Fel

Bölcsi, ovi, suli? 5 új könyv – a Pagony ajánlása

pepe_a_bolcsiben_borito.indd

Bölcsi, ovi, suli? 5 új könyv – a Pagony ajánlása

 

 

A közeledő bölcsi- és ovikezdéshez kapcsolódik 3 új megjelenésünk Vadadi Adrienntől, Czernák Esztertől, kiegészülve egy 3-5-8 perces mesegyűjteménnyel. Folytatódik a népszerű Maszat-sorozatokból önálló szereplővé lépett Sári kalandja is Berg Judit tollából. A kezdő olvasókat pedig Mészöly Ágnes új kötete várja.

 

Vadadi Adrienn: Pepe a bölcsiben (Szalma Edit illusztrációival)

Vadadi Adrienn, az ovis korosztály szakavatott ismerője most a legkisebbek felé fordul. Nem egyszerű elengedni a gyerekek kezét, amikor először mennek bölcsibe. Az eredeti szakmáját tekintve óvónő szerző új könyvéből kiderül, mi minden történik egy nap a bölcsiben, ahol a gyerekek egész nap játszanak, szaladgálnak, esznek, alszanak. A kicsik ekkor kerülnek először közösségbe, és tanulnak meg a többiekkel együttműködni. Vadadi Adrienn kis könyve Szalma Edit bájos rajzaival segít felkészülni nekik arra, hogy mi vár rájuk a bölcsiben, vagy újra átélhetik a napjukat este, ha már oda járnak. A rövid fejezetek megnyugtató, hétköznapi történeti segíthetik az új helyzethez való alkalmazkodást, a bölcsődei beszoktatást.

1-3 éveseknek ajánljuk

 

pepe_a_bolcsiben_borito.indd

 

 

Berg Judit: Sári és a mókusok (Agócs Írisz illusztrációival)

A népszerű szerzőpáros Maszat-sorozatából jól ismert Sári harmadik önálló kötete, melyben a játékos, mesés helyzetek a gyerekek hétköznapjairól szólnak.

Az új részben is két történetet talál az olvasó: az első mesében Sári és Maszat barátaikkal kirándulnak az erdőbe, és uzsonna közben egy mókus is csatlakozik hozzájuk. Hazafelé Sárinak szuper ötlete támad: legyenek ők is mókusok, Árnyékmókusok! A lámpafényben minden kerítés és fa árnyéka jól látszik a járdán, ágról ágra ugrálva pedig a gyerekek is sokkal hamarabb hazaérnek a saját odúikba. A második mesében Pötyi és Puszi – mint a legtöbb testvérpár néhanapján – csúnyán összevesznek. Sári hiába próbálja kibékíteni őket, azok egymásra se néznek. Végül a kislány mesélni kezd egy mókuscsaládról és két veszekedő mókuscsemetéről, akik bajba keveredve azonnal egymás segítségére sietnek. A mese végére Pötyi és Puszi már egymás kezét szorongatva aggódik a mókusokért, és a testvérféltékenységnek nyoma sincs! Ez a segítő mese testvérek közötti konfliktusok kezelésére is alkalmas.

2-5 éveseknek ajánljuk

 

sari_a_es_a_mokusok_borito.indd

 

 

Czernák Eszter: Irány a nagycsoport! – Sárkányovi 3. (Rátkai Kornél illusztrációival)

A Sárkányovi-sorozat legújabb történeteiben minden nagycsoportos magára ismerhet. A kis jetinek, sárkánynak, tündérnek, manónak ugyanaz a problémája, mint más ovisoknak: egyikük a cipőkötéssel küzd, másikuknak már két foga is kiesett. Persze kirándulnak, társasoznak, játszanak is az ovisok – hiszen a nagycsoportosok már annyi mindent tudnak! Végül mindenkinek át kell mennie a félelmetes küszöbvizsgálaton, hogy iskolás lehessen, és persze érzékeny búcsút vesznek a könyv végén az óvodától is. Czernák Eszter meséivel az ovis bánatokat-örömöket élhetik át és dolgozhatják fel a gyerekek, így segítenek nekik elbúcsúzni ettől a fontos, meghatározó korszaktól. A sorozat három eddig megjelent kötete észrevétlenül oldja azokat a szorongásokat és belső feszültségeket, amit egy gyereknek jelent az óvodakezdés, legyen kis- vagy nagycsoportos. Ez a kötet a közösség erejére, a játékosságra, az óvodától való búcsúra és az iskolakezdés ünnepélyességére, valamint az ezzel járó szomorúsággal vegyes izgalom feldolgozására, normalizálására fókuszál.

5-6 éveseknek ajánljuk
Beleolvasó:
https://www.pagony.hu/cikkek/czernak-eszter-sarkanyovi-3-irany-a-nagycsoport-beleolvaso
Interjú a szerzővel:https://www.pagony.hu/a-sikeres-ovis-beszoktatas

 

sarkanyovi_irany_a_nagycsoport_borito.indd

 

Schaudinn Jasmin: 3-5-8 perces mesék – izgő-mozgó ovisoknak (Jutta Berend illusztrációval)

Az oviban hol jó, hol rossz, de az biztos, hogy ahol egy kupacban ennyi gyerek van, ott mindig történik valami. Ezekben a történetekben minden gyerek magára ismerhet, legyen szó barátságról, örömről, bánatról, délutáni alvásról vagy kirándulásról. A mesékben az ovis élet minden izgalmas pillanata előkerül , a szülők beszélgethetnek a gyerekekkel, felkészíthetik őket az új tapasztalatokra. A 3-5-8 perces mesék köteteiben a mesék a szülők szempontjából a lehető legpraktikusabb rendszerben, a hosszuk alapján vannak fejezetekbe csoportosítva. Ha a rohanós hétköznap estéken csak egy rövid kis olvasásra van idő, ezekben a gazdagon illusztrált könyvekben könnyedén megtalálja mindenki a neki megfelelő 3-5-8 perces mesét. A lényeg, hogy a mesélés ne maradjon el, hiszen fontos része a gyerekek életének és személyiségfejlődésének.

3-6 éveseknek ajánljuk

 

3_5_8_perces_mesek_izgo_mozgo_ovisoknak_borito.indd

 

Mészöly Ágnes: Uborkából szalámi – Most én olvasok! sorozat 1. szint (Takács Viktória illusztrációival)

A Most én olvasok! egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott, kortárs magyar „olvasni tanulok”-sorozat, melyben a Pagony legkiválóbb szerzői öt-öt könyvet írnak különböző nehézségi szinteken, melyek közül a bevezető szint a Nagybetűs kötet. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók.

Mészöly Ágnes meseregényei, kiskamaszoknak szóló krimisorozata és a tabudöntögető ifjúsági regényei után saját Most én olvasok!-sorozatába vágott bele. A Levendula és a varázsmacska című Nagybetűs kötetéből megismert kiscica kalandjai folytatódnak ebben a részben: Majdnem, a macska, igazi otthonra talált Levenduláéknál. A beszélő, sőt varázsképességekkel rendelkező kiscica, csak majdnem, azaz hasonlóból hasonlót tud varázsolni, ezúttal labdából dinnyét, szögből csavart, vagy épp uborkából szalámit. Ez az első szint, ahol oldalanként 2-6 sor, könnyen kiolvasható szavak, egyszerű, könnyen követhető történet és nagy betűk segítik a kezdő-gyakorló olvasókat, akik a humoros történet segítségével észrevétlenül vonódnak be az olvasásba. Takács Viktória képei teszik teljessé a varázslatos történetet, mely igazi nyári első olvasmány vagy iskolára hangolódó könyv lehet.

 

6-12 éveseknek ajánljuk.

Interjú az illusztrátorral: https://www.pagony.hu/cikkek/interju-takacs-viktoriaval

uborkabol_szalami_borito.indd

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása