Fel

Víz Világnapja a Duna Múzeumban – 2012. március 19. és 23.

Víz Világnapja a Duna Múzeumban – 2012. március 19. és 23.

Idén is megrendezi immár hagyományos Víz Világnapi rendezvényét az esztergomi Duna Múzeum. Az óvodásokat március 19-én, az általános és középiskolásokat pedig március 23-án várják a múzeum udvarán és összes helyiségében tartandó interaktív programokkal.

 

Az ENSZ 1992-ben, 47. közgyűlésén március 22-ét a Víz Világnapjának nyilvánította, azóta minden évben a víz újabb és újabb nézőpontból való megismerésére ad lehetőséget ez a nap. 2012-ben a Víz Világnapját nemzetközi szinten a FAO, vagyis az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet koordinálja, melynek célja ezzel az, hogy felhívja a figyelmet a mezőgazdasági vízhasználatra, a mindennapi élelmiszereink előállításához szükséges víz mennyiségére, illetve a Föld bizonyos területein ennek hiányára.

 

 

E szlogen jegyében szerveződnek a Duna Múzeum eseményei is. Elsőként, március 19-én 9.30 és 12 óra között a legkisebbek ismerkedhetnek a vízzel: egy makett segítségével követhetik végig a víz útját a folyótól a folyóig, tanulmányozva a víz körforgását és a víz felhasználásának módját, az óriás társasjáték tábláján pedig vizes műtárgyak helyét kell megkeresniük. A vízi állatok és a kerti növények fejlődését szakemberek mutatják be játékos formában, és azt is megmutatjuk, hogyan takarékoskodhatnak maguk a gyerekek a vízzel. Működő makettek, kézműves foglalkozások színesítik a programot.

 

 

A nagyobbak március 23-án 9 órától vehetik birtokba a múzeum tereit. Képes bemutató, szakmai előadások keretében tanulhatnak a globális vízhiány okairól, a vízfogyasztási szokások alakulásáról, szűkebb lakókörnyezetük, Esztergom és térsége vízkészletéről és az élelmiszer-termelés vízigényéről.

 

Maguk is kipróbálhatnak vizes kísérleteket, szárazságtűrő és vízigényes haszonnövényekkel, régi vizes mesterségekkel ismerkedhetnek, és a környezettudatos életmód kialakításához is hasznos tanácsokat kapnak majd. Külső helyszínen, vezetett túra keretében a Dzsámi vízikerekét működés közben tekinthetik meg.

 

 

A rendezvényeken a részvétel díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött.

 

 

A Duna Múzeum együttműködő partnerei: Balassa Múzeum, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Kökörcsin Erdei Iskola, Észak-dunántúli Vízművek Zrt., Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, Mátyás Király Múzeum, Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása