Fel

Zöldi Ákos és a Földvigyázók – premier

Zöldi Ákos és a Földvigyázók – premier

Másfél év kell ahhoz, hogy a Földön mindaz megteremjen, amit az emberiség egy év alatt elfogyaszt. Ez fenntarthatatlan, lételemünk tehát a környezettudatos magatartás. Ennek a jegyében indul a Zöldi Ákos és a Földvigyázók című országos játék általános iskolásoknak. A programot az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány szervezi, a projekt szakmai partnere a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület.
Másfél talpalatnyi Föld

A világ legnagyobb természetvédelmi szervezete, a WWF, 2010 októberében tette közzé a legfrissebb Élő Bolygó Jelentést. Ebben – közösen a Global Footprint Networkkel – az ökolábnyom nagyságára is kitérnek, azaz arra, hogy az egy-egy ember által elhasznált javak megtermelése mekkora földterületet igényel. Az „ökolábnyom” maga egy mérőszám, melynek nagyon fontos a szemléletformáló ereje. Ez a „jól eltalált kifejezés” ugyanis nagyon szemléletesen, számokban is a szemünk elé tárja, hogy a rendelkezésre álló természeti erőforrások végesek, és arra irányítja a figyelmünket, hogy mely javak fogyasztása során terheljük legjobban a Földet. Megmutatja, miből fogyasztunk többet a kelleténél – olykor indokolatlanul is, tehát feleslegesen. Az Élő Bolygó Jelentés szerint a Föld népessége jelenleg másfél Földnek megfelelő erőforrást használ el. Ez a riasztó tény megkérdőjelezhetetlenné teszi, hogy aktívan csökkentenünk kell a rendelkezésre álló források felhasználását.

 

Taposs kisebbet!

A környezettudatosság több mint egy tantárgy, annak életformává kell válnia, ezt pedig már gyerekkorban el kell sajátítani. Zöldi Ákos és a földvigyázók akciója arra törekszik, hogy a szórakoztatva oktatás-tanítás módszerével kiegészítse, a gyakorlatba is átültesse az iskolában megismerhető környezetismereti tudásanyagot. A szórakoztatva tanítás-oktatás – az edutainment – a huszonegyedik század talán legfontosabb ismeretátadó mechanizmusát jelenti, amikor a diák a játék kedvéért, saját kíváncsiságának kielégítése érdekében sajátítja el az ismereteket. Ezt a lehetőséget aknázza ki teljes körűen a játéksorozat, amely egyrészt természetismereti, másrészt környezetvédelmi tudást ad át, s ezzel segít megismerni a fenntartható fejlődés lényegét, elsajátítani a környezettudatos életmód gyakorlatát.

A program népszerűsítésében Kovács Patrícia színésznő, Gergely István, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó és Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője is segít. Mindhárman fontosnak tartják a környezetvédelem ügyét, és az ökológiai gondolkodás fejlesztését a fiatalok körében, ezért álltak a Zöldi Ákos és a Földvigyázók program mellé.

 

Gyerekekre hangolva

A közel három hónapon át tartó játékfolyam az Egyszervolt.hu portálhoz igazodóan alapvetően a 10 év körüli gyerekeknek szól, de igyekszik bekapcsolni a „versenybe” a nagyobb diákokat s a felnőtteket – gyerekek szüleit, a pedagógusokat is. Az internetes játékban a természettel harmonikusan működő életvitelt kell kialakítani. A feladatok sora egy ház átalakításával kezdődik a fenntarthatóság jegyében, majd sorra veszi a környezettudatos magatartás alappilléreit, az épületek használatát, a táplálkozás – tudatos fogyasztás témakörét majd a házból kilépve a közlekedés és a szabadidős tevékenységek környezettudatos lehetőségeit.

A végső cél, hogy a gyerekek gondolkodása, életmódja – minél inkább a fenntarthatóság felé közelítsen.

 

Földvigyázók kerestetnek!

A földvigyázó játékosok egy „ifjúsági regény” díszleteibe csöppenek, s annak részeseivé válnak. A történet főhősei, Zöldi Ákos és barátai, Recikli Cili és Leveli Béla, egy titokzatos üzentet kapnak, mely átformálja addigi életüket, s ők elhatározzák, hogy megóvják a Földet.

Hozzájuk csatlakoznak a játékosok, akik minden héten újabb feladatot kapnak – teszt, gyakorlati feladat, számítógépes mini-játék -, előrehaladásukat „ökolábnyom mérő” mutatja. A feladatok témái szorosan kapcsolódnak az idevonatkozó általános iskolai tananyaghoz. Minden feladathoz tartozik egy „Súgó”, mely további fontos ismereteket tartalmaz. Az online játékban a diákok és az iskolák régiónként is versengenek. A játékhoz a www.zoldiakos.eu honlapon lehet csatlakozni. Az értékes nyereményekért zajló online vetélkedő május 30-ig tart, amit novemberig tartó helyszíni rendezvénysorozat követ az ország régióiban.

 

A szervező

Az „Egyszervolt” a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány 2002-ben alakult.

Célja a magyar gyermekkultúra ápolása, s internetes közvetítése. Az Alapítvány a gyerekeknek szóló internetes oldalak folyamatos fejlesztésén túl, rendszeresen szervez szabadtéri kulturális rendezvényeket is az egészséges életmód jegyében.

 

A szakmai partner

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület 1992-ben alakult, sokrétű, közvetlen nevelői és szakértői munkát végez: foglalkozik a környezeti és a fenntarthatóságra nevelés elméleti, gyakorlati és módszertani kérdéseivel, részt vett a szaktárcák felkérésére a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia kidolgozásában.” Az Egyesület 1998. óta közhasznú, 1999-ben „Környezetünkért” díjat kapott.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Unió Regionális Fejlesztései Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása