Fel

Falusi olimpia a Skanzenben

DSC_6479kicsi

Falusi olimpia a Skanzenben

 

Olimpiai tízpróba, családmozgató játékok, egészségsziget június 8-án a szentendrei Skanzenben. A párizsi olimpia évében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum is kapcsolódik a világ legnagyobb sporteseményéhez, az esemény vendégei lesznek Kökény Beatrix olimpiai ezüstérmes kézilabdázó és Imre Géza vívó.

A Skanzen Falusi olimpia programja során különleges népi versengések részesei lehetnek a látogatók június 8-án. A Testnevelési Egyetem Rekreáció Tanszéke által összeállított próbák során falusi olimpikonokat keres a múzeum, akiknek a díjakat olimpiai bajnok sportolóink, Kökény Beatrix és Imre Géza adja át. A szentendrei Egészségfejlesztési Iroda munkatársai pedig egészségi állapotunkat mérik fel.

 

DSC_6496kicsi

 

Szénahordás saroglyán, petrencés rúd kitartása, liszteszsák cipelése. Ezek a megmérettetések a legényavatások próbái voltak a hagyományos paraszti kultúrában. A családmozgató játékok során, mint a Skanzenben mindig: úgy bővíthetjük tudásunkat, hogy közben szórakozunk. Először megtudhatjuk, mi az a saroglya, a lajtorja vagy épp a nyiktámasz, hogy utána nekifoghassunk a megmérettetésnek. Tízből 5 feladat teljesítése után már jár a „falusi olimpikon” kitűző.

A Testnevelési Egyetem Rekreáció Tanszékének szakemberei és diákjai által összeállított olimpiai tízpróba során stadionfutásban, medicinlabda cipelésben, súlylökésben és még további feladatokban próbálhatják ki magukat a résztvevők.  Az Egészségszigeten pedig a szentendrei Egészségfejlesztési Iroda prevenciós mérésein mérhetik fel egészségi állapotukat a Skanzenbe látogatók. Ezen a helyszínen az idősebb korosztály számára ajánlott gyalogló verseny mellett vezetett relaxáción, testösszetétel és véroxigén mérésen lehet részt venni. A Skanzen programja szeretné tudatosítani az emberekben a testmozgás, a sportolás fontosságát, hogy a kikapcsolódás és rekreáció ezen formája – akár játékos formában – a fiatalok és idősebbek hétköznapjainak részévé váljon. A Skanzen különleges természeti környezete gyönyörű hátteret kínál az egész napos egészségtudatos programoknak.

 

DSC_6517kicsi

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása