Fel

Egy év a Meseutcában

meseutca

Egy év a Meseutcában

 

A Meseutca.hu szerkesztőségét az újságírók mellett – akik maguk is írók, szerzők – pedagógusok, könyvszerkesztők, (gyerekirodalom-)szakértők alkotják. Az írások középpontjában a gyerekirodalom és az oktatás-nevelés áll, s minden héten egy-egy téma köré szerveződnek a cikkek, az interjúk, amik mellett játékok, videók, hírek, programajánlók is találhatók az oldalon. A honlap főszerkesztője, Both Gabi válaszolt a Napocska.hu kérdéseinkre.

Egy éve indult el a Meseutca honlap, s esztendő múltán talán érdemes mérleget vonni, hogy elérte-e célját a szándék, hogy a szülők segítséget kapjanak a választáshoz a gyermekirodalom, a gyerekkultúra terén?

 

– Amiben biztosak vagyunk, és közvetlen visszajelzéseink vannak róla, az az, hogy szakmai részről egyértelműen kedvező a fogadtatás. Most épp azon dolgozunk, hogy a szülők, a messzebb lakó közönség is könnyebben tudjon kommunikálni velünk. Igyekszünk nyitottabbá válni, s pár hét múlva, egy megújult felületen erre több lehetőségünk lesz, például fórumot is nyitunk majd egy-egy témáról, hiszen érdekel bennünket a szülők véleménye. Emellett olvasási tanácsadást is szeretnénk nyújtani. Fontos feladatunknak tartjuk, hogy a könyvtárosokkal, pedagógusokkal olyan kapcsolatokat építsünk ki, amelyben számítanak a szakértelmünkre, mi pedig számítunk az ő érdeklődésükre. Végül is ők találkoznak az olvasó gyerekközönséggel; az olvasóvá nevelés folyamatában olykor aktívabban részt vesznek, mint a szülők.

– Ám ha épp egy év telt el, akkor az is felvetül, lesz-e szülinapi „utcabál” a Meseutcában?

– Első születésnapunkat a Mesegítő programmal  ünnepeljük. ennek keretében adományokat gyűjtünk – úgymint könyv, pénzbeli segítség, valamint használható, jó állapotú játékok és tanszerek (füzet, toll, ceruza, radír, tolltartó, vonalzó, színes hajtogató, rajzlap stb. – , amelyeket idén a csepeli Burattino iskola hátrányos helyzetű iskolásai számára ajánlunk fel. Nagyszerű kortárs (mese)írók tartanak egy mesedélutánt az iskolában szeptember 29-én, s minden alsó tagozatos gyereknek adunk ajándékba egy mesekönyvet.

 

– Ezt azonban követik a dolgos hétköznapok. A honlap jellemzője, hogy hetente egy-egy témát jár körül. Mi alapján határozzátok meg az adott hét tematikáját?

– Mindig van aktualitása annak, amivel éppen foglalkozunk: idén szeptemberben az iskola témáját jártuk körül, tavaly ilyenkor inkább az ovira koncentráltunk. Aztán például a népmese napja is adja magát, a karácsony, halottak napja, farsang, nyáron a szünidei olvasmányok, télen a társasjátékok, kézműves könyvek… Fontos témánk a múzeumpedagógia és a gyerekszínház is. Mindkettő szívügyünk.
Ám jellemzően az eseményekhez köthető heti témák vitték a prímet, az Aranyvackor vagy a gyerekszínházi szemle idején kiugróan magas volt az olvasottságunk. A könyvfesztivál ideje alatt vagy könyvhéten is nagyon sokan látogattak meg bennünket, hogy értesüljenek az újdonságokról. A gyors reakciót általában díjazzák az olvasók!

– Milyen témák lesznek terítéken ősszel?

– Októberben beszámolunk a Meseterápiás Központ szakmai tájékoztatójáról, az egri népmese-konferencia eredményeiről. Megkérdezzük saját szerkesztőinket meseutcás munkájukról, s ezzel bepillanthatnak az olvasók a kulisszák mögé. Indítunk különböző blogokat, fórumokat, és minden hónapban bemutatunk két, számunkra fontos, közismert nőt is. Beszámolunk az idén tízéves Pagony születésnapjához kapcsolódó eseményekről, megint lesz egy fontos múzeumpedagógiai rendezvény, ahol ott a helyünk, foglalkozunk a diafilmekkel is egy kicsit, elővesszük a halállal foglalkozó tabukönyveket is halottak napja közeledtével, és ha ez nem lenne elég, bemutatjuk az őszi könyvújdonságokat. Szerencsére nincs időnk sokat gondolkodni azon, hogy miért dolgozunk ilyen sokat: talán azért, mert szeretjük a gyerekeket, a könyveket, és a jó gyerekkönyveket!

Illusztrációk: Maros Krisztina grafikái

 

Nyulász Péter

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása