Fel

A fitonutriensek szerepe a táplálkozásban

fruit2

A fitonutriensek szerepe a táplálkozásban

A fitonutriensek (vagy fitokemikáliák) kifejezés a növényi eredetű ételeinkben található, jótékony hatású vegyületeket takarja. A növények védekező rendszerének fontos elemei, ám elfogyasztva az emberi szervezetben is kifejtik jótékony hatásukat.

fruit1

A fitonutriensek szerepe a szervezetben

A fitonutriensek jótékony hatásukat elsősorban antioxidáns, más néven szabad gyököket megkötő tulajdonságuknak köszönhetik. A fitonutrienseket tartalmazó növényi táplálékok fogyasztása hozzájárul többek között a keringési, a daganatos, illetve a gyulladásos betegségek megelőzéséhez és enyhítéséhez. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kutatásokban bizonyított jótékony hatások legtöbbször nem egy vegyülethez kapcsolódnak, hanem egyéb vitaminok, ásványi anyagok, illetve élelmi rostok is közrejátszanak a kedvező hatás kifejtésében.

Lévén, hogy mindegyikük más és más fitonutrienst tartalmaz, ajánlott minél több fajta zöldséget és gyümölcsöt, illetve teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztani a nap folyamán, lehetőleg minden étkezéshez.

A fitonutriensek felépítése és csoportosítása

A fitonutriensek tárháza végtelen, így a leggyakoribbakról ejtünk most szót. Fő csoportosításuk az alábbi táblázatban foglaltak szerint történik.

A fitonutriensek csoportosítása és főbb forrásaik

Fitonutriensek Alcsoportok Jellemző vegyületek Főbb forrásaik
Fenolsavak
kumársav eper, bodza, borsmenta
kininsav méz, sárgarépa
ferulasav bodza, fekete áfonya, vörös áfonya
szinapinsav gyömbér, kökény, levendula
galluszsav rebarbara, tea, szeder
csersav tea, kávé, alma
szalicilsav erdei szamóca, fekete áfonya, vörös áfonya
klorogénsav kávébab, például áfonya, alma, körte, paradicsom, burgonya, padlizsán és napraforgómag, bodza
vanillinsav vanília, ginszenggyökér, sárkányfű, borsfű
kávésav borsfű, kakukkfű, bazsalikom, áfonya, bodza
Flavonoidok (P- vagy C2-vitaminok néven is ismertek)
Flavonolok kvercetin, kempferol, miricetin hagyma, póréhagyma, fodros kel, brokkoli, alma, banán, áfonya, gránátalma, paradicsom, hajdina, tea, vörösbor
Flavanonok heszperidin, naringenin citrom, narancs, grépfrút, ananász, csicseriborsó, galagonya, berkenye, kömény, bors
Flavanolok katechin, epikatechin zöld és fekete tea, komló, sör, alma, barack, szilva, szőlő, áfonya, saláta, kakaó, vörösbor
Flavonok apigenin, luteolin alma és más gyümölcsök héja, citrom, zeller, olívabogyó, petrezselyem és oregánó
Izoflavonok daidzein, genisztein szója, csicseriborsó, földimogyoró
Antocianinok cianidin, delfinidin, malvinidin, petunidin cseresznye, megy, kék és piros színű szőlő, áfonya, földieper, lilahagyma, vöröskáposzta, cékla, bodza, szeder, meggy, padlizsán, retek, cékla, vörösbor
Stilbének
rezveratrol vörös szőlő, vörösbor
Lignánok
szekoizolaricirezinol, matairezinol len-, szezám-, napraforgómag, különböző gabonamagvak, káposzta, fodros kel, kelbimbó, brokkoli, karfiol, fokhagyma, zöldség- és gyümölcslevek, borok, sörök
Terpének
Karotinok (narancssárga pigmentek) alfa- és béta-karotin piros, narancssárga és citromsárga zöldségek és gyümölcsök (pl. sárgarépa, sütőtök, kukorica, narancs); zöld leveles zöldségek
likopin paradicsom, grépfrút, görögdinnye, sárgabarack, sárgarépa
Xantofillek (citromsárga pigmentek) xantinok paprika, kelkáposzta, petrezselyemgyökér, spenót, kukorica, avokádó, narancs, őszibarack, papaya, kivi, mikroalga
lutein spenót, római saláta, rebarbara, édesburgonya, fűszerpaprika, sütőtök, papaya, narancs, szilva, kivi, őszibarack, avokádó, körte
Szaponinok szója, babfélék, egyéb hüvelyesek, kukorica, lucerna
Lipidek fitoszterolok olajos magvak (mandula, diófélék, mogyorófélék, napraforgó-, szezámmag), belőlük készült növényi olajok, szója, gabonamagvak, korpák
E-vitamin (tokoferol) olajos magvak, sötétzöld leveles zöldségek
ómega-3, -6 és -9 zsírsavak gabonamagvak, olajos magvak, diófélék
Betalain cékla
Indolok, glükóz-inolátok, kéntartalmú vegyületek
indol-3-carbinol káposztafélék, brokkoli, kelbimbó, karalábé
allicin, alliin fokhagyma
izotiocianátok keresztesvirágúak (káposztafélék, karfiol, brokkoli, kelbimbó, stb.)
Fehérje-inhibitorok szója, hüvelyesek, babfélék, burgonya, tojás, gabonafélék
Egyéb organikus savak
oxálsav spenót, rebarbara, tea, kávé, banán, narancs, gyömbér
fitinsav gabonafélék, diófélék, szezámmag, szója, babfélék
borkősav alma, napraforgó, avokádó, szőlő

 

fruit3

Példák a fitonutrinseket tartalmazó élelmi anyagok bizonyított jótékony hatásaira:

  • A vörös szőlőben és a belőle készült vörösborban lévő rezveratrol gyulladáscsökkentő, vírusfertőzések és oxidatív stressz elleni, a vérlemezkék összecsapódását és a daganatos sejtek növekedését gátló tulajdonsága révén a szív- és érrendszeri, a daganatos, valamint a cukorbetegség megelőzésében kap egyre nagyobb szerepet.
  • Az anticianinokban gazdag bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, a szeder, a földieper, vagy a málna védő tényezőnek bizonyult a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzése szempontjából.
  • A keresztesvirágú zöldségekben (mint például a káposztafélékben, a brokkoliban, a karfiolban, a karalábéban, a kelbimbóban, a retekben vagy a tormában) található glükóz-inolátok a kutatások alapján csökkenthetik a vastagbél-, valamint a tüdőrák kockázatát.
  • A szójában és az abból készült ételekben található fitoösztrogének vélhetően csökkentik az emlő-, a prosztata-, valamint a vastagbélrák kockázatát.
  • A fokhagyma rendszeres fogyasztása fitonutriens-tartalmának köszönhetően kedvezően hat a szív- és érrendszerre, illetve vizsgálatok alapján csökkentheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát.
  • A paradicsomban található likopin védőtényezőként szolgál a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a prosztatarák megelőzésében.
  • A kávé (koffeines és koffeinmentes egyaránt), valamint a teafélék rendszeres fogyasztása vizsgálatokban csökkentette a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
  • A nagy kakaótartalmú (minimum 60%-os) csokoládé flavanoltartalmának köszönhetően segíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, valamint javítja az érelmeszesedésben szenvedő egyének egészségi állapotát.

 

Irodalom:

Wikipédia: List of phytochemicals in food.

Satoshi Hori, Elizabeth Butler, John McLoughlin: Prostate cancer and diet: food for thought? BJU International Volume 107, Issue 9 1348-1359, 2011.

World Cancer Research Fund, American Institute for Cancer Research: Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective

Diabetes UK Nutrition Working Group Members: Evidence-based nutrition guidelines for the prevention and management of diabetes. 2011.

European Food Information Council: Colours of fruits and vegetables and health.

A. Mordente, B. Guantario et al.: Lycopene and Cardivascular Diseases: An Update. Current Medicinal Chemistry.18, 1146-1163, 2011.

Mohammad, A., Jung, H. B., Levy, K,, David, R. B., Arianna, L. K.: Multiple molecular targets of resveratrol: anti-carcinogenic mechanisms. Arch Biochem Biophys. 486(2): 95–102, 2009.

Mary F.-F. Chong, M. F.-F., X Macdonald, R., Lovegrove, J. A.: Fruit polyphenols and CVD risk: a review of human intervention studies. British Journal of Nutrition, 104, 28–39, 2010.

Lugasi, A., Blázovics, A. (szerk.): Az egészséges táplálkozás tudományos alapjai. Széchenyi Füzetek, PXP Nyomda, Budapest, 2001.

Francisco, V.: CocoaFlavanols: NutraceuticalswithPromisingPharmacologicalProperties, 2009.március 4.

 

Szerző: Kiss-Tóth Bernadett Lektor: Dr. Palik Éva, Horváth Zoltánné

2013-10-04

* A cikk a TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0426 projekt támogatásával, a projekt keretén belül elvégzett szakértői munka részeként készült el. *

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása