősség viselése.

Második születés

A serdülők lelkében hatalmas változások zajlanak: sokszor második születésnek is nevezik ezt az időszakot. Az első, tényleges megszületésekor teste elválik, elszakad anyjáétól, most pedig lelkileg függetlenedik. Ez a születés is fájdalmas. Elindul egy hosszú és igen nehéz úton, a személyiség-megismerés útján. Mindenképpen függetleníti magát a szüleitől, hiszen minél távolabb van tőlük, annál világosabb, hogy ő különálló személy.

Hirtelen nevetségesnek találja a szülei által képviselt értékrendet, és ellene fordul. Hol csak csendesen – ezek a duzzogó gyerekek, hol hangosan – ezek a feleselő, veszekedő gyerekek. Ez a temperamentumuktól függ.

Új utakat próbál, ami sokszor riasztó lehet egy szülőnek. Sok szerepben próbálja ki önmagát. El kell döntenie, hogy jól nevelt lesz vagy rátarti… Elképzeli, kipróbálja.

Ezek csak időleges kis próbálkozások. Lehet, hogy ma „hippi”, holnap „emós”. Ezek a lázadás jelei, a leválás jellemzői és szerencsére gyorsan elmúlnak. Ám ha a kamasz nem tudja önmagát sokféle helyzetben, életmódban kipróbálni, hogyan is dönthetne később legjobb belátása szerint? Neki most személyiséget kell választani, ezen múlik, milyen is lesz később felnőttként. Hiszen egy szerepből nem lehet választani. Az már kényszer, és az az egyetlen út nagyon ritkán esik egybe a gyerek valós személyiségével.

Nem csak a gyereknek, de a szülőnek is hasonlóan nehéz a leválás. A legjobb, ha a szülők ekkor inkább csak „edzőként” vannak jelen, csak a pálya szélén szurkolnak. A szülőnek meg kell értenie, hogy gyermekének önállóságot kell biztosítania, hiszen ekkor lesz képes a sok kipróbált lehetőség között megtalálnia saját igazi énjét. Ha a szülő szorosan a kamasz nyomában van, és nem engedi saját útjára, akkor a függetlenedés elmarad. A gyerek képtelen lesz a feladatait önállóan végrehajtani. Nem tud függetlenné válni, ez vezethet pl. a „Pán Péter szindrómához”, aki még 30 évesen is a szüleivel él. Felelős döntései elmaradnak, inkább gyermekként él tovább.

 Titkok

A serdülőnek titkai vannak. Az addig kedves, szüleihez bizalommal forduló gyerek nem mond semmit, titkolózik. Ez NORMÁLIS jelenség. A kialakuló, nagyon sérülékeny személyiségét titkolja, félti. Nem jó döntés, ha a szülő arra kényszeríti kamasz gyerekét, hogy mondja el titkait, mert akkor inkább hazudnak.

A serdülő titkait kifürkészni sem szerencsés. Hatalmas bizalomvesztés lehet abból, ha a szülő felforgatja a szobáját, elolvassa a naplóját. Ha a gyerek rájön, akkor még erősebb ellenállás következik, és ezek után ne várja senki, hogy megbízzon a szüleiben.

 Lassan felnő és leválik

A kamasznak véglegesen le kell válnia az anyáról. El kell búcsúzni a gyerekségtől. Egyedül kell továbbmennie az úton. Ugyanakkor szüksége van szülői támogatásra is.

 

Szüleinek felnőttként kell őt kezelni. A szülő számára mindig gyerek marad, de ha meglátja benne a felnőttet, sokat segít neki és a kapcsolatukon is. Pl. ha koncertre akar menni, akkor együtt beszéljék meg, hogy este hányra érjen haza. Ha a koncert 10-kor kezdődik, akkor teljesíthetetlen kérés 11-re hazamenni. Ha észérveket sorakoztat fel a gyerek, el kell fogadni.

Fontos, hogy a szülő tartsa kamasz gyerekével a kapcsolatot. Vegye észre, ha csinos, ha időben hazajön, ha elmond valamit a suliról. Ez nagy kitüntetés. Ha a szülőknek van egy jó szava gyermekéhez, ő azt észreveszi, még akkor is, ha mogorván lelöki kezüket a válláról, „Hagyj már békén!” felkiáltással. Azok a serdülők, akik nem kapnak semmi visszajelzést családjuktól, extra akciókkal próbálnak kicsikarni szüleikből valamit. Egy serdülőnek is szüksége van szeretetre, csak az önállósodása miatt nem mutatja.

A serdülő éleslátással figyeli a környezetét, és kritizálja azt. Főleg akiket szeret. Szembesíti őket hibáikkal. Ez kölcsönös sértődések sorozatát eredményezheti, hiszen észreveszi a szülei gyengeségeit, és ezt a szemükre is hányja. Aki szülőként saját gyengeségeivel nincs tisztában, annak nehéz lehet ezt hallani, de elgondolkodtató, mert gyakran nagy igazságokat fogalmaznak meg.

A kamaszkor talán az egyik legnehezebb korszak, de ez is elmúlik egyszer, és jön a lenyugvás időszaka, az ifjúkor.

Héjja Edit

* A cikk a TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0426 projekt támogatásával, a projekt keretén belül elvégzett szakértői munka részeként készült el. *

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása