Fel

Átjáró Másvárosba

kázmér kamilla

Átjáró Másvárosba

 

Számos olyan történetet ismerhetünk, amelyben egy titokzatos átjáró átvezet egy másik világba. Olyan történetet viszont talán egyet sem, amelyikben semmi sem történik. Magyari Andrea új, több mint meghökkentő története is csak majdnem ilyen. Merthogy abban igenis a semmi történik!

 

Fantasztikus mese átjáró

Kőhegyi Kázmér kilenc éves kisfiú. Legjobb barátja Kamilla, akinek sárgarépa színű a haja, méghozzá annyira, hogy mindenki csak irigyelheti. Ők a főszereplők, akiknek természetesen nem kisebb a feladatuk, mint megmenteni a világot – bár erről eleinte sejtelmük sincs. Mint arról sem, hogy Kázmér miért is ragaszkodott a szobájában tekintélyes helyet elfoglaló cserépkályhához, amire pedig már nincs is szükség, tekintettel az időközben megépült központi fűtésre. Persze van rá valamiféle megmagyarázhatatlan magyarázat, amire akkor derül fény, amikor váratlanul betoppan Közbenjáró.

 

 

Átjáró a cserépkályhában
Nem egy mese szól olyasféle átjárókról, melyek egy másik világba vezetnek. Elég csak Holle anyó történetét felidézni. Csakhogy azok a mesék rendre arról szólnak, hogy épp történik valami…

Kázmér azonban a cserépkályhájából előbukkanó Közbenjárótól arról értesül, hogy Másvárosban – ahova a cserépkályhán át vezet az út-, éppen a nem történés ütötte fel a fejét. S mivel az út kétirányú – ha nem cselekszenek időben, még a végén,…  no de azt egy valamirevaló könyvajánló természetesen nem írhatja le, hogy mi van a végén.  Azt is csak érzékeltetni illik, hogy közben mi van: humor, nyelvi lelemények, kalandok és váratlan fordulatok!

 

Szkriptum könyvének írója
Mert igaz, hogy nem kis vállalkozás arról írni egy egész könyvet, ahogyan a semmi történik – avagy a nem történés van folyamatban -, azért Magyari Andrea ennél komolyabb feladatokkal is megbirkózott már.  Jól lehet, gyerekkönyve ez az első, ami megjelent, de nyert ő már felnőtt költőversenyt, fordított Agatha Christie krimit, avagy sok száz oldalas tanulmányt George Orwellről.  Ámbár mindez természetesen mellékkörülmény, amikor éppen az unalomkór fenyegeti a világot, s a mindennapok történetét író Szkriptum (tudniillik: ő írja bele a könyvébe, hogy mi is történik aznap a világban… ) napok óta nem találkozott Ihlettel, s ha nem igyekszik a felmentő csapat, … de épp az előbb ígértem, hogy nem lövöm le a poént. Legfeljebb csak annyit: Kázmér és Kamilla nem kis veszélybe kerülnek!

1425763_462983420477460_910647666_n

Mese a múzeumban

A kötetben Mészely Ilka rajzai segítenek magunk elé képzelni ezt a „másvilágot”, kedves egyszerűséggel, nagyszerű játékossággal, de stílusosan sárgarépaszínben. (Zárójelben talán még azt is el szabad árulni, hogy Cerka – aki Másvárosban naponta az égre festi a felhőket és az égitesteket, aki megadja a színeket mindenki aznapi hangulatához – általa lett leányzó. Merthogy Ilka így rajzolta meg – miközben az író inkább el sem képzelte, hogy fiú-e, vagy lány – bár inkább fiúnak gondolta.  Az is a zárójelen belülre kívánkozik, hogy ilyesféle műhelytitkokat ismerhet meg az, aki személyesen részt vesz egy-egy könyvbemutatón.  Ugyanis ezt az érdekességet a Mesemúzeum kisközönsége tudhatta meg, hiszen az Átjáró Másvárosba bemutatója ott zajlott, ahol ráadásként élőben is részesei lehettünk annak, hogyan fest Cerka. Azaz bocsánat: rajzol Ilka (ld. a mellékelt képet).

 ilka fest

Éppen hozzá illő korban
Az elsősorban a 7-10 éves korosztálynak szóló, izgalmas, fordulatokkal teli történet sok humorral és nyelvi leleménnyel…  és még sok hasonló jelzővel volna fokozható ez a felsorolás, de talán fontosabb ennél, hogy egy igazán jó gyerekkönyv a felnőttek számára sem unalmas. Sőt!

Az Átjáró Másvárosba pedig éppen egy olyan kötet, amely nem csupán a fiataloknak (gyerekeknek) tanulságos, hanem legalább oly szórakoztató a felnőtteknek is. Erről pedig olyan szereplők gondoskodnak, mint Egykő Albert professzor, vagy Don Zon Góra, s megismerhetjük Móreo és Ajuli történetét is…

Ebből minden bizonnyal érthető, mire is gondolok: feltétlenül, s kortól függetlenül érdemes megismerni a nem történés történetét.

 

Magyari Andrea: Átjáró Másvárosba
ill.: Mészely Ilka
Kolibri kiadó, Budapest 2013

Nyulász Péter

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása