Fel

Indulj el időben – csak egy ötlet a biztonságos közlekedésért

ampnet_photo_20100910_012836

Indulj el időben – csak egy ötlet a biztonságos közlekedésért

 

Miért szükséges megtervezni előre az útvonalat, amerre közlekedsz? Érdemes –e sietni, vagy időben kell elindulni? Hogyan közelítsd meg a járdaszigeteket, ha fel akarsz szállni egy járműre?

 

 

pixel

pixel

Egyszerű kérdések ezek, s ugyan már egy gyerek is tudja rá a választ. De vajon tényleg ilyen egyszerűek? Hogyan segíthetnek a gyerekek a szüleiknek, hogy valóban biztonságos legyen a közlekedés a hétköznapokban?

Időben elindulni

Talán ez lehet az első kulcsfontosságú szó, amikor közösen indulunk el a gyerekekkel az utcára. Miért is fontos ez? Egyrészt azért, mert így időben meg tudjuk tervezni, akár közösen is, hogy merre utazzunk, másrészt mert így valóban biztonságban elérhetjük a buszt, villamost, metrót. Amikor késésben van a család, akkor ösztönösen elkezdünk rohanni, s mikor meglátjuk az érkező járművet, akkor szinte körbe sem nézünk, s már futunk is, hogy elérjük. Legelőször ezt kell elfelejtenünk, mert ilyenkor történnek a balesetek. Vagy a gyerek nem tud olyan gyorsan futni, vagy épp ekkor hagyja el a kis állatát, kötődik ki a cipője, vagy épp beleragad  a babakocsi kereke egy kátyúba. Ezért érdemes időben elindulni, s ha elmegy a busz vagy villamos, akkor inkább várjuk meg a következőt! A biztonság mindenek felett!

 

suli

Járdasziget, peron

Érdemes ezeket a kifejezéseket megtanítani a gyerekeknek. A járdasziget az a hely, ahol biztonságban várhatjuk a villamost, buszt. Viszont itt sem lehet futkosni, vagy játszani a korláton. Itt is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az utakon. Mikor kicsik a gyerekek, fogjuk a kezüket, ne engedjük el, ne járkáljanak egyedül! Ezért mi szülők vagyunk felelősek! Mikor csoportban utaznak, akár az óvodával, akár az iskolával, akkor fontos, hogy elmagyarázzuk a gyerekeknek a szabályokat, mire figyeljenek!

Már a járdasziget megközelítése is fontos, hogy mindig a kijelölt zebrán, vagy ha az nincs, akkor az úttesten keresztül a járdától csak merőlegesen közelítsük meg! Ne össze-vissza fussunk a busz után. Ha nincs zebra, akkor csak akkor menjünk át az úttesten, ha jó előre megbizonyosodtunk, hogy nem jön autó az úton.

A metróállomás peronja ugyanolyan veszélyes lehet, sőt. Ezért fontos, hogy a metróval közlekedő gyerekeket mindig figyelmeztessük, hogy hová állhatnak, hol várhatják a metrót! S amíg tudjuk, fogjuk a kezüket, védjük őket!

Van jegyed?

Ha már elértük a kiszemelt közlekedési járművet, akkor fontos, hogy kezeljük a jegyet! Persze, ha bérletünk van, akkor más a helyzet, nyugodtan utazhatunk. Viszont jó tudni, hogy a gyerekeknek, ha már iskolásak kötelező a jegy használata, egy-egy útra! S mikor kezeljük a jegyet? Mikor felszálltunk  arra is ügyeljünk, hogy ne a mozgó járművön próbáljuk kilyukasztani, mert hamar megvan a baj! Persze a gyerekeknek ez külön játék is lehet, hogy ők kezelik a jegyeket, természetesen, ha mi is ott állunk mögöttük, s segítünk, ha szükség van rá! A jegyeket az utazás végéig meg kell őrizni! Utána pedig kezdődhet az otthoni játék, mikor a használt jegyekkel játsszák el a lakásban az utazást, a jegykezelést!

Biztonságos közlekedést!

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása