Fel

Homloklebeny terápia gyerekeknek – Hogyan segíti a figyelemzavaros, tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket?

kids-move

Homloklebeny terápia gyerekeknek – Hogyan segíti a figyelemzavaros, tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket?

Hogyan működik a homloklebeny terápia? Miként segíti a figyelemzavaros, ADHD-s, autista gyerekeket a tréning? Sólyom Brigitta homloklebeny trénerrel beszélgettünk.

pixel

pixel

Amikor azt tapasztaljuk, hogy az iskoláskorú gyermekünk otthon szétszórt, még az egyszerű feladatok megszervezése is gondot jelent számára, rugalmatlan, esetleg a tanító néni is arról számol be, hogy a gyerek nehezen alkalmazkodik az iskolai követelményekhez, nem figyel oda a tanórán, gondot jelent számára például a matematikai szöveges feladatokat értelmezése, akkor a homloklebeny terápia hatékony eszköz lehet.

A homloklebeny terápia bár 7-99 éves kor között alkalmazható, leginkább a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek szülei gondolnak rá megoldásként. A terápia működéséről, hatékonyságáról a téma legavatottabb szakértőjét, Sólyom Brigitta homloklebeny trénert kérdeztük.


“A foglalkozások során a gyerekek megismerkednek a feladatokkal, amiket aztán napi 10-15 percben otthon gyakorolnak” – Sólyom Brigitta

Milyen gyerekeknek segít hatékonyan a homloklebeny terápia?
– Olyan iskolás gyermekeknél segít, akiknek nem részképesség problémák miatt okoz gondot a tanulás, hanem a feladatok megtervezése, szervezése, korábbi ismeretekkel, tapasztalatokkal való összehasonlítás, több, automatikus tevékenység összehangolása, rugalmas, feladathoz adaptált gondolkodás hiánya nehezíti az előmenetelt – mondja Sólyom Brigitta.

– Autizmussal, illetve ADHD-val élő gyermekeknek képalkotó eljárással kimutathatóan alul működik a frontális lebenyük, ami nehezíti a társas kapcsolatokat, figyelemkoncentrációt, ingerületgátlás funkciókat, sztereotípiáktól való elrugaszkodást. Számukra – természetesen aktív együttműködés esetén – szintén hatékony segítség lehet. A homloklebeny terápia által gondolkodásuk rugalmasabbá, napirendjük tervezettebbé, kiszámíthatóvá, viselkedésük összeszedettebbé válhat – teszi hozzá.

Hogyan működik a homloklebeny terápia?
– A homloklebeny terápia egy speciális mozgásterápia, mozgásos gyakorlatok segítségével ingereljük a frontális lebeny területét. A mozgással elsajátított, begyakorolt, több területet egyszerre aktiváló – beszéd, gondolkodás, kéz-láb-fej – gyakorlatok által tanulási helyzetben is aktiválódnak az általunk tréningezett készségek, amit aztán az élet egyéb területein is bekapcsolhatunk – magyarázza a szakember.

Miből áll egy fejlesztőfoglalkozás?
– A foglalkozások 60-90 percesek, ami lehet egyéni vagy csoportos – ez idő alatt először egyszerűbb, majd fokozatosan nehezedő mozgásos feladatokat végeztetünk a gyerekkel. A feladatok nehézsége nem a fizikailag megerőltető nehezítést takar, hanem ezek egymásra építését, majd két, három feladat egymásba olvasztását jelenti. Egy-egy feladattal körülbelül 10-15 percig foglalkozunk, ezt követően áttérünk a következőre.

A foglalkozások során a gyerekek megismerkednek a feladatokkal, amiket aztán napi 10-15 percben otthon gyakorolva tudják automatizálni. Ebből látszik, hogy ez a terápia nem egy varázspálca! Heti egy alkalommal nem lehet csodát művelni, a rendszeres otthoni gyakorlásnak fontos szerepe van, a gyermek, illetve a család aktív közreműködése szükséges hozzá – emeli ki a tréner.
ADHD-s gyerekeknél akár elkerülhető a gyógyszeres kezelés
– ADHD-s gyermekeknél a terápia segítségével bizonyos esetekben elkerülhető a gyógyszeres kezelés. Az együttműködve végzett terápia hatására sikerül elérni, hogy adott időre, adott feladatra koncentrálni tudják a figyelmi fókuszt. Néhány hét után pozitív visszajelzések érkeznek az iskolából is.

Kamaszoknál, a hormonális változások hatására, illetve a frontális lebeny érési folyamata miatt (ez legkésőbb érő agyterület!) komoly nehézséget okoz a felvételire való felkészülés is. Ilyenkor a tantárgyi segítség mellett nagyon hasznos a homloklebeny terápia a koncentráció, tervezés-szervezés, valamint a megfelelő aktivitáshoz. A terápia hatására emelkedik az agy éberségi (arusal) szintje, ennek köszönhetően az információk felvétele, feldolgozása, felidézése is. Ezek a hatások, eredmények segítik a felnőtt ADHD-s pácienseket és a demencia folyamatát lassítani kívánókat is.

A cikk folytatása itt: http://papasmamasmagazin.hu/gyerek/iskolas-gyerek/sni-btm/homloklebeny-terpia-j-specilis-mozgsterpia-figyelemzavaros-tanulasi-nehezsegejjek-kuzdo-gyerekeknek/

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása